Α.Στεφανής για την εισβολή αλλοδαπών στην χώρα: «Παίρνουμε τηλέφωνο την τουρκική Ακτοφυλακή και δεν το σηκώνει»

Α.Στεφανής για την εισβολή αλλοδαπών στην χώρα: «Παίρνουμε τηλέφωνο την τουρκική Ακτοφυλακή και δεν το σηκώνει»

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, βρέθηκε στο στούντιο του Realfm 97,8 και μίλησε εφ’ όλης της ύλης στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελλατόλα.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι καταγράφουμε στατιστικά μεγαλύτερες ροές από άλλη περίοδο. Επίσης, να λάβουμε υπόψιν ότι την περίοδο που διανύουμε έχουμε καλές συνθήκες, γεγονός που ευνοεί τις ροές. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αφήνουμε στον καιρό να ρυθμίζει τις ροές.

Πρέπει να κάνουμε τι δουλειά που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, δηλαδή να ασφαλίσουμε τα σύνορά μας, να επιτηρούμε τα σύνορά μας σωστά, και να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας σε συνεργασία πολλές φορές με την Τουρκία, με τις ΝΑΤΟικες δυνάμεις που είναι στην περιοχή και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άρα η απάντηση είναι όχι δεν έχουμε ιδιαίτερα μεγαλύτερες ροές, οι ροές στατιστικά είναι ίδιες. Επιδίωξη είναι να τις σταματήσουμε» ανέφερε ο υφυπουργός.

«Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: Όταν βλέπουμε εμείς κάτι να πλησιάζει από απέναντι, το ελληνικό λιμενικό ενημερώνει το τουρκικό λιμενικό. Εκεί πρέπει να επέμβει το τουρκικό λιμενικό για να σταματήσει την κίνηση αυτή. Την τελευταία περίοδο έχει παρατηρηθεί και ενημερώθηκε για αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η τουρκική ακτοφυλακή δεν απαντά στις κλήσεις μας, είτε δεν σηκώνει το τηλέφωνο, είτε περιμένουμε για να βρούμε τον υπεύθυνο. Σημασία έχει ότι δεν απαντά. Αυτό παρατηρήθηκε τις προηγούμενες δέκα ημέρες. Τώρα έχουμε επανέλθει στην πρότερη κατάσταση» τόνισε.

«Η Τουρκία το χρησιμοποιεί (το προσφυγικο-μεταναστευτικό) για να πετύχει τους στόχους της σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα της Τουρκίας δεν είμαστε εμείς, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε.

«Η Τουρκία έχει δύο εργαλεία στα χέρια της, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, εργαλειοποιεί το ενεργειακό. Αυτά τα δύο τα χρησιμοποιεί ανάλογα με τις συνθήκες και πώς αυτές διαμορφώνονται» υπογράμμισε.

Αναφορικά με τον Έβρο και τον φράχτη σημείωσε ότι «Αποτροπή δεν είναι μια ενέργεια, είναι σειρές. Η ψήφιση του νέου νόμου που θα αρχίσει να υλοποιείται από 1-1-2020, είναι ενέργεια αποτροπής διότι επιταχύνονται οι διαδικασίες ασύλου, άρα γυρνάμε με αμεσότερο τρόπο κόσμο πίσω. Επιστρέφοντας ο κόσμος πίσω, αυτό είναι ένα μήνυμα σε αυτούς που θέλουν να έρθουν: ‘κοιτάξτε να δείτε είναι μια χώρα που τηρεί τις διαδικασίες’. Τα κέντρα και τα ελεγχόμενα κέντρα είναι ένα δεύτερο.

Έρχεσαι στην Ελλάδα, δεν θα κάνεις ότι θέλεις θα κάνεις ό,τι η χώρα και η διεθνής νομοθεσία ορίζει ότι θα κάνεις. Το τρίτο, ο ενιαίος φορέας επιτήρησης των συνόρων, είναι κάτι που έχει ανακοινωθεί ήδη, στην εβδομάδα αυτή φτιάχνεται το mandate του φορέα αυτού, πώς θα συγκροτείται, ποια είναι η αποστολή του, τι δυνάμεις θα «κουμπώσουν» πάνω του σε συνεργασία με τις ΝΑΤΟικες και τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό είναι από μόνο του μια αποτροπή και πολλές άλλες δράσεις.

Είναι μια σειρά μέτρων, με τα οποία έχουμε σκοπό να καταδείξουμε πρώτον ότι αλλάζει η πολιτική, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Δεν έχουμε τις ίδιες διαδικασίες που είχαμε πριν. Δεύτερον, είναι μήνυμα στην Ευρώπη ότι κοιτάξτε να δείτε εμείς θα εφαρμόσουμε με αυστηρό τρόπο τη νομοθεσία και βεβαίως προς τους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν ότι έρχεστε σε μια χώρα η οποία έχει αρχή, μέση και τέλος και έχει διαδικασίες που οφείλετε να τηρήσετε».

«Έχουμε αλλάξει και τις διαδικασίες και τη φιλοσοφία με την οποία επιτηρούμε τα σύνορά μας στον Έβρο και εκεί κάνοντας αυτό, διαπιστώσαμε ότι μειώνονται οι ροές από τα χερσαία σύνορα και αυξάνονται οι ροές από τα παράλια.

Προωθήσαμε δυνάμεις του λιμενικού στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να διαχειρίζονται αυτό το θαλάσσιο κομμάτι κάποιων μιλίων που έρχονται σκάφη. Θα το σταματήσουμε και αυτό. Όταν λαμβάνεις ένα μέτρο, πάντα η πλευρά που επιχειρεί να κάνει κάτι έχει ένα αντίμετρο. Εκεί χρειάζεται μια προσαρμογή στον σχεδιασμό».

Ερωτηθείς για τη Frontex είπε ότι «η Frontex ακολουθούσε τη διαφορετική πολιτική πριν, τώρα άλλαξε η πολιτική μας, είναι τελείως διαφορετική και η Frontex θα ακολουθήσει αυτό που θέλουμε εμείς, δηλαδή θα σταματάμε τις ροές, θα επιστρέφουμε τον κόσμο πίσω, κτλ. Η Frontex πριν ακολουθούσε τη δική μας πολιτική, τώρα έγινε αυστηρότερη, άρα και η Frontex θα ακολουθήσει σε αυτό».

«Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν μεταφερθεί περίπου 14.000 άνθρωποι στο εσωτερικό σε διάφορες κατηγορίες δομών και επίσης θα ήθελα να πω ότι το προσωπικό όραμα του Πρωθυπουργού σε σχέση με τα ασυνόδευτα παιδιά, έχει ξεκινήσει και αυτό και προχωράει με την εθνική συντονίστρια. Βεβαίως και υπάρχουν αντιδράσεις, προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο, να βρούμε την καλύτερη λύση και να πάμε σε μέρη που θα δημιουργούνται τα λιγότερα προβλήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο. Έχουν δίκιο οι τοπικές κοινωνίες και εμείς οφείλουμε να το σεβαστούμε πρώτον και δεύτερον να τους πούμε ότι ναι μεν ανησυχούμε για τους μετανάστες αλλά πρωτίστως ανησυχούμε για τους Έλληνες πολίτες και θα κάνουμε ότι πρέπει για να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω» είπε ο κ. Στεφανής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.