Πέραμα: Πώς εκτυλίχθηκε η αιματηρή καταδίωξη – Οι συνομιλίες και η «αδιανόητη εντολή να εγκαταλείψουν»

Πέραμα: Πώς εκτυλίχθηκε η αιματηρή καταδίωξη – Οι συνομιλίες και η «αδιανόητη εντολή να εγκαταλείψουν»

Πολλά είναι τα ερωτήματα που υπάρχουν σχετικά με την καταδίωξη στο Πέραμα, από την οποία έχασε τη ζωή του ένας 20χρονος Ρομά, ο οποίος προηγουμένως είχε κλέψει ένα αυτοκίνητο, καθώς όπως προκύπτει από τους διαλόγους το κέντρο είχε δώσει εντολή στους αστυνομικούς να μην συνεχίσουν την καταδίωξη.

Εν ολίγοις ζητούσαν από τους αστυνομικούς να μην κάνουν την δουλειά τους και να αφήσουν τους κακοποιούς ελεύθερους. Οι αστυνομικοί φέρεται να παράκουσαν την εντολή -άγνωστο εάν τελικά αυτή ελήφθη ή εάν όχι- και τώρα κατηγορούνται για φόνο εκ προθέσεως γιατί απλώς προσπάθησαν να συλλάβουν κακοποιούς.

Λεπτό προς λεπτό η καταδίωξη

Όπως αποκαλύπτεται, το τελευταίο διάστημα, είχε δοθεί εντολή στις περιπολίες της ΔΙ.ΑΣ, να επικεντρώνονται σε αυτοκίνητα μάρκας Hyundai Accent 1300cc καθώς είχαν κλαπεί 17 πανομοιότυπα οχήματα από την περιοχή του Ρέντη, τα οποία χρησιμοποιούν συμμορίες δυτικών προαστίων για «μπούκες» και ληστείες και στα οποία στη συνέχεια, βάζουν φωτιά και τα κάνουν στάχτη στην περιοχή του Σχιστού.

Έτσι όταν το βράδυ της Παρασκευής εντοπίζεται έξω από πολυχώρο κινηματογράφων στην περιοχή του Ρέντη, ο συγκεκριμένος τύπος αυτοκινήτου με σπασμένο φινιστρίνι, μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ Πειραιά, αποτελούμενη από δύο μοτοσυκλέτες και τέσσερα άτομα, αρχίζει να το καταδιώκει. Στη Θηβών, το λευκό Hyundai παραβιάζει κόκκινους σηματοδότες, η καταδίωξη γίνεται επικίνδυνη καθώς είναι βράδυ Παρασκευής και το κέντρο, δίνει εντολή να σταματήσει η επιχείρηση. Όμως το αυτοκίνητο έχει βγει ήδη στη λεωφόρο Αθηνών και στο κυνήγι έχουν μπει και τέσσερις ομάδες ΔΙ.ΑΣ από την περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Ο υπαστυνόμος, επικεφαλής της ομάδας, λέει «ελήφθη» όμως απ’ότι λένε οι πληροφορίες οι συνάδελφοι του δεν άκουσαν και συνέχισαν να καταδιώκουν. Για 20 λεπτά τουλάχιστον πέντε μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ κυνηγούσαν το κλεμμένο Hyundai χωρίς το συγκεκριμένο κέντρο της άμεσης Δράσης (το Β’ κέντρο που διαβιβάζει σε Πειραιά και Δυτική Αττική) να ασχολείται, καθώς πίστευε ότι έχει τελειώσει η διαδικασία.

Μάλιστα μέσω του συστήματος επικοινωνιών SEPURA, οι συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες έδιναν το στίγμα των σημείων που βρίσκονταν χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί στο κέντρο υποψίες ότι συνέχιζαν την καταδίωξη. Για 20 ολόκληρα λεπτά μεταξύ κέντρου και ομάδων ΔΙ.ΑΣ, δεν υπήρχε καμία απολύτως επικοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν το όχημα ακινητοποιήθηκε στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα, ο επικεφαλής υπαστυνόμος με τη μηχανή προσπάθησε κάνοντας δεξιά να πάει μπροστά από το αυτοκίνητο και τότε ο νεαρός οδηγός εμβόλισε τη μηχανή και ο αστυνομικός έπεσε κάτω. Τότε έβγαλε το πιστόλι του και πυροβόλησε και οι υπόλοιποι έξι συνάδελφοι του, πιστεύοντας ότι δέχονται πυρά έβγαλαν τα υπηρεσιακά τους όπλα και έριξαν συνολικά 38 σφαίρες.

Αμέσως μετά επικοινώνησαν με το κέντρο επιχειρήσεων και ενημέρωσαν για την κατάσταση. Τα υπηρεσιακά όπλα των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ Δυτικής Αττικής, η απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών με το κέντρο επιχειρήσεων αλλά και οι μαρτυρίες των αστυνομικών που πρωταγωνίστησαν στο αιματηρό συμβάν του Περάματος, εξετάζονται από το Ανθρωποκτονιών της ασφάλειας Αττικής προκειμένου οι αξιωματικοί να έχουν όλο το μωσαϊκό της υπόθεσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών κ. Στράτος Μαυροειδάκος, τονίζει πως: «Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, δεν ξυπνάνε το πρωί για να αφαιρέσουν μια ανθρώπινη ζωή. Έχουν ταχθεί για να την προστατεύουν και αυτό είναι κάτι που κάνουν χρόνια και το αποδεικνύουν έμπρακτα, με κόστος ζωής των μελών της που έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο. Είναι αδιανόητο στη σύγχρονη αστυνομία να υπάρχει εντολή- εάν υπάρχει- «εγκαταλείψτε την καταδίωξη ύποπτου οχήματος» στο οποίο κανένας από τους συναδέλφους δεν γνώριζε αν οι επιβαίνοντες, είναι υπαίτιοι αυτοφώρου κακουργήματος, αυτοφώρου πλημμελήματος ή την ιδιότητα τους. Απο τα πιο σύγχρονα κράτη, έως τα τριτοκοσμικά, δεν υπάρχει αστυνομικό μνημόνιο που να διατάσσει την διακοπή της καταδίωξης. Το Σωματείο Ειδικών Φρουρών, στηρίζει τους συναδέλφους και δεν θα τους αφήσει να γίνουν βορά πολιτικών αντιπαραθέσεων στην πολιτική αρένα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.