Τουρκική φρεγάτα επιχείρησε να διώξει γαλλικό ερευνητικό σκάφος μέσα στην ελληνική ΑΟΖ (upd)

Τουρκική φρεγάτα επιχείρησε να διώξει γαλλικό ερευνητικό σκάφος μέσα στην ελληνική ΑΟΖ (upd)

Ανανέωση: Γαλλικό ερευνητικό πλοίο είχε ζητήσει άδεια από την Ελλάδα για να κάνει ωκεανογραφικές έρευνες, μέσα στην περιοχή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, νοτιοανατολικά της Κρήτης ενώ την ίδια στιγμή που η Ελλάδα είχε εκδώσει τη σχετική navtex, η Τουρκία έστειλε τουρκική φρεγάτα στην ευρύτερη περιοχή και ζήτησε από το γαλλικό πλοίο να αποχωρήσει, σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό ενώ σήμερα ο Ν.Δένδιας βρίσκεται στην Αίγυπτο για από κοινού συζητήσεις.

Πρόκειται για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο L’ATALANTE το οποίο είχε ζητήσει άδεια από την Ελλάδα για να πραγματοποιήσει έρευνες νοτιοανατολικά της Κρήτης και δυτικά του 28ου μεσημβρινού.

Μόλις η Ελλάδα εξέδωσε σχετική NAVTEX, η Τουρκία δεν προχώρησε μόνο σε αντι-NAVTEX, αλλά έστειλε και φρεγάτα στην ευρύτερη περιοχή και ζήτησε από το γαλλικό πλοίο να αποχωρήσει.

Κι αυτό γιατί, η Τουρκία θεωρεί ότι το γαλλικό πλοίο είναι σε περιοχή δικής της ευθύνης, αφού εμπίπτει στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή όλες τις κινήσεις.

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνοαιγυπτική αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Πάντως σύμφωνα με το Open, το γαλλικό πλοίο προχωρά κανονικά στις έρευνές του ενώ αύριο, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα πάει στην Αίγυπτο και θα έχει συνάντηση με τον Αιφύπτιο ομόλογό του…

Σημειώνουμε ότι η Τουρκία μόλις χθες είχε εκδώσει NAVTEX με την οποία «διαβαίνει τον Ρουβίκωνα» σε ότι έχει να κάνει με την οριοθέτηση του 28ου Μεσημβρινού ως ανατολικού ορίου της ελληνικής ΑΟΖ στην συμφωνία της με την Αίγυπτο. Και απειλεί ότι θα επιβάλλει με την ισχύ των όπλων την απόφαση αυτή.

Η τουρκική NAVTEX ήρθε ως απάντηση ελληνικής NAVTEX με την οποία επρόκειτο να γίνει ελληνική έρευνα σε συνεργασία με την Γαλλία σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τα νότια της Κρήτης μέχρι και τα νότια της Ρόδου.

Η Τουρκία «αρνείται» το δικαίωμα αυτό στην Ελλάδα και «εφιστά την προσοχή η ελληνική πλευρά να μην εισέρχεται σε περιοχές που εμπίπτουν στην δική της δικαιοδοσία», κάτι που προσπάθησε να επιχειρήσει σήμερα.

Σήμερα ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι υποδέχτηκε νωρίτερα την Κυριακή τον Νίκο Δένδια στο Κάιρο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου στο twitter.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε μήνυμά του στο twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Αχμέντ Χάφεζ, κάνει λόγο για συντονισμό των δύο πλευρών για διμερή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τονίζοντας τις μακροχρόνιες σχέσεις των δύο χωρών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.