ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Γκέτο παράνομων μεταναστών στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου! – Δείτε φωτό

Γκέτο παράνομων μεταναστών στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου! – Δείτε φωτό

«Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα στους Αγίους Θεόδωρους Κορινθίας με τους κατοίκους και επαγγελματίες να είναι κυριολεκτικά στα… «κάγκελα» αφού παρακολουθούν αγανακτισμένοι τη βραβευμένη με γαλάζια σημαία, παραλία «Πευκάκια» να έχει μετατραπεί σε γκέτο και την εικόνα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος του 63 χιλιομέτρου να παραπέμπει σε υπαίθρια δομή παράνομων μεταναστών.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που εδρεύει στον Άλιμο, σταμάτησε να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα στέγασης και σίτισης των συγκεκριμένων αλλοδαπών εδώ και εβδομάδες, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Ηλιόχαρη» να τους κόψει το νερό και το ρεύμα, προκειμένου να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις του.

Με θλιβερό επακόλουθο οι παράνομοι μετανάστες να βγουν στην ΠΕΟ Αθηνών-Κορίνθου, να στήσουν αντίσκηνα και να ζουν όλο αυτό το διάστημα σ’ ένα αυτοσχέδιο καμπ που παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα.

Ουσιαστικά είναι οι αλλοδαποί που ξέμειναν στην πατρίδα μας, λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζαν με τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και δεν μπόρεσαν να μεταφερθούν στο εξωτερικό, όπως προβλεπόταν, από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία εξ’ ορισμού της, εκπροσωπεί την τοπική κοινωνία συναντούν την παγερή αδιαφορία από τους πλέον αρμόδιους φορείς που θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να βρουν λύση στο πρόβλημα.

Φωτιές, γκλοπ, μαχαίρια και… μέλη του ISIS

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στα τέλη Οκτωβρίου του 2018 μεταφέρθηκαν γύρω στους 400 παράνομους μετανάστες στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο των Αγίων Θεοδώρων-οι οποίοι σύμφωνα με τα λεγόμενα του τότε Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Κλάπα- θα παρέμεναν στη μονάδα υποτίθεται μέχρι τον Απρίλιο του 2019.

Τελικά -παρά τις αρχικές δεσμεύσεις περί εξαμήνου- οι αλλοδαποί έκλεισαν περίπου δύο χρόνια παραμονής. Ο Αντιδήμαρχος Αγίων Θεοδώρων, Σπύρος Ράτης πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις κατά της γκετοποίησης της γραφικής παραθαλάσσιας πόλης με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί από «γνωστούς-αγνώστους» κύκλους με υβριστικά συνθήματα σε τοίχους και να τον αποκαλέσουν μάλιστα κάποιοι μέχρι «φασίστα» για τη σθεναρή αντίσταση του!

Η εξέλιξη όμως των εκρηκτικών συνθηκών που δημιούργησε η φιλοξενία των παράνομων μεταναστών ουσιαστικά δικαίωσε την αρχική άρνησή του για εγκατάστασή τους στην «καρδιά» των Αγίων Θεοδώρων.

Εκτός από ορισμένες οικογένειες όπου κάποιο μέλος τους δεν είχε διαβατήριο και προσπαθούσαν να βρουν μια λύση, ανάμεσά στους υπόλοιπους, υπήρχαν και δυο-τρεις Μουσουλμάνοι οι οποίοι θεωρούνταν ύποπτοι για συμμετοχή τους στον ISIS. Μα αν συμβαίνει στ’ αλήθεια κάτι τέτοιο, θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, καλά φυλασσόμενο, έως ότου διασταυρωθεί αν ισχύει κάτι τέτοιο και όχι να περιφέρονταν ελεύθεροι στους δρόμους των πόλεων σαν τουρίστες.

Έκρυθμη ήταν η κατάσταση κατά την διαμονή των αλλοδαπών στους Αγίους Θεόδωρους με αποκορύφωμα τους εμπρησμούς κάδων απορριμμάτων και την απόπειρα πυρπόλησης δέντρων στην παραλία «Πευκάκια» τα ξημερώματα του Σαββάτου 18 Μαΐου 2019 από ομάδες νεαρών μεταναστών.

Κατά το άγριο περιστατικό προσήχθησαν από την Αστυνομία δύο αλλοδαποί οι οποίοι κρατούσαν γκλοπ και μαχαίρι ενώ λίγο νωρίτερα είχαν επιτεθεί με πέτρες σε πυροσβεστικό όχημα που έσπευσε στο σημείο να σβήσει τις εστίες φωτιάς.

Αντιδήμαρχος Αγίων Θεοδώρων: «Δικαιώθηκα που δεν επιθυμούσα την εγκατάσταση τους»

Το pronews.gr επικοινώνησε με τον Αντιδήμαρχο Αγίων Θεοδώρων, Σπύρο Ράτη, ο οποίος τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση δικαιώνει ουσιαστικά τη στάση του και την πρωτοβουλία του να μην εγκατασταθούν οι πολυάριθμοι παράνομοι μετανάστες σε ξενοδοχείο ακριβώς απέναντι από την πολυσύχναστη παραλία «Πευκάκια»: «Το εξάμηνο που μας είχαν υποσχεθεί οι αρμόδιοι έγινε… δύο χρόνια, κάτι που επιβεβαιώνει αυτό που υποστήριζα ότι δύσκολα θα απομακρυνθούν οι μετανάστες από το εν λόγω ξενοδοχείο».

– Ποια είναι η στάση της Αστυνομίας απέναντι στον αυτοσχέδιο καταυλισμό που έστησαν οι αλλοδαποί πάνω στην ΠΕΟ Αθηνών-Κορίνθου;

Η Αστυνομία κρατάει μια ουδέτερη στάση. Δεν θέλει να εμπλακεί… Έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.

– Θεωρείτε ότι αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη δικαιώνει τον αγώνα σας κατά της δομής μεταναστών σε νευραλγικό σημείο των Αγίων Θεοδώρων;

«Δικαιώθηκα ως προς το χρόνο παραμονής τους που φυσικά δεν ήταν μόνο έξι μήνες αλλά δύο χρόνια… Επίσης είχα προβλέψει τα επεισόδια και τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργούσε η διαμονή τόσο μεγάλου αριθμού αλλοδαπών. Η εικόνα ήταν αποτρεπτική για τους παραθεριστές και κατοίκους των Αγίων Θεοδώρων με άμεσο αποτέλεσμα η εμπορική κίνηση να παραλύσει και η παραλία να φαντάζει έρημη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ρεπορτάζ: Αλέξης Τερζής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.