Η Μόσχα ταυτοποίησε ως «εγκέφαλο» της επίθεσης στην γέφυρα της Κριμαίας απόστρατο αξιωματικό της βρετανικής MI6

«Όλα δείχνουν την εμπλοκή δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών που ενεργούν με εντολή της βρετανικής κυβέρνησης»

Η Μόσχα ταυτοποίησε ως «εγκέφαλο» της επίθεσης στην γέφυρα της Κριμαίας απόστρατο αξιωματικό της βρετανικής MI6

Η Μόσχα ταυτοποίησε ως «εγκέφαλο» και ενορχηστρωτή της τρομοκρατικής επίθεσης κατά της γέφυρας της Κριμαίας τον απόστρατο αξιωματικό πληροφοριών της βρετανικής ΜΙ6, Christofer Nigel Donnelly, ο οποίος είναι πλέον σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις. 

Ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας Andrei Lugovoy έστειλε αίτημα στην ρωσική εισαγγελία ζητώντας του να ελέγξει τον Βρετανό αξιωματικό πληροφοριών Nigel Donnelly για συμμετοχή στην ανατίναξη της γέφυρας της Κριμαίας.

Ο Lugovoy υπενθύμισε επίσης την αλληλογραφία του Donnelly με έναν άλλο Βρετανό αξιωματικό, τον Hugh Ward, «σχετικά με τα σχέδια καταστροφής της γέφυρας».

Για τι άλλο είναι γνωστός ο Donnelly και ποια θα μπορούσαν να είναι τα αποτελέσματα της έρευνας από την εισαγγελία;

Ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας Andrei Lugovoy (LDPR) γράφει σχετικά στο κανάλι του στο Telegram   , ο οποίος έστειλε αίτημα στον Ρώσο Γενικό Εισαγγελέα Igor Krasnov ζητώντας να ελέγξει τις δραστηριότητες του Donnelly για συμμετοχή στην τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.

«Υπάρχει ξεκάθαρο βρετανικό ίχνος στην τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας. Ένα προσεκτικά μελετημένο σχέδιο τρομοκρατικής επιχείρησης, πολλαπλών κινήσεων και συντονισμού – όλα δείχνουν την εμπλοκή δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών που ενεργούν με εντολή της βρετανικής κυβέρνησης», επισημαίνει ο βουλευτής.

Ο Λουγκοβόι υπενθύμισε ότι ο συνταξιούχος συνταγματάρχης της MI6 Donnelly είχε επανειλημμένα έρθει στην προσοχή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου ως ενεργός συμμετέχων και εκτελεστής αντιρωσικών προγραμμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, το 2014, ένας πρώην αξιωματικός των βρετανικών ειδικών υπηρεσιών πρότεινε «να ναρκοθετηθεί ο κόλπος της Σεβαστούπολης» και να δημιουργηθεί ένας «κλοιός με στρατεύματα και νάρκες» κοντά στα σύνορα της χερσονήσου.

Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι πρόσφατα η αλληλογραφία του Donnelly με έναν άλλο Βρετανό αξιωματικό – τον Hugh Ward – “σχετικά με τα σχέδια καταστροφής της γέφυρας” κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζουμε ότι η τρομοκρατική επίθεση στον αυτοκινητόδρομο της γέφυρας της Κριμαίας  σημειώθηκε  στις αρχές Οκτωβρίου.

Ως αποτέλεσμα της παγίδευσης με εκρηκτικά ενός φορτηγού, κατέρρευσαν μερικώς τμήματα της γέφυρας.

Κάηκαν επίσης επτά δεξαμενές καυσίμων σε τρένο που βρισκόταν στο σιδηροδρομικό τμήμα της γέφυρας. Τέσσερα άτομα πέθαναν από τις εκρήξεις τα οποία ήταν όλα πολίτες.

Η FSB κατονόμασε την ουκρανική SBU και τον επικεφαλής της Kirill Budanov ως πρωτεργάτες της επίθεσης.

Αρκετά άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων και Ρώσοι πολίτες που συμμετείχαν στην προετοιμασία της επίθεσης. Συνολικά στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται 12 ύποπτοι. Τώρα ο πιθανός αριθμός των ατόμων που εμπλέκονται αυξάνεται, δεδομένων των δραστηριοτήτων του Donnelly.

Ο ιστότοπος του ΝΑΤΟ  αναφέρει ότι πριν προσκληθεί στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το 1989, ο Donnelly εργάστηκε για 20 χρόνια στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία Sandhurst ως καθηγητής ρωσικών και σοβιετικών σπουδών.

Στα χρόνια της υπηρεσίας του, δημοσίευσε πολλά άρθρα για ρωσικά και σοβιετικά στρατιωτικά και πολιτικά ζητήματα.

Ο Donnelly είναι ο συγγραφέας του βιβλίου The Red Banner που αναφέρεται στο σοβιετικό στρατιωτικό σύστημα σε ειρήνη και πόλεμο.

Στη θέση του στο ΝΑΤΟ, ο συνταγματάρχης της MI6 ήταν υπεύθυνος για τις μεταρρυθμίσεις άμυνας και ασφάλειας κατά τον Ψυχρό Πόλεμο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών κέντρων της Ανατολής και της Δύσης.

Σε μια συνομιλία με την εφημερίδα VZGLYAD, ο Lugovoy  σημείωσε ότι ο Donnelly ειδικεύεται στην άμυνα, την ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις και επίσης ίδρυσε ένα από τα κορυφαία αντιρωσικά προγράμματα στο Λονδίνο, το Integrity Initiative. Στα χρόνια της υπηρεσίας του ήταν επικεφαλής του «Ρωσικού τμήματος του ΝΑΤΟ».

 «Δημιούργησε την Ειδική Ομάδα Στρατιωτικών Πληροφοριών και την 77η Ταξιαρχία Πληροφοριών και Ψυχολογικών Επιχειρήσεων για να εργαστεί στα social media. Πρόκειται για πραγματικές μονάδες στον κυβερνοχώρο του βρετανικού Βασιλικού Στρατού και εργάζονται «μη βίαια» εναντίον της Ρωσίας», είπε ο βουλευτής.

Σύμφωνα με τον Lugovoy, ο Donnelly θα πρέπει να αναγνωριστεί ως τρομοκράτης.

«Είναι σαφές ότι δεν ενεργεί άμεσα, πίσω του βρίσκονται κυβερνήσεις, ειδικές υπηρεσίες, οργανώσεις. Συγκεκριμένα, προγράμματα και έργα υπό τις επωνυμίες εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών έργων συνεχίζουν να υλοποιούνται στο έδαφος της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Λουγκοβόι.

Με τη σειρά του, ο γερουσιαστής από την Κριμαία Sergey Tsekov είπε ότι είχε επίσης ακούσει για τις δραστηριότητες του Donnelly, αλλά δεν εστίασε ποτέ σε αυτόν.

Ο πολιτικός σημειώνει ότι η Βρετανία «προηγείται των υπολοίπων» στην οργάνωση διαφόρων αντιρωσικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης  της υπόθεσης Σκριπάλ .

Επιπλέον, υπενθυμίζει ο γερουσιαστής, Βρετανοί ειδικοί  συμμετείχαν  στον σχεδιασμό της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης με drone σε πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και πολιτικά πλοία στον κόλπο της Σεβαστούπολης.

Επίσης, οι Βρετανοί είναι πιθανότατα πίσω από την  ανατίναξη  των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2.

«Εμπιστεύομαι τον Lugovoy, ο οποίος γνωρίζει καλά την κατάσταση στο έργο των ειδικών υπηρεσιών σε αυτήν τη χώρα. Ο Λουγκοβόι έχει ιδιαίτερη σχέση με τη Βρετανία και οι Βρετανοί έχουν ιδιαίτερη «αγάπη» για τη Ρωσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ως εκ τούτου, συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία όλων των αντιρωσικών προκλήσεων, χρησιμοποιώντας την Ουκρανία για αυτό. Τώρα μένει να περιμένουμε την αντίδραση από τα όργανα επιβολής του νόμου και να λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις. Είμαι σίγουρος ότι θα μάθουμε πολλά για τις δραστηριότητες αυτού του χαρακτήρα», κατέληξε ο Τσέκοφ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.