ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Με μεταλλικό λεπιδοφόρο φράχτη θωρακίζεται ο Έβρος – Οι τακτικές στην απέναντι όχθη του νέου Τούρκου διοικητή (βίντεο)

Με μεταλλικό λεπιδοφόρο φράχτη θωρακίζεται ο Έβρος – Οι τακτικές στην απέναντι όχθη του νέου Τούρκου διοικητή (βίντεο)

Στα προγεφυρώματα του Πέπλου και των Φερών, όπου τα σύνορα είναι χερσαία μετά την ευθυγράμμιση της κοίτης του ποταμού, και σε άλλα ευάλωτα σημεία κατά μήκος της μεθορίου τοποθετούνται χιλιόμετρα μεταλλικού φράχτη με λεπιδοφόρο συρματόπλεγμα, γίνεται εκχέρσωση ελωδών εδαφών και καθαρισμός της άγριας βλάστησης.

Ο φράχτης στο βόρειο τμήμα ενισχύεται και επεκτείνεται, ενώ το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθούν κατά μήκος του ποταμού επιπλέον 11 πυλώνες ύψους 50 μέτρων, οι οποίοι θα εξοπλιστούν με κάμερες και σύγχρονα συστήματα κατόπτευσης μέρας και νύχτας, με εμβέλεια πολλών χιλιομέτρων και πολλαπλές δυνατότητες στις τηλεπικοινωνίες.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναλαμβάνουν υπηρεσία οι 400 νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες που σχεδόν θα διπλασιάσουν τη δύναμη αποτροπής και θα ενισχύσουν τις κοινές περιπολίες Στρατού και Αστυνομίας. Θηριώδη τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα που είχαν προορισμό τη Λιβύη και κατασχέθηκαν πριν από πέντε χρόνια νότια της Κρήτης έχουν τεθεί στη διάθεση των δυνάμεων του Στρατού στην περιοχή, με ειδική πρόβλεψη στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση της πανδημίας «ανεξαρτήτως προϋπολογισμού δαπάνης και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης εθνικής, γενικής ή ειδικής διάταξης».

Και οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι καθώς εκτός από τους Τούρκους στρατοχωροφύλακες που έχουν κατασκηνώσει, έχουν καταγραφεί σποραδικές κινήσεις και από στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της γείτονος, ενώ δεν λείπουν και οι επικίνδυνες προκλήσεις. Τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά πυροβολισμών έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες από την απέναντι πλευρά κατά ελληνικών περιπόλων και συνοριοφυλάκων της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η τακτική άλλαξε μετά την ανάληψη καθηκόντων από νέο Τούρκο στρατιωτικό διοικητή στο νότιο τμήμα. «Δεν ξέρουμε αν πυροβολούν στον αέρα. Μπορεί να το κάνουν και σε ευθεία βολή» λέει σε κυριακάτικη εφημερίδα ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων του Εβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, προσθέτοντας πως έχει δει άνδρες της Jandarma να γίνονται οι ίδιοι διακινητές, κατευθύνοντας ομάδες μεταναστών προς τα περάσματα.

«Eχουμε πλέον μόνιμη παρουσία στα χωράφια, με κάποιους να δουλεύουν και τη νύχτα. Οι δυνάμεις Στρατού και Αστυνομίας παραμένουν αυξημένες, η ψυχολογία μας είναι ανεβασμένη μετά τα γεγονότα του Μαρτίου και είμαστε έτοιμοι να βρεθούμε και πάλι στα αναχώματα αν χρειαστεί» τόνισε σε κυριακάτικο δημοσίευμα ο Κώστας Αλεξανδρής, πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης. Τα μέλη του συνέβαλαν στην αποτροπή προώθησης χιλιάδων μεταναστών τον Μάρτιο στο προγεφύρωμα των Φερών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.