ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η ισραηλινή αεροπορία χτύπησε πάλι το αεροδρόμιο στο Χαλέπι της Συρίας και πλέον ρισκάρει περιφερειακή εμπλοκή (upd)

Νυχτερινό χτύπημα κατέστρεψε τον αεροδιάδρομο

Η ισραηλινή αεροπορία χτύπησε πάλι το αεροδρόμιο στο Χαλέπι της Συρίας και πλέον ρισκάρει περιφερειακή εμπλοκή (upd)

.(Ανανέωση – Αρχική δημοσίευση 8.48- 15/10): Νέο ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα έβαλε στο στόχαστρο το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία λίγα 24ωρα έπειτα από πανομοιότυπες επιδρομές με στόχους το ίδιο αεροδρόμιο, κρατώντας το κλειστό εκ νέου σε μια προσπάθεια να σταματήσει η μεταφορά όπλων, όπως λέει το Τελ Αβίβ, που θα ανοίξουν ένα νέο μέτωπο στο βορά.

Όμως αυτό το αεροπορικό πλήγμα έγινε μόλις λίγες ώρες μετά τις νέες προειδοποιήσεις προς το Ισραήλ από το Ιράν, τονίζοντας πως εάν δεν σταματήσει τις επιθέσεις του στη Γάζα θα έχει «μεγάλες συνέπειες» κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση Μ.Νετανιάχου είναι έτοιμη να ρισκάρει ακόμα και μια ευρύτερη περιφερειακή εμπλοκή με απρόβλεπτες συνέπειες.

Έτσι την ίδια στιγμή που οι αψιμαχίες απλώνονται σε Συρία, Λίβανο, έστω και με μικρής κλίμακας επεισόδια, το Ιράν προειδοποιεί για «μεγάλες συνέπειες» εάν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ, οι ΗΠΑ ενισχύουν μέρα τη μέρα τη στρατιωτική τους παρουσία στο Ισραήλ με αποστολή και νέου αεροπλανοφόρου, η Ρωσία ζητά επείγουσα παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Κίνα ασκεί κριτική στο Ισραήλ.

«Εάν τα εγκλήματα πολέμου και η γενοκτονία του ισραηλινού απαρτχάιντ δεν σταματήσουν αμέσως, η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο και να υπάρξουν εκτεταμένες συνέπειες», ανέφερε η Αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ.

«Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ από την κατεύθυνση της θάλασσας έπληξε το αεροδρόμιο του Χαλεπιού» δήλωσαν πηγές από την Δαμασκό.

Δεν διευκρίνισε αν οι πέντε τραυματίες είναι στρατιωτικοί ή άμαχοι.

Συριακά κρατικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν το πλήγμα, επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας, με την κρατική τηλεόραση να κάνει λόγο για «ισραηλινή επίθεση με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι».

Αργότερα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως «περί τις 23:35 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός εχθρός προχώρησε σε αεροπορικό πλήγμα με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπιού, προκαλώντας υλικές ζημιές στο αεροδρόμιο και θέτοντάς το εκτός λειτουργίας».

Παράλληλα το υπουργείο κατηγόρησε το Ισραήλ πως διαπράττει «εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού», αναφερόμενο στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Την Πέμπτη, είχαν ήδη καταγραφεί ισραηλινές επιδρομές εναντίον του ίδιου αεροδρομίου και αυτού της Δαμασκού, θέτοντάς τα προσωρινά εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με συριακά επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Τα χθεσινά πλήγματα έγιναν λίγες ώρες αφού το αεροδρόμιο στο Χαλέπι άνοιξε ξανά, θέτοντάς το εκ νέου εκτός λειτουργίας, τόνισε νωρίτερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα αποτελέσματα της επιδρομής βρίσκονται στο στάδιο της «αποτίμησης», ανέφερε από την πλευρά του το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Το Ισραήλ μάλιστα δήλωσε ότι έχει νέες αναφορές ότι το Ιράν είναι σε προσπάθειες μεταφοράς “στρατηγικών όπλων” στην Συρία για να ανοίξει το βόρειο μέτωπο.

Θυμίζουμε ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμίρ Αμπντολαχιάν, είχε προειδοποιήσει πως εάν το Ισραήλ ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα, Συρία, Χεζμπολάχ και Ιράν, μπορεί να αντιδράσουν.

«Η αντίσταση (στο Ισραήλ) στα άλλα μέτωπα εξέτασε όλα τα πιθανά σενάρια, έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με ειδικούς, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εάν το Ισράηλ ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι ο Αμπντολαχιάν συνομίλησε με τον Σάλεχ αλ Αρούρι, στέλεχος της Χαμάς και τον Ζιάντ αλ-Ναχάλα, τον ηγέτη του Ισλαμικού Τζιχάντ. Μετά τη Βηρυτό, ο Ιρανός υπουργός θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Κατάρ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.