ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η Τουρκία αποκτά απόλυτη ναυτική κυριαρχία σε Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο: Ναυπηγεί ακόμα 4 φρεγάτες Istif

Το ΠΝ θα μείνει με... τρεις FDI

Η Τουρκία αποκτά απόλυτη ναυτική κυριαρχία σε Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο: Ναυπηγεί ακόμα 4 φρεγάτες Istif

Απόλυτη ναυτική υπεροχή δείχνει να αποκτά το τουρκικό ναυτικό καθώς μετά το πράσινο φως από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποκτήσει η Τουρκία τέσσερις ακόμη φρεγάτες κλάσης Istif το ΠΝ θα βρεθεί στο κοντινό μέλλον να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή με 3 μόλις FDI που θα επαρκούν για να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας μέχρι την… Άνδρο.

Ειδικότερα, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας. ο πρόεδρος της Τουρκίας αποφασισε η Τουρκία να αποκτήσει συνολικά 8 φρεγάτες στο πλαίσιο αντικατάστασης των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ πρώτης γενιάς, όπως είναι η Yavuz.

Παράλληλα, οι τέσσερις νεότερες τουρκικές ΜΕΚΟ εκσυγχρονίζονται, με σύγχρονα συστήματα και συνολικά θα διαθέτει 20 πλοία της πρώτης γραμμής αν υπολογιστούν και οι O.H.Perry αλλά και οι κορβέτες ADA.

Η τουρκική κλάση «Istif ή I» (TF-100) αποτελεί εξέλιξη των κορβετών στα πλαίσια του προγράμματος MILGEM (αναφέρεται και ως MILGEM-G).

Στη σχεδίαση των φρεγατών κλάσης «Ι» βασίζεται και η ανάπτυξη των TF-2000 που πλέον θα λάβει αναβολή για να ωριμάσουν ακόμα περισσότερο οι εγχώριες τεχνολογίες. Οι τουρκικές φρεγάτες της κλάσης «Ι» έχουν μήκος 113,5 μέτρα, πλάτος 14,4 μέτρα και εκτόπισμα 3.000 τόνους.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης η ναυπήγηση ενός ακόμη ελικοπτεροφόρου/ αεροπλανοφόρου μεγαλύτερου από το TCG Anadolu καθώς και περιπολικών ανοικτής θαλάσσης της κλάσης Hisar.

Όσον αφορά την ναυτική δύναμη της Τουρκίας ναυπηγεί 6 σύγχρονα υποβρύχια τύπου 214, αντίστοιχης δυναμικής με τα ελληνικά υποβρύχια κλάσης Παπανικολής που θα προστεθούν στα υπό εκσυγχρονισμό T-209/1400.

Και το ΠΝ;

Υπενθυμίζεται, ότι η πρώτη φρεγάτα Belharra F-601 «Κίμων» της Ελλάδας, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης με τον κεντρικό ιστό (PSIM – Panoramic Sensors and Intelligence Module) και το πλήρωμα παραλαβής της φρεγάτας αναμένεται να ταξιδέψει για τη Λοριάν της βορειοδυτικής Γαλλίας στις αρχές καλοκαιριού προκειμένου να εκπαιδευτεί στα συστήματα το πλοίου, ενώ στα τέλη του έτους προγραμματίζεται να ξεκινήσουν οι δοκιμές εν πλω.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ελλάδα θα παραλάβει την φρεγάτα «Κίμων» τον Μάρτιο του 2025 και θα ακολουθήσει η «Νέαρχος» στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Εναν χρόνο μετά, τον Οκτώβριο του 2026, η Ελλάδα θα παραλάβει την τρίτη φρεγάτα «Φορμίων» και εκεί τέλος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.