Ντροπή: Οι πραιτωριανοί του ΣΥΡΙΖΑ κτυπούν με δακρυγόνα τους Ελληνες διαδηλωτές μπροστά στη Βουλή (upd 3)

Ντροπή: Οι πραιτωριανοί του ΣΥΡΙΖΑ κτυπούν με δακρυγόνα τους Ελληνες διαδηλωτές μπροστά στη Βουλή (upd 3)

(Ανανέωση 14.39): Επίθεση με δακρυγόνα εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις κατά των διαδηλωτών που ζητούν δημοψήφισμα για την συμφωνία των Πρεσπών.

Εντελώς αναίτια, άρχισαν να βομβαρδίζουν περιμετρικά της Βουλής τους πολίτες με δεκάδες δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Στην Βασιλίσσης Σοφίας επικρατεί πανδαιμόνιο και ήδη οι διαδηλωτές εξωθούνται κτυπημένοι από χημικά και από γκλομπ στο εσωτερικό της πλατείας Συντάγματος.

Ομάδα διαδηλωτών θέλησαν να ανέβουν τη σκάλα αλλά τους εμπόδισε μια 25μελής ομάδα ανδρών των ΜΑΤ.

Για λίγα λεπτά υπήρξαν συγκρούσεις, ενώ οι διαδηλωτές πέταξαν κόκκινες και άσπρες μπογιές στους ασφαλίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τραυματίες διαδηλωτές, λιπόθυμες ηλικιωμένες από τα χημικά και άτομα με έντονα αναπνευστικά προβλήματα.

Αυτή την ώρα η ένταση έχει μεταφερθεί στις οδούς Αμαλίας, Β. Σοφίας και στην αρχή της Πανεπιστημίου.

Από τα μεγάφωνα υπήρξε ενημέρωση για ένα μωρό που παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των χημικών.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και έγιναν προσπάθειες για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ώστε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μωρό δεν είχε τις αισθήσεις του.

—————————————————————————-

(Ανανέωση 14.30): Oι πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος ξεπερνούν τις 200.000 και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.

Στο σημείο έχουν ήδη φτάσει οι περισσότεροι διαδηλωτές από τη Βόρεια Ελλάδα που νωρίς το πρωί αφίχθησαν με πούλμαν στην Αθήνα. Παράλληλα υπάρχουν έντονα παράπονα πως έχουν εγκλωβιστεί λεωφορεία γεμάτα κόσμο στα διόδια.

Στις 14:00 ξεκίνησαν οι ομιλίες, ενώ εκείνη τη στιγμή ακούστηκε από το πλήθος ο εθνικός ύμνος.

Την ίδια στιγμή κόσμος συνεχίζει να καταφθάνει από κάθε σημείο.

Ενδεικτικό είναι πως από την πλατεία Συντάγματος ο κόσμος απλώνεται έως το Ζάππειο, την Ηρώδου Αττικού, την Ερμού έως την Καπνικαρέα.

Το αίτημα των διαδηλωτών προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν με αστυνομικούς μπροστά στην Βουλή. Οι διαδηλωτές αναφέρουν ότι εξυβρίστηκαν από στελέχη της ΕΛΑΣ.

——————————————————————————————

Κατά χιλιάδες συρρέουν στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές που καταφθάνουν στην Αθήνα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας στο μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Έξω από τη Βουλή, όπου κατατέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών και πριν κληθούν να ψηφίσουν οι «300» -έως το τέλος της εβδομάδας- οι πολίτες δίνουν τη δική τους ψήφο: «Οχι».

Δείτε Live

Όσο περνάει η ώρα το Σύνταγμα γεμίζει από πολίτες κάθε ηλικίας που φωνάζουν συνθήματα για την ελληνικοτητα της Μακεδονίας ενώ στην πάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος έχει αναρτηθεί από το πρωί ένα μεγάλο πανό από την Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών που γράφει «Δημοψήφισμα τώρα για τη Μακεδονία».

Υπό τους ήχους του «Μακεδονία Ξακουστή» έγινε και η μεγάλη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με προπομπό την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Παρόντες και εκατοντάδες νέοι από χριστιανικά σωματεία της Θεσσαλονίκης που άναψαν μπλε φωτοβολίδες για να δηλώσουν την παρουσία τους ενώ με ελληνικές σημαίες στα χέρια έδωσαν το «παρών» νέοι από τις Σέρρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.