ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Γάζα: Η περιβόητη συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και αιχμαλώτων – Για κάθε 1 Ισραηλινό θα απελευθερωθούν 3 Παλαιστίνιοι

Εξαιρούνται από την ανταλλαγή όσοι Παλαιστίνιοι κατηγορούνται για φόνο

Γάζα: Η περιβόητη συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και αιχμαλώτων – Για κάθε 1 Ισραηλινό θα απελευθερωθούν 3 Παλαιστίνιοι

Η περιβόητη συμφωνία πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς αποτελεί ουσιαστικά μία νίκη για την οργάνωση αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων και ομήρων:

Για κάθε 1 Ισραηλινό θα απελευθερωθούν 3 Παλαιστίνιοι.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι από την αρχή των συγκρούσεων μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, η οργάνωση είχε ανακοινώσει πως θα απελευθέρωνε  τους Ισραηλινούς ομήρους μόνο εάν απελευθερωνόντουσαν οι φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές φυλακές και αυτό ακριβώς πετυχαίνει με την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, στην οποία όμως μυστηριωδώς σχεδόν στο σύνολο των ΜΜΕ, αυτό το σημείο «δεν φωτίζεται».

Άρα η Χαμάς πήρε αυτό που ζητούσε από την αρχή.

Τελικά, η παύση των βομβαρδισμών επί πενθήμερο ήταν προπέτασμα καπνού για να μη δημοσιοποιηθεί ότι η συμφωνία αφορά απελευθέρωση κρατουμένων (ομήρους τους χαρακτηρίζει η Χαμάς) από τις φυλακές του Ισραήλ με αναλογία 1 προς 3!

Πέρα από αυτό όμως η Χαμάς κέρδισε και κάτι άλλο πολύ σημαντικό.

Έξι ώρες την ημέρα δεν θα πετάνε ισραηλινά UAV που σημαίνει ότι θα δοθεί στην Χαμάς η δυνατότητα να κάνουν αναδιάταξη των δυνάμεων τους και να δημιουργήσουν νέες θέσεις μάχης και καινούργιες ενέδρες.

Η πρώτη φάση της συμφωνίας προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 Ισραηλινών ομήρων, κυρίως γυναικών και παιδιών, που κρατούνται στη Γάζα, και 150 Παλαιστινίων (γυναικών και παιδιών) που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ.

Παράλληλα, θα εφαρμοστεί πενθήμερη κατάπαυση του πυρός ενώ το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο έως και 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Οι απελευθερώσεις των Παλαιστινίων δεν αφορούν όσους έχουν καταδικαστεί-κατηγορηθεί για φόνο.

Οι Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν σε ομάδες των 10 έως 12 ατόμων σε διαδοχικές ημέρες.

Μόλις οι πρώτοι Ισραηλινοί επιστρέψουν στα σπίτια τους, θα ακολουθήσει η διαδοχική απελευθέρωση των Παλαιστινίων.

Την ίδια στιγμή συζητείται μία ενδεχόμενη παράταση της παύσης των εχθροπραξιών, με το Ισραήλ να διεκδικεί την απελευθέρωση 10 ομήρων την ημέρα και οι Παλαιστίνιοι αντιστοίχως άλλους 30.

Aξίζει να σημειωθεί πως ούτε η βόρεια Γάζα έχει καταληφθεί εξολοκλήρου όπως αφήνεται να παρουσιάζεται στα ΜΜΕ.

Ένα μεγάλο μέρος ελέγχεται από την Χαμάς ενώ και το μέρος της βόρειας Γάζας που ελέγχεται από τους Ισραηλινούς αυτή την στιγμή, συμβαίνει μόνο στην επιφάνεια καθώς ο υπόγειος κόσμος των τούνελ είναι μία άλλη ιστορία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.