ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Γερουσία προς πρόεδρο των ΗΠΑ: Καμία χρήση του στρατού έξω από τα σύνορα χωρίς την άδεια μας

Ήταν ενεργή από το 1991

Γερουσία προς πρόεδρο των ΗΠΑ: Καμία χρήση του στρατού έξω από τα σύνορα χωρίς την άδεια μας

Περισσότερα από 20 χρόνια μετά την εισβολή στο Ιράκ που ενέπλεξε τις ΗΠΑ σε έναν αιματηρό και πανάκριβο πόλεμο, η αμερικανική Γερουσία ήρε την εξουσιοδότηση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ να κάνει χρήση του στρατού έξω από τα σύνορα της χώρας.

H Γερουσία ψήφισε με διακομματική πλειοψηφία υπέρ της άρσης την Τετάρτη με 66 ψήφους έναντι 30 ψήφων. Παράλληλα θα αρθεί και η εξουσιοδότηση για τον πόλεμο στο Ιράκ το 1991.

Οι γερουσιαστές που ψήφισαν υπέρ της άρσης σημειώνουν ότι είναι παρωχημένο μέτρο που μπορεί να δικαιολογήσει ενέργειες με σοβαρές επιπτώσεις. Υπέρ της άρσης είναι και ο Λευκός Οίκος.

Επόμενο βήμα είναι η εισαγωγή του νομοθετήματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η εξουσιοδότηση πηγαίνει πίσω στο 2002, αναφέρει το Axios, όταν το Κογκρέσο με το σχετικό νομοθέτημα (Authorization for the Use of Military Force) έδωσε στον τότε πρόεδρο Τζορτζ Ο. Μπους την άδεια να εισβάλει στο Ιράκ και να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Με την άρση, οι πρόεδροι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο Ιράκ χωρίς την άδεια του Κογκρέσου.

Η τελευταία χρήση της AUMF είχε γίνει το 2020 από τον Ντόναλντ Τραμπ για τη δολοφονία στη Βαγδάτη του Ιρανού αξιωματούχου Κασέμ Σολεϊμάνι. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε επικαλεστεί την AUMF για χτυπήματα κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η τελευταία άρση της σχετικής εξουσιοδότησης είχε γίνει το 1974.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.