Δεσμεύονται οι λογαριασμοί του Παναγιώτη Δημητρά – Με εντολή της Αρχής για Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

Κακουργήματα και στις ΜΚΟ που διαχειρίζεται

Δεσμεύονται οι λογαριασμοί του Παναγιώτη Δημητρά – Με εντολή της Αρχής για Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

Στη διάπραξη διαφόρων ποινικών κακουργηματικής φύσεως αδικημάτων εμπλέκεται ο Παναγιώτης Δημητράς, επικεφαλής διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), σύμφωνα με πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

Ο κ. Δημητράς είναι διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), και η ποινική δίωξη είχε ασκηθεί και σε βάρος του Τόμι Όλσεν, ιδρυτή και διευθυντή της οργάνωσης Aegean Boat Report.

Πλέον ήδη διατάχθηκε η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Παναγιώτη Δημητρά αλλά και των ΜΚΟ που ελέγχει (τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες, κ.λπ.).

Σχετική έρευνα είχε διατάξει ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης. Στην συνέχεια συντάχθηκε πόρισμα το οποίο διαβιβάστηκε ήδη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο για την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής ο Παναγιώτης Δημητράς, μέσω ΜΚΟ στις οποίες ήταν επικεφαλής, έπαιρνε χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη, υποτίθεται, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τα χρηματικά ποσά τα διέθετε κατά το δοκούν, δηλαδή για άλλους σκοπούς από εκείνους για τους οποίους τα εισέπραττε.

Οι χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ Δημητρά προέρχονταν από ευρωπαϊκούς και άλλους φορείς. Κατά το πόρισμα της Αρχής ο Παναγιώτης Δημητράς φέρεται να έχει διαπράξει αδικήματα κακουργηματικής φύσεως.

Ο Παναγιώτης Δημητράς κατά διαστήματα έχει εξαπολύσει μπαράζ μηνύσεων σε δικαστές, εισαγγελείς, δημοσιογράφους και δημόσια πρόσωπα, ισχυριζόμενος, ότι πρόκειται για ρατσιστές, ομοφοβικού και άλλα.

Η δίωξη στον Παναγιώτη Δημητρά και τον Τόμι Όλσεν

Υπενθυμίζεται πως στις 20/12/2022 ο Παναγιώτης Δημητράς κλήθηκε σε απολογία από τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές, αλλά υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα και για την προσωρινή του κράτηση η μη θα αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες το δικαστικό συμβούλιο. Είχε ασκηθεί ποινική δίωξη και σε βάρος του Τόμι Όλσεν, ιδρυτή και διευθυντή της οργάνωσης Aegean Boat Report.

Συγκεκριμένα η Εισαγγελία της Κω αξιοποιώντας δικογραφία του Λιμενικού Σώματος, παρέπεμψε τον Δημητρά και τον Όλσεν για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή αυτών, αποστέλλοντας στις αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα, προκειμένου οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου».

Οι κακουργηματικές διώξεις συνοδεύονταν από την επιβαρυντική περίπτωση της τέλεσης των αδικημάτων «κατ’ επάγγελμα, καθώς από την υποδομή που έχει δημιουργήσει (δηλαδή τη λειτουργία της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι) προκύπτει πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης και πορισμός εισοδήματος».

Κως και φαρμακονήσι: Οι υποθέσεις που οδήγησαν στις διώξεις

Οι υποθέσεις που αποτέλεσαν τη βάση για τη συγκεκριμένη εξέλιξη αφορούν σε περιστατικά άφιξης παράνομων μεταναστών σε Κω τον Ιούλιο του 2021 και Φαρμακονήσι τον Αύγουστο του ίδιου έτους σε δικογραφίες που σχημάτισαν η Λιμενική Αρχή Κω καθώς και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος στη Λέρο.

Τι συνέβη στην Κω

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχημάτισε το Λιμενικό της Κω και εστάλη προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω στις 21.7.2021, εμπλεκόμενοι μεταξύ άλλων και για κατ’ εξακολούθηση παράβαση του άρθρου 148 ΠΚ (Κατασκοπεία) και του άρθρου 187 ΠΚ (Εγκληματική Οργάνωση) είναι οι: «ημεδαπός δικηγόρος, πρόεδρος γνωστής ΜΚΟ Παναγιώτης Δημητράς, Τούρκος διακινητής “Fisher”, Οργανωτής-μεταφορέας Solide Tchinda του Pierre (συλληφθείς) και το Ιδρυτικό στέλεχος Ευρωπαϊκής ΜΚΟ Tommy Ohlsen».

Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, οι παράνομοι μετανάστες ανέφεραν σχετικά με την μεταφορά τους από την Τουρκία στην Ελλάδα ότι ο οργανωτής, που βρισκόταν στη βάρκα μαζί τους, κατόπιν εντολής του Τούρκου διακινητή στην Τουρκία, επικοινώνησε –πριν από τον απόπλου από τα τουρκικά παράλια- τηλεφωνικά με μία ΜΚΟ. Στην ΜΚΟ αυτή γνωστοποίησε την ακριβή ώρα του απόπλου, το δρομολόγιο του ταξιδιού τους, καθώς και τα στοιχεία των μεταναστών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, «η Λιμενική Αρχή Κω καθώς και οι τοπικές Αστυνομικές Αρχές έγιναν δέκτες μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου ο αποστολέας αυτών φέρεται να είναι ημεδαπός με στοιχεία Δημητράς Παναγιώτης “Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι”».

Παρότρυνση να κάνουν καταγγελία για pushback

Μάλιστα σύμφωνα με τη δικογραφία, ένας από τους μετανάστες ανέφερε, ότι «μετά την προηγούμενη ανεπιτυχή προσπάθεια που είχε γίνει να περάσουν σε ελληνικό έδαφος -στις 10 Ιουνίου του 2021- όταν επέστρεψαν στην Τουρκία ο διακινητής παρότρυνε την ομάδα των προσφύγων-μεταναστών «να συλλέξουν στοιχεία ώστε με τη βοήθεια δικηγόρου ονόματι ‘Δημητράς’ να προβούν σε καταγγελία κατά των ελληνικών αρχών για παράνομη επαναπροώθηση, με κάλυψη του χρηματικού ποσού από τις προαναφερθείσες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».

Τι συνέβη στο Φαρμακονήσι

Το ίδιο καλοκαίρι, περίπου έναν μήνα μετά το περιστατικό της Κω, στη Λιμενική Αρχή Λέρου διαβιβάσθηκε ηλεκτρονική αλληλογραφία του Παναγιώτη Δημητρά σχετικά με την άφιξη αλλοδαπών στο Φαρμακονήσι. Τα πρόσωπα που εισήλθαν στη χώρα εντοπίστηκαν μία ημέρα μετά, 25 Αυγούστου 2021, ενώ οι Λιμενικοί συνέλαβαν τρεις φερόμενους διακινητές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση μεταξύ άλλων ήταν, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, ο Τούρκος διακινητής, στρατιωτικός, αξιωματικός του τουρκικού Λιμενικού, Αμπού Ράσουα (Abu Rashua), ο Παλαιστίνιος οργανωτής Αλγκαμπλάν Ραμί (Alghalban Rami), ο Παναγιώτης Δημητράς και ο Τόμι Ολσεν (Tommy Ohlsen) της Aegean Boat Report. Στην δικογραφία αναφέρεται η διαδικασία μεταφοράς των παράνομων μεταναστών και αποστολής φωτογραφιών σε ομάδα της εφαρμογής Whatsapp, μέλος της οποίας φέρεται να ήταν ο Παναγιώτης Δημητράς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.