Ο Θεός να βάλει το Χέρι του...

H Σουηδία και η Φινλανδία κατέθεσαν πριν από λίγο από κοινού αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Οι ημέρες της ουδετερότητας στην Ευρώπη τελείωσαν με ότι κι αν σημαίνει αυτό για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την παγκόσμια ασφάλεια.

Σήμερα το πρωί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεγκ, υποδέχθηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ τους πρέσβεις των δύο χωρών, οι οποίοι του κατέθεσαν τους φακέλους με το επίσημο αίτημα ένταξης.

Συμφωνείτε με την θέση που εξέφρασε ο Κ.Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Κογκρέσο ότι η Μαριούπολη είναι το «νέο Μεσολόγγι»;

  • Όχι (93%, 30,383 Votes)
  • Ίσως όχι (1%, 338 Votes)
  • Ναι (4%, 1,278 Votes)
  • Ίσως ναι (1%, 303 Votes)
  • Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ (1%, 266 Votes)

Σύνολο ψήφων: 32,568

Loading ... Loading ...

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι ειδικά η Φινλανδία είχε υπογράψει συνθήκη παντοτινής ουδετερότητας με την Σοβιετική Ένωση (την πρόγονη κρατική οντότητα της Ρωσίας) η οποία και ανανεώθηκε μετά την διάλυση της από την Ρωσία.

Η συνθήκη όριζε ότι όσο θα έμενε η Φινλανδία ουδέτερη η Ρωσία-Σοβιετική Ένωση θα εγγυόταν  την υπαρξή της ως έθνους-κράτους.

Μην ξεχνάμε πως κάποτε η Φινλανδία (πριν από 100 και κάτι χρόνια) αποτελούσε μέρος της ρωσικής επικράτειας.

Η Φινλανδία για το ΝΑΤΟ έχει ύψιστη στρατηγική σημασία καθώς διαθέτει 1.300 χλμ. κοινής συνοριογραμμής με την Ρωσία που σημαίνει πως από εκεί η Δύση θα μπορεί να πραγματοποιεί σχέδια αποσταθεροποίησης.

Αλλά και την Σουηδία την θέλει το ΝΑΤΟ στις τάξεις του διότι αποκλείουν έτσι την Ρωσία στην Βαλτική και την προκαλούν επιπλέον πίεση στο μέτωπο της Αρκτικής, το οποίο αναμένεται να ανέβει κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια καθώς η Δύση θα αναζητήσει υδρογονάνθρακες για να καλύψει τις ανάγκες της.

Η Ρωσία ελέγχει με βάση το Διεθνές Δίκαιο πάνω από το 50% της Αρκτικής λόγω της τεράστιας έκτασης της ακτογραμμμής της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS: