ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21»: Εντυπωσιακές εικόνες από την ελληνοαμερικανική στρατιωτική άσκηση

«ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21»: Εντυπωσιακές εικόνες από την ελληνοαμερικανική στρατιωτική άσκηση

Με τη συνεργασία χιλιάδων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ ολοκληρώνεται σήμερα η άσκηση «Κένταυρος 21», τμήμα της πολυεθνικής άσκησης «Defender Europe 21» που πραγματοποιείται τις τελευταίες εβδομάδες σε μεγάλο τμήμα των Βαλκανίων. Χθες ολοκληρώθηκε στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης, στο Πετροχώρι, συνεργασία σε επίπεδο τεθωρακισμένων Ελλάδας και ΗΠΑ με συνεισφορά στον τομέα της διοικητικής μέριμνας από τη Βρετανία.

Την πολιτική ηγεσία εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ παρόντες ήταν ο αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης, ο διοικητής Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική, στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, ο διοικητής Βρετανικής Στρατιάς, στρατηγός Ραλφ Γούντις κ.ά.

Η συνεκπαίδευση των ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων στην ακριτική Ξάνθη, είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) επιπέδου Ταξιαρχίας, με πραγματικά πυρά, μερικής ανάπτυξης δυνάμεων και αποτελεί μέρος της Πολυεθνικής Άσκησης «DEFENDER EUROPE 21».

Τα σενάρια της περιελάμβαναν αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις, αποστολές ασφαλείας και αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις με ταυτόχρονη εξέταση θεμάτων Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ). Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν αερομεταφερόμενες και μηχανοκίνητες επιχειρήσεις μάχης, διάβαση υγρού και ξηρού κωλύματος εδάφους, πραγματικά πυρά από τμήματα τεθωρακισμένων, πεζικού, όλμων και ελικοπτέρων (Ε/Π), περισυλλογές μέσων και διακομιδές προσωπικού (MEDEVAC).

Από Ελληνικής πλευράς, στην Άσκηση συμμετείχαν τμήματα της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (Ε/Π OH-58 KIOWA WARRIOR, EE/Π ΑΗ-64D, Ε/Π CH-47D, E/Π UH-1H) και από Αμερικανικής πλευράς τμήματα της 53 Infantry Brigade Combat Team (IBCT) επιπέδου τάγματος με τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) της Εθνοφρουράς των Πολιτειών Φλόριντα και Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.