ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Δύο οι νεκροί στην Εύβοια: Τους «έπνιξε» ο ποταμός στο σπίτι τους – Έκκληση εγκλωβισμένων: «Βοήθεια, πνιγόμαστε» (upd)

Δύο οι νεκροί στην Εύβοια: Τους «έπνιξε» ο ποταμός στο σπίτι τους – Έκκληση εγκλωβισμένων: «Βοήθεια, πνιγόμαστε» (upd)

Βιβλική είναι η καταστροφή που σημειώθηκε στην Εύβοια από την κακοκαιρία «Θάλεια», με πλημμύρες σπιτιών, εγκλωβισμοί ατόμων και αμέτρητα προβλήματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργο Ψαθά, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, μία γυναίκα 86 ετών που διέμενε σε ισόγειο στα Πολιτικά έχασε τη ζωή της, ενώ το δεύτερο θύμα είναι ένας άνδρας συνομίληκος, επίσης στα Πολιτικά. H πλημμύρα τους “έπιασε” στον ύπνο και τους έπνιξε, αφού δεν πρόλαβαν να βγουν έξω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπερχείλισε ο ποταμός Λήλας και το νερό πέρασε πάνω από την γέφυρα του Αφρατίου, ενώ πολλά προβλήματα με υπερχειλίσεις και πλημμύρες παρατηρούνται στις περιοχές Ψαχνών και Πολιτικών.

Πολλά υπόγεια σπιτιών πλημμύρισαν και έχουν γίνει δεκάδες κλήσεις για βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στην Αστυνομία. Επίσης υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους από τα νερά ανθρώπους στα Πολιτικά και σε άλλες περιοχές.

Αξίζει να τονιστεί πως συνολικά το κέντρο της Πυροσβεστικής έχει δεχτεί πάνω από 150 κλήσεις για απεγκλωβίσεις ατόμων και συνεχίζει να λαμβάνει, παρά το γεγονός ότι έχει σταματήσει η βροχή.

Και ελικόπτερο στις επιχειρήσεις

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών έχουν κινητοποιηθεί 72 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 26 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και 3 διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, προληπτικά έχουν κινητοποιηθεί εναέριοι διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ με 1 ελικόπτερο.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

​Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προσπάθεια του αστυνομικό όχημα να μεταφέρει κάποιους από αυτούς από τα Πολιτικά στα Ψαχνά, ανετράπη εκτός δρόμου ενώ ο χείμαρρος δεν άφηνε τα υπόλοιπα οχήματα να πλησιάσουν ώστε να βοηθήσουν στην διάσωση. Στο σημείο έσπευσε γερανός ώστε να απεγκλωβίσει το όχημα και εν συνεχεία οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο.

Την ίδια ώρα όχημα βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Περιοχή Άγιος Πανοράματος όπου η κατάσταση παρόμοια. Έσπευσε όσο πιο γρήγορα μπορούσε όχημα της Πυροσβεστικής και τον απεγκλώβισε οδηγώντας τον σε ασφαλές σημείο.

Δραματική ήταν η εικόνα που μετέφερε ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, που μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι χρειάστηκε ο απεγκλωβισμός τουλάχιστον 25 ανθρώπων καθώς και ότι η πλειονότητα των ισόγειων σπιτιών έχουν πλημμυρίσει. Ο ίδιος μίλησε για βιβλική καταστροφή.

«Η κατάσταση είναι στην κορύφωσή της είναι τραγική, βιβλική καταστροφή ο κεντρικός ποταμός των Ψαχνών έχει υπερχειλίσει, το ύψος του νερού είναι στο 1 μέτρο καθόλο το μεγαλύτερο μήκος της πόλης, έχουν πλημμυρίσει τα περισσότερα ισόγεια σπίτια. Στην αρχή το φαινόμενο χτύπησε την κοινότητα των Πολιτικών όπου είναι κοινότητα 1.500 κάτοικων με τους παραθεριστές γύρω στις 2.500» σημείωσε.

​Το φαινόμενο άρχισε να εκδηλώνεται ισχυρά από τις 10 το βράδυ με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει και ο ποταμός της περιοχής.

«Είναι τεράστια τα προβλήματα. Θέλω να πιστεύω και εύχομαι να μη χαθεί ανθρωπινή ζωή. Να μη βγει κανείς από τα σπίτια για να μην κινδυνέψουν από την ορμή του ποταμού. Δεν αποτυπώνεται σε εικόνα αυτή η καταστροφή, τα φαινόμενα είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή μέχρι τις 10 θα συνεχιστεί το φαινόμενο μας λένε» τόνισε ο κ. Ψαθάς.

Έκκληση στους πολίτες να σε Ψαχνά και Πολιτικά, να αποφεύγουν κάθε εξωτερική μετακίνηση απεύθυνε ο Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός.

Χαρακτηριστικό της καταιγίδας είναι η έντονη κεραυνική δραστηριότητα και είναι χαρακτηριστικό ότι κεραυνός έκαψε δέντρο που στη συνέχεια προκάλεσε φωτιά στο σταθμό του ΟΣΕ στη Χαλκίδα.

Διακοπή κυκλοφορίας

Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο δρόμο Χαλκίδας-Αρτάκης, στην Έξω Παναγίτσα, στο ύψος του καταστήματος «Σταθμός», όπου στο οδόστρωμα έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος νερού και υπάρχει κίνδυνος για τους διερχόμενους οδηγούς.

Η Τροχαία Χαλκίδας διέκοψε πριν από λίγο την κυκλοφορία των οχημάτων, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της βροχόπτωσης.

Έκκληση από τους κατοίκους για βοήθεια – «Βοήθεια, πνιγόμαστε»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.