ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η Δανία αυξάνει την υποχρεωτική θητεία ενώ την επιβάλλει και για τις γυναίκες

Μετά την νέα ανακοίνωση για αύξηση αμυντικών δαπανών και μονάδων

Η Δανία αυξάνει την υποχρεωτική θητεία ενώ την επιβάλλει και για τις γυναίκες

Η Δανία σχεδιάζει να συμπεριλάβει γυναίκες στη στρατιωτική θητεία, αποκάλυψε η κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας την Τετάρτη 13.3.2024, καθιστώντας την μία από τις λίγες χώρες που απαιτούν από γυναίκες να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις.

«Πιο σθεναρή στράτευση, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους ισότητας των φύλων, πρέπει να συμβάλει στην επίλυση των αμυντικών προκλήσεων, στην εθνική κινητοποίηση και στην στελέχωση των ενόπλων μας δυνάμεων», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τρολς Λουντ Πούλσεν σε συνέντευξη Τύπου.

Οι γυναίκες στη Δανία μπορούν ήδη να καταταγούν εθελοντικά για στρατιωτική θητεία.

Η Δανία είναι πλέον η τρίτη χώρα στην Ευρώπη που εισάγει τη γυναικεία στράτευση. Η Νορβηγία και η Σουηδία το έκαναν το 2015 και το 2017, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει το Politico, ο στρατός της Δανίας αποτελείται από 7.000 έως 9.000 επαγγελματίες στρατιώτες, εξαιρουμένων των στρατευσίμων που υποβάλλονται σε βασική εκπαίδευση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ισχύει για άνδρες άνω των 18 ετών. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν αρκετοί εθελοντές, δεν επιστρατεύονται όλοι οι νέοι άνδρες. Αντίθετα, γίνεται κλήρωση.

Μιλώντας δίπλα στον Πούλσεν, η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν είπε ότι η Δανία θα παρατείνει την περίοδο θητείας τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες από τέσσερις σε 11 μήνες ως μέρος της γενικής αναμόρφωσης του στρατού της χώρας. Θα επενδύσει επίσης σε επίγεια συστήματα αεράμυνας και μια ταξιαρχία πεζικού έως και 6.000 στρατιωτών έως το 2028.

«Δεν επανεξοπλιζόμαστε στη Δανία γιατί θέλουμε πόλεμο, καταστροφή ή ταλαιπωρία. Επανεξοπλιζόμαστε αυτή τη στιγμή για να αποφύγουμε τον πόλεμο, σε έναν κόσμο όπου η διεθνής τάξη αμφισβητείται», είπε ο Φρέντερικσεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν είπε ότι οι κινήσεις γίνονται ως μια μορφή αποτροπής.

Ενώ «η Ρωσία δεν αποτελεί επί του παρόντος απειλή για τη Δανία, δεν θα επιτρέψουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα μπορούσε να το κάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Η σκανδιναβική χώρα είναι ένα ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ και σημαντικός υποστηρικτής της Ουκρανίας. Η Δανία είναι μία από τις λίγες χώρες που προμηθεύουν την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν αυτό το καλοκαίρι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Δανία δαπάνησε περίπου το 1,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για την άμυνα πέρυσι, αλλά θα ενισχύσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για να επιτύχει τον στόχο του 2% που έχει τεθεί ως πλαφόν από το ΝΑΤΟ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.