ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η 47η ουκρανική Ταξιαρχία «κάηκε» ολοσχερώς από ρωσικά θερμοβαρικά TOS-1A: 1.800 άνθρωποι «εξαερώθηκαν» (upd 3)

Για πρώτη φορά στην ιστορία ένας ολόκληρος στρατιωτικός σχηματισμός καίγεται «σαν λαμπάδα»!

Η 47η ουκρανική Ταξιαρχία «κάηκε» ολοσχερώς από ρωσικά θερμοβαρικά TOS-1A: 1.800 άνθρωποι «εξαερώθηκαν» (upd 3)

Η ουκρανική 47ης Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία «κάηκε» ολοκληρωτικά στις 28 Αυγούστου 2023 από δύο συστοιχίες του ρωσικού τακτικού συστήματος πολλαπλών ρουκετών TOS-1A το οποίο χρησιμοποιεί ρουκέτες με θερμοβαρική κεφαλή στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, έξω από το Ραμποτίνο.

Είναι ο πρώτος μεγάλος στρατιωτικός σχηματισμός της ιστορίας που κυριολεκτικά εξαερώνεται με την χρήση θερμοβαρικών όπλων.

Υπολογίζεται ότι ένας αριθμός 1,800 ανδρών κάηκαν ζωντανοί από το κτύπημα που εξαπολύθηκε.

Τα ΤOS-1A αποκαλούνται ως το «πιο καταστρεπτικό όπλο μετά τα τακτικά πυρηνικά», καθώς βάλλουν κατευθυνόμενες ρουκέτες των 220 χλστ., οι οποίες φέρουν θερμοβαρική κεφαλή.

Με την βοήθεια ενός πρώτου πυροκροτητή οι κεφαλές των ρουκετών διασπείρουν πάνω από τον στόχο ένα «νέφος» FAE (Fuel Air Explosive, ένα εύφλεκτο αερόλυμα) το οποίο εισχωρεί σε κτήρια, καταφύγια, ορύγματα και κάθε είδους κοιλότητες.
Ένας δεύτερος πυροκροτητής αναφλέγει το νέφος, με αποτέλεσμα μια παρατεταμένη έκρηξη που κατακαίει τα πάντα εντός μιας ζώνης περίπου 200 x 300 μέτρων.
Το όπλο είναι σε θέση να βάλλει 24 ρουκέτες ανεξάρτητα ή κατά κύματα εντός 15 δευτερολέπτων.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν το μαζικότερο ίσως κτύπημα εναντίον ουκρανικών θέσεων σε ένα εύρος 400 τ. χλμ από το Orekhovo στην περιοχή Ζαπορίζια μέχρι το δυτικό τμήμα του Ντονέτσκ.

Οι θέσεις του ουκρανικού Στρατού από την κατεύθυνση Orekhovsky, όπου προσπαθεί να προχωρήσει προς τα νότια και να πάρει το Rabotino, μέχρι τη Bolshaya Novoselka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, δέχονται σφοδρή επίθεση.

https://twitter.com/Vuk02577707/status/1696829042966585413

Παρά το σοκ, η 82η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία των Ουκρανών συνέχισε την επίθεση αλλά δέχθηκε τα πυρά από το πυροβολικό της  100ης ρωσικής Ταξιαρχίας Αναγνώρισης, καθώς προσέγγιζαν το Βέρμποβο.

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές «οι άμυνες που πέρασε το ουκρανικό πεζικό και απεικονίζονται στο βίντεο περιλαμβάνουν αντιαρματικές τάφρους. Περίπου 800 μέτρα νότια βρίσκονται τα πρώτα επανδρωμένα χαρακώματα του ρωσικού Στρατού”.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Rybar επιβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πλησίασαν πολύ και είναι έξω από το Βέρμποβο και τα αμερικανικά ΤΟΜΑ M2 Bradley που κινούνται κατά του οικισμού, βάλλονται ανηλεώς.

Ρωσικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η ουκρανική διοίκηση έριξε στην μάχη όλες τις εφεδρείες προκειμένου να σπάσει η πρώτη κύρια ρωσική αμυντική γραμμή, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής.

Στην περιοχή αφίχθησαν ξεκούραστες ρωσικές ενισχύσεις από την 7η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία με σκοπό την αντικατάσταση των εξαντλημένων ρωσικών στρατευμάτων που πολεμούν από την πρώτη ημέρα της ουκρανικής αντεπίθεσης

Σε ένα άλλο σημείο η επίλεκτη 76η Μεραρχία αλεξιπτωτιστών μάχεται ανατολικά της Νοβοπροκοπόφκα, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν να παρακάμψουν τον οικισμό.

Η παράκαμψη του οικισμού Νοβοπροκοπόφκα και η επίθεση των Ουκρανών στο Βέρμποβο δείχνει ότι η ουκρανική διοίκηση ετοιμάζεται να επιτεθεί στο Τοκμάκ που θα σημαίνει ότι δημιουργεί βάση για την διάρρηξη της πρώτης ρωσικής γραμμής άμυνας

«Η γκρίζα ζώνη Ραμποτίνο– Βερμπόβε θα γίνει μαζικός τάφος για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας», έγραψε στο Telegram ο Ρώσος διοικητής της περιφέρειας της Ζαπορίζια, Γεβγκένι Μπαλίτσκι.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εκπομπής του “Russia-24” ο Μπαλίτσκι μίλησε για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στο Ραμποτίνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας κρατούν τα βασικά υψώματα στα νότια του οικισμού, ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα εισέρχονται στο κέντρο.

«Το τελευταίο», όπως είπε ο αξιωματούχος, «είναι ένα εξαιρετικό πεδίο εκπαίδευσης του ρωσικού πυροβολικού για την καταστροφή εχθρικού ανθρώπινου δυναμικού».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις οπισθοχώρησαν 3-4 χιλιόμετρα, αφήνοντας τον εχθρό να πέσει σε παγίδα» τόνισε ο ίδιος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.