Κάτοικοι Έβρου προς κυβέρνηση: «Εθνικό έγκλημα η μεταφορά 3.000 παράνομων μεταναστών στα σύνορα με τη Τουρκία»

Κάτοικοι Έβρου προς κυβέρνηση: «Εθνικό έγκλημα η μεταφορά 3.000 παράνομων μεταναστών στα σύνορα με τη Τουρκία»

Η Επιτροπή Αγώνα για το ΚΥΤ Ορεστιάδας με επιστολή της προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, καταγγέλλει τον εκτελεστικό ρόλο του στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού για να «φυτευθούν» μουσουλμανικοί πυρήνες παράνομων μεταναστών στα σύνορα με τη Τουρκία.

Και προτείνει στον υπουργό να διεξάγει ένα δημοψήφισμα για το θέμα, ώστε να πάρει τη γνώμη των πολιτών. Ενώ χαρακτηρίζουν ως «εθνικό έγκλημα» την απόφαση να μεταφέρει η κυβέρνηση πάνω από 3.000 παράνομους μετανάστες σε μόνιμη βάση σε ένα ΚΥΤ επί της ορίου γραμμής με την Τουρκία.

Η Επιτροπή Αγώνα τονίζει επιπλέον πως η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών του Δήμου Ορεστιάδας εκφράζει ανυποχώρητα την πλήρη αντίθεσή της σε κάθε είδους επέκταση του ΚΥΤ Ορεστιάδας και πως για λόγους εθνικής ασφαλείας το ΚΥΤ πρέπει να καταργηθεί ή να μεταφερθεί στα ενδότερα της χώρας μας.

Να σημειώσουμε πως η κυβέρνηση προχωράει τα σχέδια για δημιουργία δομών παράνομων μεταναστών σε Έβρο και Αιγαίο.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριε Υπουργέ,

Ακούσαμε και διαβάσαμε τα όσα είπατε πρόσφατα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1». Επειδή θεωρούμε πως πολλά από αυτά που είπατε δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα και είναι δικές σας εκτιμήσεις και θέσεις που δεν εκφράζουν τη βούληση του πληθυσμού του Έβρου και της Θράκης – ιδιαίτερα μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι δεν εκφράζουν τους κατοίκους του βορείου τμήματος του Έβρου – θα σας εξηγήσουμε τι θέλουν οι κάτοικοι του Δήμου Ορεστιάδας και τι είναι εθνικά επωφελές να κάνετε.

Επικαλείστε την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για τον Έβρο, λέγοντας χαρακτηριστικά «… δεν αλλάζει η εθνική πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις, ότι κανείς δεν μένει στον Έβρο, δεν υπάρχει φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο αλλά μόνο καταγραφή, έλεγχος ότι δεν εμπίπτουν σε λίστες τρομοκρατίας, έλεγχος ότι δεν είναι θετικοί στον ιό και μετά μεταφέρονται από τον Έβρο σε 32 υφιστάμενες δομές που υπάρχουν σε όλη τη χώρα». Το ΚΥΤ Φυλακίου ιδρύθηκε, όπως λέτε, το 2012 και η «εθνική» πολιτική εφαρμόζεται στην περίπτωσή μας από τότε.

Θέλαμε, λοιπόν, να σας πούμε ότι από τότε μέχρι σήμερα το μεταναστευτικό πρόβλημα έχει μεταβληθεί δραματικά σε βάρος της Ελλάδας και θα έπρεπε να αλλάξετε την «εθνική» σας πολιτική. Και μια που μιλάμε για εθνικές πολιτικές. Δεν θα ήταν καλύτερα για σας τους πολιτικούς, ώστε να είστε πλήρως κατοχυρωμένοι έναντι των ψηφοφόρων πολιτών, να κάνετε ένα δημοψήφισμα, για να αποφασίσουν τι θέλουν οι πολίτες τους έθνους σας;

Εμείς πιστεύουμε ότι η απόφαση, που εσείς λέτε ότι είναι εθνική, επιβλήθηκε από ένα κλειστό κύκλο περί τον πρωθυπουργό και τυπικά εγκρίθηκε από τη Βουλή από τους βουλευτές που δεν είχαν την τόλμη να εκφράσουν την παραμικρή αντίρρηση. Αυτές είναι, κατά τη γνώμη σας, οι «εθνικές» πολιτικές;

Λέτε ότι το ΚΥΤ Φυλακίου ιδρύθηκε το 2012 και γι’ αυτό δεν πρέπει να αμφισβητηθεί η μονιμότητά του. Μάλιστα προγραμματίσατε να το μεγαλώσετε και να το γιγαντώσετε. Δηλαδή μια λανθασμένη απόφαση του παρελθόντος πρέπει να την επικροτήσουμε και να την ενισχύσουμε με έργα βελτίωσης, ενίσχυσης λαθρομεταναστών και μόνιμης εγκατάστασης;

Θα μας επιτρέψετε να σας πούμε και ένα λάθος υπολογισμού που κάνετε. Οι λαθρομετανάστες του ΚΥΤ Φυλακίου μόνιμα θα είναι 631, αυτό που προβλέπεται μέχρι τώρα. Αν προχωρήσετε σε επέκταση τότε όχι μόνον θα ξεπερνούν τις δύο χιλιάδες σε μόνιμη βάση, αλλά θα περιλαμβάνει πολύ περισσότερους, όπως το κάνατε σε όλα τα άλλα ΚΥΤ των νήσων του Αιγαίου. Τρεις χιλιάδες ή περισσότεροι λαθρομετανάστες μόνιμα στο ΚΥΤ Φυλακίου, που απέχει 16 χιλιόμετρα περίπου από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ισοδυναμεί με εθνικό έγκλημα. Λέτε ότι τώρα στο ΚΥΤ Φυλακίου υπάρχουν πολύ λίγοι λαθρομετανάστες. Έχετε την εντύπωση ότι οι Τούρκοι θα σας τηλεφωνήσουν και θα σας ρωτήσουν πόσους λαθρομετανάστες – ενδεχομένως πράκτορες θα σας στείλουν για να τους μαζέψετε στο ΚΥΤ Φυλακίου, όταν θα θελήσουν να δημιουργήσουν ένα επεισόδιο και να τους χρησιμοποιήσουν ως πέμπτη φάλαγγα;

Λέτε ότι αυτοί που θα καταγράφονται και θα ταυτοποιούνται στο ΚΥΤ Φυλακίου θα φεύγουν οργανωμένα και κάτω από αυστηρή επιτήρηση. Γιατί δεν το κάνατε μέχρι τώρα; Αυτή η εξωραϊσμένη εικόνα απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Θέλετε να κάμψετε την καθολική αντίδραση με δέλεαρ τον δήθεν έλεγχο και την ασφάλεια. Είμαστε στα σύνορα και καθημερινά βλέπουμε τι γίνεται.

Κύριε Υπουργέ,

Επικαλεστήκατε στο παρελθόν ότι συζητήσατε επανειλημμένα με τον Δήμαρχο Ορεστιάδας και είχατε τη σύμφωνη γνώμη του. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτό αληθεύει. Εσείς οι δύο το γνωρίζετε. Πάντως ο Δήμαρχος τάχθηκε δημόσια κατά της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου και σας διαψεύδει. Ποιος από τους δυο σας λέει ψέματα; Και δεν μας λέτε και κάτι ακόμα; Γιατί δεν ζητήσατε τη γνώμη όλου του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας και πήγατε κρυφά με τον Δήμαρχο να επιβάλλετε την επέκταση; Αυτές είναι οι «εθνικές» πολιτικές που επικαλείστε;

Ο χειρισμός της υπόθεσης του ΚΥΤ Φυλακίου από τον Δήμαρχο Ορεστιάδας και τη Δημαρχιακή του Ομάδα έγινε με λάθος τρόπο και οι κάτοικοι του Δήμου απέσυραν την εμπιστοσύνη τους προς αυτούς. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε η ΕΑΚΥΤ, η ανεξάρτητη και αυτόνομη Επιτροπή αγώνα κατά της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου. Προέκυψε από τη δυναμική που εκδήλωσαν οι δημότες του Δήμου Ορεστιάδας, για να τους εκφράσει και να τους αντιπροσωπεύσει.

Για να σας βοηθήσουμε να λάβετε την καλύτερη απόφαση για το ΚΥΤ Φυλακίου, σας κοινοποιούμε συνοπτικά τις θέσεις αυτών των δημοτών του Δήμου Ορεστιάδας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών του Δήμου Ορεστιάδας εκφράζει ανυποχώρητα την πλήρη αντίθεσή της σε κάθε είδους επέκταση του ΚΥΤ Ορεστιάδας. Εμείς πιστεύουμε ότι το ΚΥΤ δεν έπρεπε να δημιουργηθεί στην περιοχή, η οποία απέχει 16 περίπου χιλιόμετρα από τα σύνορα. Για λόγους εθνικής ασφαλείας πιστεύουμε πως το ΚΥΤ πρέπει να καταργηθεί ή να μεταφερθεί στα ενδότερα της χώρας μας.

Επομένως, η επέκταση, που προγραμματίστηκε, μας βρίσκει πλήρως αντίθετους και λέμε ένα ξεκάθαρο και μεγάλο όχι στην επέκταση.

Ωστόσο, επειδή δεν είμαστε απόλυτοι και αδιάλλακτοι, αναγνωρίζουμε το πρόβλημα που δημιουργείται σε σας προσωπικά με την ανατροπή του σχεδιασμού σας. Γι’ αυτό μπορούμε να δεχθούμε μόνον μία καθορισμένης περιόδου βελτίωση των εγκαταστάσεων προς όφελος του προσωπικού και των φιλοξενουμένων. Μία βελτίωση η οποία δεν θα περιέχει καμία ἐν κρυπτῷ προσπάθεια για επέκταση. Δεχόμαστε τη βελτίωση με μία «κόκκινη γραμμή»: ούτε ένα χιλιοστό προσθήκης χώρου και καμία αύξηση των φιλοξενουμένων. Το ΚΥΤ παραμένει με τον ίδιο χώρο βελτιωμένο και με την ίδια δυναμικότητα των φιλοξενουμένων.

Αυτή η θέση μας εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της διαλλακτικότητας ότι πρέπει το Υπουργείο, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να κινήσει τη διαδικασία της απομάκρυνσης του ΚΥΤ Φυλακίου από τα σύνορα για τους προαναφερόμενους λόγους.

Για την ΕΑΚΥΤ Έβρου

α/α

Ασμανίδης Κωνσταντίνος

Βαμβακάς Ευάγγελος

Γκαϊδατζή Αναστασία

Πεντιφράγκας Βασίλειος

Τσιομπανίδης Ευάγγελος (Βάκης)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Νομικός Σύμβουλος: Γεωργούλης Σταμάτης, Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου, Πανεπιστήμιο Παρισίων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.