ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Η Γερμανία κάνει μήνυση στην Φινλανδία γιατί επέλεξε να αγοράσει όπλα από εγχώρια εταιρεία

«Η απευθείας ανάθεση έγινε με βάση τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας», λέει το Ελσίνκι

Η Γερμανία κάνει μήνυση στην Φινλανδία γιατί επέλεξε να αγοράσει όπλα από εγχώρια εταιρεία

Η γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων Heckler & Koch υπέβαλε μήνυση στο Φινλανδικό Δικαστήριο Αγοράς για την απευθείας αγορά όπλων τύπου RK-62 και RK-95 της Φινλανδίας από έναν τοπικό κατασκευαστή, παρακάμπτοντας τους κανόνες ανταγωνισμού, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το Reuters.

Η γερμανική εταιρεία κατηγορεί τις φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της Φινλανδίας και της ΕΕ με μια δεκαετή συμφωνία, που συνήφθη τον Μάρτιο από κοινού με τη Σουηδία, για αγορά όπλων από τη φινλανδική εταιρεία κατασκευής όπλων Sako Ltd, ιδιοκτησίας της ιταλικής Beretta.

«Η εν λόγω άμεση προμήθεια σημαίνει ότι οι Φινλανδικές Αμυντικές Δυνάμεις δεν μπορούν να προκηρύξουν διαγωνισμούς για την προμήθεια όπλων μέχρι το 2053 και μπορούν να τα αποκτήσουν από τη Sako», γράφει η Heckler & Koch στην καταγγελία της.

Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία πρέπει να ανανεώσουν τα τυπικά όπλα των στρατών τους, η Φινλανδία τα τυφέκια εφόδου RK-62 και RK-95 που κατασκευάζονται κυρίως από τη Sako, και η Σουηδία τα AK-4 και AK-5 της.

«Η απευθείας ανάθεση έγινε με βάση τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας», λέει η Φινλανδία

Η Φινλανδία δεν αποκάλυψε πόσα όπλα σκοπεύει να αποκτήσει βάσει της συμφωνίας, αλλά συνολικά έχει αποθηκευμένα εκατοντάδες χιλιάδες όπλα για τη δύναμή της που ανέρχεται σε 280.000 στρατιώτες εν καιρώ πολέμου.

Τα δύο σκανδιναβικά έθνη αποφάσισαν να ενταχθούν μαζί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ πέρυσι και ενίσχυσαν επίσης την αμοιβαία αμυντική συνεργασία τους με τη μορφή κοινών αγορών εξοπλισμού για να αυξήσουν τη διαλειτουργικότητα.

Οι αμυντικές δυνάμεις της Φινλανδίας δήλωσαν ότι η απευθείας ανάθεση έγινε με βάση νομικές εξαιρέσεις της Φινλανδίας και της ΕΕ στους κανόνες ανταγωνισμού με βάση τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η προμήθεια πραγματοποιήθηκε ως απευθείας ανάθεση, έτσι ώστε η απαραίτητη ικανότητα επισκευής ζημιών, συντήρησης και τεχνογνωσίας παραγωγής να είναι διαθέσιμη υπό όλες τις συνθήκες εντός συγκεκριμένου χρόνου απόκρισης», ανέφερε σε δήλωση που εστάλη μέσω email στο Reuters, προσθέτοντας ότι η Sako είναι ο μοναδικός βιομηχανικός κατασκευαστής όπλων στη Φινλανδία με επαρκή παραγωγική ικανότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.