«Ματωμένες» Απόκριες: Η διπλή δολοφονία που συντάραξε την Ημαθία το 1961

Μια υπόθεση που παραμένει ανεξιχνίαστη ως σήμερα

«Ματωμένες» Απόκριες: Η διπλή δολοφονία που συντάραξε την Ημαθία το 1961

Οι υποθέσεις που καλύπτονται από μυστήριο και αφορούν ειδεχθή εγκλήματα πάντοτε προκαλούσαν το ανθρώπινο ενδιαφέρον, έτσι συνέβη και με μία υπόθεση της Βέροιας που μας γυρίζει 62 χρόνια πίσω.

Πρόκειται για την άγρια δολοφονία του Ιακώβ και της Σάρας Αζαριά, ενός εύπορου ζεύγους Βεροιωτών εβραϊκής καταγωγής (ηλικίας 70 και 60 ετών αντίστοιχα) που δολοφονήθηκαν με φρικτό τρόπο πριν από 62 χρόνια, μέσα στο ίδιο το σπίτι τους, στην οδό Φιλίππου 17 στο κέντρο της Βέροιας.

Είναι ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα που συνέβησαν στην ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας.

Το κίνητρο μάλλον ήταν η ληστεία, όπως φάνηκε από το σπασμένο και άδειο χρηματοκιβώτιο και τα ανοιγμένα συρτάρια και ντουλάπες. Δεν υπήρχαν σημάδια παραβίασης στην πόρτα, κάτι που συνήθως σημαίνει ότι τα θύματα γνώριζαν τους δράστες, ωστόσο, λόγω της Αποκριάς το ζεύγος πιθανότατα άνοιξε την πόρτα ακόμα και σε αγνώστους, προκειμένου να τους κεράσει, σύμφωνα με το τοπικό έθιμο.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες μαρτυρίες, το απόγευμα εκείνης της Κυριακής, το ζεύγος είχε πάει στο κινηματοθέατρο «Σταρ» για να δει την παράσταση ενός διάσημου θιάσου εκείνης της εποχής όπου πρωταγωνιστούσαν οι δημοφιλείς, Βασίλης Αυλωνίτης, Γεωργία Βασιλειάδου και Νίκος Ρίζος που τότε ήταν πρώτα ονόματα με τους ρόλους του Κλέαρχου, της Μαρίνας και του Κοντού. Μετά την παράσταση, κατά τις 20:30 το βράδυ, τους είδαν να επιστρέφουν σπίτι τους.

Αργότερα όμως, το βράδυ της ίδιας ημέρας και σύμφωνα με το αρχείο της υπόθεσης, ένας γείτονας, ο έμπορος Δημήτρης Αδαμίδης, ειδοποίησε την Πυροσβεστική αντιλαμβανόμενος ότι είχε ξεσπάσει φωτιά στον επάνω όροφο της διώροφης μονοκατοικίας τους.

Η φωτιά πρόλαβε να προκαλέσει αρκετές ζημιές κυρίως στην κουζίνα και όταν ολοκληρώθηκε η κατάσβεσή της, οι πυροσβέστες διαπίστωσαν ότι ανάμεσα στα αποκαΐδια βρίσκονταν και δύο απανθρακωμένα άτομα. Ήταν το ζεύγος Αζαριά. Λέγεται πως η φωτιά που έβαλαν οι κακοποιοί εντός της οικείας ήταν η βασική αιτία να χαθούν πολύτιμα στοιχεία που θα οδηγούσαν τις αρχές στον εντοπισμό των δραστών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η υπόθεση δεν μπόρεσε να εξιχνιαστεί ποτέ και ακόμα και μετά από 62 χρόνια οι δράστες παραμένουν άγνωστοι. Το έγκλημα παραμένει ανεξιχνίαστο και στοίχειωσε τη συνείδηση, αλλά και την Αποκριά έκτοτε στην πόλη, γι’ αυτό και το έθιμο σταδιακά άρχισε να εκλείπει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.