ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά!

Δεύτερη ημέρα απαγόρευσης: Ο πρωθυπουργός σε «κορωνογλέντι» η Αστυνομία στο «κυνήγι» πολιτών για το πρόστιμο

Δεύτερη ημέρα  απαγόρευσης: Ο πρωθυπουργός σε «κορωνογλέντι» η Αστυνομία στο «κυνήγι» πολιτών για το πρόστιμο

Σε ισχύ για δεύτερη ημέρα τέθηκαν από τις 18:00 τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της… «περαιτέρω» διάδοσης του κορωνοϊού τα οποία θα ισχύουν τα Σαββατοκύριακα, για τα οποία όμως ο πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν συμφωνεί.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας για τα Σαββατοκύριακα μετά τις 18:00 προέκυψε φυσικά μετά από τις εισηγήσεις των… λοιμωξιολόγων.

Σήμερα, δεύτερη ημέρα εφαρμογής των μέτρων οι πολίτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική θα βρίσκονται για άλλη μία μέρα κλειδωμένοι στα σπίτια τους με την Αστυνομία να διενεργεί αυστηρούς ελέγχους, «κυνηγώντας» τον πολίτη για το πρόστιμο.

Οι αλλαγές σε Αττική και Θεσσαλονίκη αφορούν κυρίως τη λειτουργία των καταστημάτων. Τα Σαββατοκύριακα τα καταστήματα θα είναι κλειστά, εκτός από φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, τρόφιμα, φούρνους και βενζινάδικα, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται από τις 18:00 και όχι από τις 21:00 όπως ίσχυε στην πρωτεύουσα έως και την Παρασκευή. Τις καθημερινές, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται από τις 21:00.

Για τη Θεσσαλονίκη, που μέχρι την Παρασκευή βρισκόταν στο επίπεδο Α, αλλάζει και η καθημερινή λειτουργία των καταστημάτων, καθώς πλέον θα λειτουργούν μόνο με click away, ακόμα και η ένδυση, υπόδηση και τα βιβλιοπωλεία.

Στο πλαίσιο αυτό, για την τήρηση των μέτρων οι έλεγχοι της Αστυνομίας αναμένεται να είναι «συνεχείς και αυστηροί»(!), όπως ήταν και στην πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εκτός της Ικαρίας φυσικά.

Η εξίσωση του τι ανοίγει και τι κλείνει και οι γελοίοι όροι του ψωνίστε με «κλικ μέσα» και «κλικ μακριά»

Παρακολουθώντας την πορεία του κορωνοϊού στο χάρτη, σε τοπικό επίπεδο η Θεσσαλονίκη πέρασε στην κατηγορία της ζώνης αυξημένου κινδύνου, πλάι στην Αττική και τη Χαλκιδική, στις οποίες από χθες στις 6 το πρωί μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου τέθηκαν σε ισχύ τα εξής:

1. Μετακίνηση το Σαββατοκύριακο μόνο με αποστολή SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

2. Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια) και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.

3. Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι την Παρασκευή είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away (και αναστολή του click inside).

Εάν ζούσαμε στην Ελλάδα θα χρησιμοποιούσαμε τους όρους παράδοσης εντός και αναστολή της διαδικασίας της παράδοσης εκτός του καταστήματος. Αλλά επειδή δεν ζούμε ακολουθούμε την γελοία αγγλική ορολογία.

4. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.

Το ωράριο λειτουργίας τόσο για το λιανεμπόριο, όσο και για τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τις υπηρεσίες διαιτολογίας διαμορφώνεται ως εξής:

· Δευτέρα – Παρασκευή, από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

· Σάββατο Κυριακή, κλειστά.

5. Αναστολή λειτουργίας take away στα καταστήματα εστίασης (σ.σ. η οποία τελικά ανακλήθηκε)

6. Λαϊκές Αγορές

Αναστέλλονται οι λαϊκές αγορές του Σαββατοκύριακου, αλλά από το επόμενο, δηλαδή από τις 13-14 Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά στην αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών τα Σάββατα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι θα το συζητήσει ξανά με την Επιτροπή, καθώς όπως υπογράμμισε η μη λειτουργία τους «διακινδυνεύει τεράστιο συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ».

Ωστόσο η συγκερκιμένη απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου). Σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας αρακτηρίζεται ότι ήταν λάθος η απόφαση καθώς «σε ανοικτούς χώρους η μετάδοση είναι πολύ μικρότερη από ότι σε κλειστούς χώρους» ενώ προστίθεται ότι η απόφαση στέλνει το καταναλωτικό κοινό σε χώρους που η μετάδοση είναι μεγαλύτερη. Η ομοσπονδία ζητάει, άμεσα, συνάντηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Επιτροπή Επιδημιολόγων.

7. Κλειστά παραμένουν από και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, όπως προβλέπεται για τις «κόκκινες» περιοχές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.