ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Σερβία: Την αγορά μαχητικών Rafale από την Γαλλία εξετάζει η κυβέρνηση Α.Βούτσιτς

Δέχεται πιέσεις από την Ευρώπη να περιορίσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία

Σερβία: Την αγορά μαχητικών Rafale από την Γαλλία εξετάζει η κυβέρνηση Α.Βούτσιτς

Mαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία σχεδιάζει να αγοράσει η Σερβία, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η κίνηση αυτή αποτελεί σχέδιο που ειδικοί βλέπουν ως το τελευταίο σημάδι αποστασιοποίησης του Βελιγραδίου από τον παραδοσιακό στρατιωτικό προμηθευτή και σύμμαχό του τη Ρωσία.

Η Σερβία, πλέον υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δέχεται πιέσεις από την Ευρώπη να περιορίσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα. Καταψήφισε τη Ρωσία τρεις φορές στα Ηνωμένα Έθνη από τότε που ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

«Διαπραγματευόμαστε αυτήν την αγορά 12 νέων τζετ εδώ και ένα χρόνο και εξετάζουμε επίσης την αγορά άλλων 12 μεταχειρισμένων (δυτικών) αεροπλάνων από άλλη χώρα», δήλωσε ο Βούτσιτς στο Reuters. Δεν διευκρίνισε τον τύπο των μεταχειρισμένων αεροπλάνων.

Ο Μίλαν Καραγκάτσα του Κέντρου Εξωτερικής Πολιτικής που εδρεύει στο Βελιγράδι και πρώην στρατιωτικός ακόλουθος στο ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Το γεγονός ότι τα αεροσκάφη κατασκευάζονται από τη Γαλλία θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Σερβία… αποσυνδέεται από τη στρατιωτική τεχνολογία της Ρωσίας… πολιτικά είναι ένα μήνυμα στενότερης προσέγγισης στην ΕΕ».

Η Σερβία και η Dassault Aviation συζήτησαν την αγορά των 12 μαχητικών Dassault Rafale, έγραψε η γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα La Tribune την περασμένη εβδομάδα.

Το 2019 η Σερβία αγόρασε τους γαλλικούς πυραύλους εδάφους-αέρος Mistral και το 2016 απέκτησε ελικόπτερα από την Airbus.

«Έχουμε συμφέρον σε αυτό (την απόκτηση Rafales), αναζητούμε τον καλύτερο τρόπο να πληρώσουμε γι ‘αυτά χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά μας», είπε ο Βούτσιτς χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο στρατός της Σερβίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρώην σοβιετική τεχνολογία. Διαθέτει μαχητικά MiG-29 και πυροβόλα ελικόπτερα MI-35M και η αεράμυνα του αποτελείται κυρίως από ρωσικά πυραυλικά συστήματα και ραντάρ. Οι χερσαίες δυνάμεις της Σερβίας χρησιμοποιούν επίσης σοβιετικά άρματα μάχης T-72 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι το Βελιγράδι εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αγοράσει πρόσθετα αεροσκάφη επίθεσης εδάφους για να αντικαταστήσει αυτά που κατασκευάζονταν στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Υπάρχουν τρεις χώρες… υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός εκεί», είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Σερβία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά αρνήθηκε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ που τη βομβάρδισε το 1999 για να διώξει τις σερβικές δυνάμεις από το Κόσοβο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.