ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Θεσσαλονίκη: Νέες εικόνες από τον φάκελο-βόμβα που εστάλη στα δικαστήρια (φώτο-βίντεο)

Αν έσκαγε ο φάκελος όποιος βρισκόταν στον ίδιο χώρο θα πέθαινε

Θεσσαλονίκη: Νέες εικόνες από τον φάκελο-βόμβα που εστάλη στα δικαστήρια (φώτο-βίντεο)

Στη δημοσιότητα, ήρθαν νέες εικόνες από τον εκρηκτικό μηχανισμό με τον οποίο παγιδεύτηκε ο φάκελος που εστάλη πριν από λίγες ημέρες στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης και προοριζόταν για την πρόεδρο Εφετών.

Οι εικόνες δείχνουν τη μέθοδο που ακολούθησαν οι δράστες για να ξεγελάσουν τον έλεγχο και να πετύχουν τον στόχο τους.

Να φτάσει δηλαδή ο φάκελος με τη βόμβα, στα χέρια της προέδρου Εφετών.

Έκθεση: Αν έσκαγε ο φάκελος όποιος βρισκόταν στον ίδιο χώρο θα πέθαινε

Τρόμο προκάλεσε η έκθεση του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.) στην οποία περιγράφονται αναλυτικά οι ανθρώπινες απώλειες που θα προέκυπταν στην περίπτωση που έσκαγε ο φάκελος που εστάλη στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης από μέλη της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης» που συνελήφθησαν τις προηγούμενες μέρες από την Αντιτρομοκρατική.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο φάκελος ο οποίος είχε ως παραλήπτρια την πρόεδρο Εφετών στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ήταν παγιδευμένος με 550 γραμμάρια ζελατοδυναμίτιδας, ποσότητα ικανή να προκαλέσει μακελειό στέλνοντας δεκάδες ανθρώπους στον θάνατο.

Ειδικότερα, οι ειδικοί επισημαίνουν στην έκθεσή τους πως, με βάση την ποσότητα της εκρηκτικής ύλης και του γεγονότος πως ο μηχανισμός ήταν λειτουργικός, εάν ο παραλήπτης άνοιγε τον φάκελο, από την έκρηξη που θα σημειωνόταν, θα τραυματίζονταν θανάσιμα οποιοσδήποτε άνθρωπος βρισκόταν στον ίδιο χώρο.

Την ίδια στιγμή πολύ σοβαρά θα τραυματίζονταν, ακόμη και με ακρωτηριασμό, όσοι άνθρωποι θα βρίσκονταν στον ακριβώς δίπλα χώρο καθώς, όπως προέκυψε από την αυτοψία, ο τοίχος ήταν λεπτός.

Επιπλέον ελαφρύτερα θα τραυματίζονταν όσοι κινούνταν στους διαδρόμους καθώς στον από πάνω ή από κάτω όροφο, ενώ πιθανό είναι να τραυματίζονταν ακόμη και πολίτες που περπατούσαν στον δρόμο.

Τέλος, όπως περιγράφεται, τραυματισμοί θα προέρχονταν και από φερτά υλικά, δηλαδή μπάζα ή άλλα υλικά που θα εκτοξεύονταν μετά την πυροδότηση.

Όπως διαπιστώθηκε από τους αστυνομικούς ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε έναν φάκελο Α3, ενώ την ευθύνη για την απόπειρα της βομβιστικής επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση «Ένοπλη Απάντηση».

Τελικά, ο φάκελος-βόμβα δεν εξερράγη χάρη στην παρατηρητικότητα ενός ανθρώπου ο οποίος τον ψηλάφισε, κατάλαβε ότι περιείχε καλώδια και κάλεσε τις Αρχές.

Αντίθετα αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα στοιχεία για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των 10 ατόμων (τέσσερις εξ΄αυτών είναι ήδη κρατούμενοι σε φυλακές της χώρας) που κρύβονταν πίσω από την αποστολή του και φέρονται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., να συνδέονται με την οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης».

Πιο συγκεκριμένα πάνω στον φάκελο εντοπίστηκε το γενετικό υλικό του πολυβολητή του Στρατού ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των 10 συλληφθέντων και φέρεται να «συνεργαζόταν» με τους υπόλοιπους κατηγορουμένους χωρίς να ανήκει στην οργάνωση. Παρόμοια συνεργασία είχε και το στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος είναι οπλουργός και βρίσκεται σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε πως εκτός από την αποστολή του τρομοφάκελου στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, τα μέλη της οργάνωσης βρίσκονται πίσω από ακόμη τέσσερα χτυπήματα.

Συγκεκριμένα φέρονται να ευθύνονται για την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, για την έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού σε εταιρεία στην Κηφισιά τον Νοέμβριο του 23, για τη ρίψη χειροβομβίδας σε αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Χαϊδάρι τον Ιούλιο του 23 καθώς και για τη ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε αυλή σπιτιού στη Λάρισα τον Ιούνιο του 23.

Στις φυλακές το «διευθυντήριο»

Οι αστυνομικοί αποδίδουν αρχηγικό ρόλο σε έναν κρατούμενο των φυλακών Δομοκού ο οποίος έχει ποινικό παρελθόν για συμμετοχή σε ληστείες και έχει κατηγορηθεί και για σχέσεις με την τρομοκρατία. Αυτό που εξετάζουν είναι αν κατά την παραμονή του στη φυλακή «έστησε» ένα εγκληματικό δίκτυο με σκοπό τη διάπραξη επιθέσεων.

Επιπλέον στο μικροσκόπιο της έρευνας έχει μπει ένα σημειωματάριο που είχε βρεθεί στην κατοχή του και στο οποίο φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να ανέγραφε τα ονόματα δικαστικών που είχαν ασχοληθεί με υποθέσεις του. Αυτό που εξετάζεται είναι αν αυτά τα άτομα ήταν υποψήφιοι στόχοι.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους συλληφθέντες, από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής προέκυψε ότι οι δύο στρατιωτικοί ήταν οι «μάγειρες», αφού «μαγείρευαν» τα υλικά κατασκευής των εκρηκτικών μηχανισμών, τους οποίους παραλάμβαναν στη συνέχεια οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί κλήσεις ανάμεσα στους δύο συλληφθέντες πυροτεχνουργούς και γνωστούς ποινικούς, ενώ όπως προκύπτει από τα έως τώρα δεδομένα της δικογραφίας που σχηματίζει η Αντιτρομοκρατική, δύο από τους κατηγορούμενους, ένας άνδρας και μία γυναίκα μετέφεραν με μηχανάκι και έβαλαν τη βόμβα στο υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα, τον περασμένο μήνα.

Κατά την ίδια «χαρτογράφηση» ρόλων από την Αντιτρομοκρατική, ο 36χρονος κρατούμενος φυλακών, στον οποίο αποδίδεται ρόλος αρχηγού, έγραφε τις προκηρύξεις μέσα από τη φυλακή, ενώ συνομιλούσε με τους «ντελιβεράδες» των μηχανισμών για τα χτυπήματα.

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος ανάμεσα στον φερόμενο αρχηγό και τα μέλος του εκτελεστικού βραχίονα της οργάνωσης.

ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ – ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ

– Έλα, πήγε καλά;
– Ναι, πήγε καλά.
– Πότε την έβαλες;
– Δεν είδες ειδήσεις;

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής εκτός από τις συλλήψεις, προχώρησαν και σε τουλάχιστον δέκα έρευνες σε σπίτια, στη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικά, σφαίρες, αλλά και κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές: Όλα έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να εξεταστούν, ενώ έχουν κατασχεθεί αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα που χτύπησαν οι κατηγορούμενοι στα Πετράλωνα στις 25 Ιανουαρίου, δεν ήταν τυχαία. Είναι αυτή που το 1984 είχε δολοφονηθεί από την «17 Νοέμβρη» ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν η επίθεση που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο είχε και συμβολικό χαρακτήρα.

Βαριές ποινικές διώξεις

Να σημειωθεί ότι σε βάρος των κατηγορουμένων έχει ασκηθεί από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ποινική δίωξη για έξι κακουργήματα και έξι πλημμελήματα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δίωξη που ασκήθηκε, οι συλληφθέντες διώκονται κατά περίπτωση για τα κακουργήματα:

-της διεύθυνσης, ένταξης και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης,
-τρομοκρατικής πράξης απόπειρας ανθρωποκτονίας,
-τρομοκρατικής πράξης έκρηξης κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα,
-τρομοκρατικής πράξης κατασκευής, κατοχής και προμήθειας εκρηκτικών,
-τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης οπλοκατοχής και
– τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης φθοράς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμη κατά περίπτωση διώκονται, και για τα πλημμελήματα της υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνησης σε τέλεση τρομοκρατικής πράξης, παράνομης βίας κατά δικαστικών λειτουργών, παράνομης οπλοκατοχής και παράνομης οπλοκατοχής κυνηγετικού όπλου και παράνομης κατοχής ναρκωτικών ουσιών προς ίδιαν χρήση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.