ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Λένε οι ΛΟΑΤΚΙ ότι 1 στους 5 απο την «Generation Z» είναι «δικός τους». Με το επίδομα λοχείας (!) που τους δίνει η κυβέρνηση σύντομα θα γίνουν 3 στους 5 λόγω φτώχειας

Θρίλερ με την κατάπαυση του πυρός στην Γάζα: Για την Παρασκευή η απελευθέρωση των αιχμαλώτων – Η Χαμάς έδωσε λίστα με μόνο 13 ονόματα

Μ.Νετανιάχου: «Ελπίζουμε να πάρουμε πίσω όλους τους ομήρους μας»

Θρίλερ με την κατάπαυση του πυρός στην Γάζα: Για την Παρασκευή η απελευθέρωση των αιχμαλώτων – Η Χαμάς έδωσε λίστα με μόνο 13 ονόματα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχολίασε την καθυστέρηση στη συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ που εξελίσσεται σε θρίλερ καθώς η αρχικά συμφωνία για την απελευθέρωση σήμερα των πρώτων ισραηλινών που κρατά αιχμαλώτους η Χαμάς τελικά (αν όλα πάνε σύμφωνα με τις ανακοινώσεις) θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, επιβεβαίωσε μέσω δελτίου Τύπου την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ για ανακωχή με το Ισραήλ που ξεκινά στις 7 το πρωί της Παρασκευής.

«Θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες» και «περιλαμβάνει πλήρη παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων», υπογραμμίζουν. Κατά τη διάρκεια της ανακωχής, «50 σιωνιστές αιχμάλωτοι (σ.σ. όπως αποκαλεί τους ομήρους), γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, θα απελευθερωθούν», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, όπου υπενθυμίζεται πως για κάθε όμηρο θα αποφυλακίζονται «τρεις παλαιστίνιοι κρατούμενοι», (επίσης) γυναίκες και παιδιά.

Επίσης κανείς δεν γνωρίζει πως ακριβώς και τι θα εφαρμοστεί από την στιγμή που η Χαμάς έδωσε λίστα για 13 άτομα ενώ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μιλούσε για 50.

«Ελπίζουμε να βγάλουμε τους ομήρους μας έξω, υπάρχουν πολλές προκλήσεις», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον.

«Ελπίζουμε να πάρουμε πίσω τους πρώτους ομήρους και, μετά από αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να τους σώσουμε όλους», τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην οποία κατέληξαν Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση 50 ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων και τετραήμερη παύση των εχθροπραξιών δεν τέθηκε, όπως αναμενόταν, σήμερα σε εφαρμογή, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να αναφέρουν ότι η συμφωνία δεν θα τεθεί σε ισχύ νωρίτερα από αύριο, Παρασκευή.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τη λίστα με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν αύριο, Παρασκευή 24/11, και παρέδωσε στο Ισραήλ η Χαμάς, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Κατάρ, στην οποία κάνει λόγο για απελευθέρωση 13 Ισραηλινών πολιτών.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανέφερε πως η -ολιγοήμερη- κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει στις 07:00, ενώ ανακοίνωσε και τον τρόπο με τον οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία του Ισραήλ με τη Χαμάς, επισημαίνοντας ότι στις 16:00 της ίδιας ημέρας θα απελευθερωθούν τα 13 άτομα, όλα τους γυναίκες και παιδιά, της λίστας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ του Κατάρ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ντόχα αναμένει να ξεκινήσει άμεσα να περνάει μέσω της Ράφα η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αμέσως μόλις τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός. Αυτή θα είναι η πρώτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν και θα επιστρέψουν στο Ισραήλ, από τους τουλάχιστον 240 ανθρώπους που είχε απαγάγει στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς.

«Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι παρέλαβε μια πρώτη λίστα ονομάτων. Οι υπεύθυνοι επαληθεύουν τις λεπτομέρειες του καταλόγου και βρίσκονται σε επαφή με όλες τις οικογένειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Δεν διευκρινίζεται εάν μιλάει για όλους τους ομήρους, για όλα τα πρόσωπα που θα απελευθερωθούν ή για τους πρώτους ομήρους που θα απελευθερωθούν αύριο.

Νωρίτερα σήμερα, πάντως, οι «Wall Street Journal», επικαλούμενοι ανώτερους Αιγύπτιους αξιωματούχους, ανέφεραν σε άρθρο τους ότι η Χαμάς δεν έχει παραδώσει επισήμως λίστα ονομάτων με τους ομήρους που πρόκειται να απελευθερώσει.

Οι Ισραηλινοί ήθελαν να παραδοθούν οι όμηροι στον Ερυθρό Σταυρό πριν από τη μεταφορά τους στο Ισραήλ, ενώ η Χαμάς ζητά να δοθούν απευθείας στην Αίγυπτο. Το Ισραήλ ζήτησε, επίσης, να δοθεί πρόσβαση στον Ερυθρό Σταυρό να επισκεφτεί όσους ομήρους παραμένουν στη Γάζα, μετά την πρώτη ανταλλαγή, όρο στον οποίο η Χαμάς δεν έχει συμφωνήσει.

Τα «πυρά» στα Ηνωμένα Έθνη

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε και τα Ηνωμένα Έθνη ότι κινούνται με αργούς ρυθμούς για να αντιμετωπίσουν την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν έχουν εισέλθει σε μια καθορισμένη «ασφαλή ζώνη» για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Δεν έχω δει ακόμη την προσπάθεια που θα ήθελα να δω από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών και διεθνών οργανισμών», τόνισε ο Μ.Νετανιάχου κατά τη συνάντησή του με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και του Βελγίου που πραγματοποιούν επίσκεψη στο Ισραήλ, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο στα εβραϊκά για τη συνάντηση που εξέδωσε το γραφείο του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε δημοσίευμα αναφέρεται ότι, μεταξύ των τεχνικών ζητημάτων που τίθενται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, είναι η πρόσβαση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στους απελευθερωμένους ομήρους και οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο μέσω της οποίας θα φύγουν από τη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν την κατάσταση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.