ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αιφνιδιαστική επιχείρηση «καταβύθισης τουρκικού γεωτρύπανου» για πρώτη φορά – Σενάριο, δυνάμεις, κατάληξη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αιφνιδιαστική επιχείρηση «καταβύθισης τουρκικού γεωτρύπανου» για πρώτη φορά – Σενάριο, δυνάμεις, κατάληξη

(Αρχικό κείμενο 13/5 – 22:17) Άσκηση προσβολής και καταστροφής τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου, εκτέλεσε για πρώτη φορά το Πολεμικό Ναυτικό πριν μερικές ημέρες, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές του Πολεμικού Ναυτικού που ενημέρωσαν σχετικά το pronews.gr και το defencenet.gr.

Η προσομοίωση προσβολής και βύθισης του τουρκικού γεωτρύπανου ήταν η κατάληξη ενός ιδιαίτερα περίπλοκου σεναρίου που εκτελέστηκε με μεγάλη ακρίβεια από τις εμπλεκόμενες δυνάμεις του ΠΝ και της ΠΑ, προκειμένου να βληθεί το «τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο» κατά την διάρκεια της τακτικής αεροναυτικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης «Αστραπή».


Να σημειώσουμε ότι είναι διάχυτη πλέον η αίσθηση στο ΓΕΕΘΑ και στο ΠΝ, ότι οι τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις θα υποστηρίξουν επιχείρηση υποθαλάσσιας γεώτρησης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Η επιχείρηση καταβύθισης του πλωτού γεωτρύπανου (ενός εκ των «Φατίχ», «Γιαβούζ», «Κανουνί» που έχει η Τουρκία) εκτελέστηκε με εντολή του ΓΕΕΘΑ και φημολογείται ότι υπήρξε και σχετική ενημέρωση των ΗΠΑ.

Οι δυνάμεις των δύο εικονικά εμπλεκομένων, χωρίστηκαν στους «Πράσινους» και τους «Κίτρινους», με σκάφη του ΠΝ να λαμβάνουν αντίστοιχο ρόλο. Άλλες δυνάμεις αποτέλεσαν την δύναμη κρούσης του ΠΝ και άλλες προσομοίωσαν το τουρκικό γεωτρύπανο και τον τουρκικό στολίσκο προστασίας.

Χώρος εκτέλεσης του σεναρίου μάχης αποτέλεσε η περιοχή που εκτείνεται από την ανατολική Πελοπόννησο, μέχρι τα Δωδεκάνησα.

Δηλαδή μεγάλη περιοχή που σημαίνει ότι η προσομοίωση αφορούσε μία κρίση μεγάλης χρονικής περιόδου και κλιμάκωσης, ανάλογες με τον χρόνο και τον χώρο στον οποίο διαδραματίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και φθινόπωρο η κρίση με το Oruc Reis.

Μια κρίση που έληξε άδοξα για την Ελλάδα, με τον τουρκικό στόλο να προστατεύει αποτελεσματικά το Oruc Reis που έκανε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα έξι μίλια από την Ρόδο, την Κάρπαθο και βέβαια το Καστελόριζο, χωρίς η Αθήνα να αντιδρά.

Το ρόλο του τουρκικού γεωτρύπανου στην συγκεκριμένη άσκηση τον έπαιξε το ΠΓΥ Προμηθέας (Α-374).

Η τελική φάση της προσέγγισης και προσβολής του τουρκικού γεωτρύπανου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τις πηγές του ΠΝ, η ομάδα μάχης που αποτελούνταν από δύο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο, προσέγγισαν το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά την δύση του ηλίου.

Οι δύο ελληνικές φρεγάτες έπλεαν μπροστά από το υποβρύχιο και είχαν απονηώσει τα δύο οργανικά ελικόπτερά τους για να ανιχνεύσουν και εν ανάγκη να καταστρέψουν τυχόν τουρκικά υποβρύχια που θα έπλεαν στην περιοχή.

Το ελληνικό υποβρύχιο έπρεπε να εκτελέσει βολή τορπίλης SUT η οποία θα έπληττε το τουρκικό γεωτρύπανο στις 23.00 ακριβώς.

Και έτσι ακριβώς έγινε: Υπό την προστασία των δύο προπορευόμενων φρεγατών το ελληνικό υποβρύχιο εκτέλεσε την βολή που ακριβώς την ορισθείσα ώρα «έπληξε» το ΠΓΥ Προμηθέας (Α-374)! Στις 23.00 ακριβώς η εικονική τορπίλη περνούσε κάτω από τα ύφαλα του «Προμηθέας».

Λεπτομέρεια: Το υποβρύχιο που θα εκτελούσε υπό κανονικές συνθήκες την βολή δεν θα ήταν ένα από τα σύγχρονα Type 214, αλλά ένα από τα λοιπά, σαφώς παλαιότερα, υποβρύχια σκάφη της Διοίκησης Υποβρυχίων.

Ο λόγος είναι διττός: Η ευκολία προσβολής του συγκεκριμένου στόχου που δεν απαιτεί την αιχμή της τεχνολογίας υποβρύχιου πολέμου που αντιπροσωπεύουν τα Type 214, ειδικά από την στιγμή που γίνεται υπό την προστασία φρεγατών του ΠΝ, αλλά και ο «αναλώσιμος» χαρακτήρας του παλαιού υποβρυχίου.

Αν κάτι δεν πάει καλά, είτε πριν είτε μετά την προσβολή, τα τέσσερα ελληνικά Type 214 θα είναι ανέπαφα ως δύναμη αντεπίθεσης σε στόχους ίσως όχι τέτοιας «πολιτικής» αξίας, αλλά μεγαλύτερης επιχειρησιακής αξίας.

Σε πολιτικό επίπεδο η ουσία είναι ότι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι αυτό που η Τουρκία απέφυγε να κάνει την άνοιξη που τελειώνει σε δύο εβδομάδες, λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας και του ολοκληρωτικού lockdown που επιβλήθηκε στην γειτονική χώρα τον περασμένο Απρίλιο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, θα το πράξει εντός του θέρους που έρχεται.

Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το κουμπί εκτόξευσης της τορπίλης θα πρέπει να το πατήσει όχι ο κυβερνήτης του κάθε υποβρυχίου, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου. Με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς το αν τελικά θα συμβεί αυτό…

Το παρακάτω βίντεο είναι ενδεικτικό της φονικότητας ακόμα και των παλαιών υποβρυχίων του ΠΝ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.