ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ρωσική «τανάλια» αρχίζει και «σφίγγει» τους Ουκρανούς σε νότιο και ανατολικό μέτωπο: Η ρωσική αεροπορική υπεροχή και τα drone κρίνουν τον αγώνα

Η ανδρεία και οι μαχητικές ικανότητες των Ουκρανών δεν φαίνεται να αρκούν (βίντεο)

Ρωσική «τανάλια» αρχίζει και «σφίγγει» τους Ουκρανούς σε νότιο και ανατολικό μέτωπο: Η ρωσική αεροπορική υπεροχή και τα drone κρίνουν τον αγώνα

Πραγματικό κίνδυνο κατάρρευσης του μετώπου τόσο στο ανατολικό μέτωπο (Κουπιάνσκ-Κρεμίνα), όσο και στο νότιο (Ζαπορίζια) αντιμετωπίζουν πλέον οι Ουκρανοί: Στα ανατολικά ρίχνουν τις τελευταίες εφεδρείες τους στην μάχη, αλλά ταυτόχρονα μεταφέρουν και δυνάμεις από την Ζαπορίζια για να αναχαιτίσουν την ρωσική προώθηση στην ανατολή, αδυνατίζοντας όμως έτσι την κύρια αιχμή της αντεπίθεσής τους στο νότο.

Οι ρωσικές δυνάμεις, χωρίς να δίνουν χαρακτήρα προέλασης στην κίνησή τους, αργά αλλά σταθερά, έκοψαν τον οδικό άξονα που συνδέει το Κουπιάνσκ με τη Κρεμίνα ενώ παράλληλα κατέστρεψαν έξι ουκρανικές αντεπιθέσεις που εξαπολύθηκαν εναντίον του ρωσικού προγεφυρώματος στον ποταμό Ζέρεμπετς.

Έχουν καταλάβει τα οχυρά των Ουκρανών στο δάσος Serebryansky και βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στο Σεβέρσκ.

Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στην περιοχή Liman Pervy, στην περιοχή Novoselovsky και στα δάση των Torsky και Serebryansky.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο με στοιχεία ρωσικής ίλης να προωθείται προς το Κουπιάνσκ υπό την κάλυψη drone: Οι Ρώσοι δείχνουν να έμαθαν καλά το μάθημα του Κιέβου και δεν κινούνται χωρίς εναέρια “real time” ανίχνευση, με τα drone επίθεσης να περιπολούν λίγο πιο ψηλά και να εξουδετερώνουν τις ουκρανικές αντιαρματικές ομάδες.

Καταστρέφονται συστηματικά οι θέσεις των αντιαρματικών χωρίς ούτε μία απώλεια ρωσικού άρματος μάχης!

To σοβαρότερο ουκρανικό αμυντικό πρόβλημα στο ανατολικό μέτωπο είναι το ρωσικό προγεφύρωμα στον ποταμό Zherebets στην στην κατεύθυνση της πόλης Oskol: Έξι φορές οι Ουκρανοί προσπάθησαν να το καταστρέψουν και ισάριθμες φορές καταστράφηκε η επίθεσή τους.

Παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσαν δυνάμεις της 21ης, 42ης και 67ης Ταξιαρχίας, το αποτέλεσμα ήταν οδυνηρό: Χάθηκε μέχρι και το 85% των επιτιθέμενων δυνάμεων.

Γιατί; Γιατί οι Ουκρανοί, χωρίς να υστερούν σε ανδρεία και μαχητικές ικανότητες, μάχονται χωρίς αεροπορική κάλυψη.

Και όποτε καταφέρουν να διαφύγουν του ρωσικού πυροβολικού, πέφτουν επάνω στην ρωσική Αεροπορία και τις ανεξάρτητες ομάδες επιθετικών drone (αξίζει να μελετηθεί το ρωσικό επιχειρησιακό δόγμα των τακτικών drone επίθεσης), όπως τα Lancet που «ρημάζουν» τις ουκρανικές αιχμές.

Δείτε στο νότιο μέτωπο στο Pyatikhatki πώς οι Ρώσοι εξουδετερώνουν με drone Lancet ουκρανικά άρματα μάχης T-72M1:

Δείτε και την αντίστοιχη ζημιά που παθαίνουν οι Ουκρανοί με δύο T-72EA στο Ραμποτίνο.

Το περίεργο είναι ότι οι περίφημες επιτυχίες των Ουκρανών στο πρώτο εννεάμηνο του πολέμου δείχνουν δύσκολο να επαναληφθούν.

Γιατί; Γιατί οι Ρώσοι δείχνουν να μαθαίνουν από τα λάθη τους: Ξεκίνησε μαζική παραγωγή και χρήση drone επιτήρησης και επίθεσης. Έκαναν επιστράτευση που απέδωσε 300.000 προσωπικό. Εκπαίδευσαν καλύτερα τον στρατό τους. Και άλλαξαν βασικά στοιχεία του επιχειρησιακού δόγματός τους.

Οι Ουκρανοί μάχονται καλά, αλλά η απώλεια της αντιαεροπορικής τους δύναμης (ειδικά των S-300) από τους στοχευμένους ρωσικούς βομβαρδισμούς, έχει δώσει την απόλυτη αεροπορική υπεροχή στον αντίπαλο.

Και τα δυτικά άρματα μάχης αποδείχθηκαν εξ ίσου ευάλωτα με τα σοβιετικής εποχής άρματα μάχης που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί, έστω αναβαθμισμένα

Τελικά ένα μικρό drone επίθεσης με π.χ. τρία κιλά εκρηκτικής γόμωσης, μπορεί να εξουδετερώσει και το καλύτερο δυτικό άρμα μάχης, όπως είναι το LEO2A6.

Πολύτιμα μαθήματα και για τον Ελληνικό Στρατό που έχει να αντιμετωπίσει τον καλύτερα εξοπλισμένο Στρατό του ΝΑΤΟ σε επιθετικά drone τακτικού πεδίου, τον τουρκικό.

Θα τα εμπεδώσει αυτά τα συμπεράσματα που του παρέχονται «δωρεάν» από τον ουκρανικό πόλεμο ο ΕΣ; Πολύ αμφιβάλουμε, αλλά δεν σταματάμε να ελπίζουμε!

Δείτε εδώ τι έγινε σε μια ουκρανική ίλη, πάλι στο μέτωπο της Ζαπορίζια: Δύο κατεστραμμένα ουκρανικά άρματα μάχης T-72 και τέσσερα BMP-1 IFV! Συνδυασμένη επίθεση drone και πυροβολικού. Μόνο στην εικόνα που βλέπετε οι νεκροί ξεπέρασαν τους 40:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.