ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

MQ-9 Reaper: Ο αμερικανικός «θεριστής» που καταρρίφθηκε στην Μαύρη Θάλασσα

Τα υψηλής τεχνολογίας μη επανδρωμένα και οπλισμένα αεροσκάφη της USAF

MQ-9 Reaper: Ο αμερικανικός «θεριστής» που καταρρίφθηκε στην Μαύρη Θάλασσα

Εδώ και λίγες ώρες η ανθρωπότητα με επίκεντρο την Μαύρη Θάλασσα ζεις ημέρες “Ψυχρού Πολέμου” μετά την κατάρριψη του αμερικανικού drone MQ-9 Reaper από ρωσικό μαχητικό Su-27.

Το UAV τύπου MQ-9 Reaper έχει αυτονομία πτήσης  πάνω από 27 ώρες, μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες έως και 44 χιλιόμετρα την ώρα και μπορεί να επιχειρεί μέχρι και τα 20.000 πόδια.

Μπορεί να εξοπλιστεί με μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 1,7 τόνων, ενώ ακόμα διαθέτει σύγχρονα συστήματα ελέγχου πτήσης, avionics, αισθητήρες, ραντάρ και ικανές αμυντικές δυνατότητες απέναντι σε εχθρικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Το MQ-9 Reaper μπορεί να οπλιστεί και έχει άνοιγμα φτερών περίπου 66 πόδια.

Μπορεί να μείνει στον αέρα για περισσότερες από 24 ώρες.

Το MQ-9 Reaper μπορεί βέβαια να πραγματοποιήσει και πλήγματα ακριβείας και αεροπορικές επιδρομές. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε ότι έχει επίσης εμβέλεια 1.150 μίλια, ενώ πρόκειται για ένα πολύ πιο ευέλικτο και ικανό drone, ειδικά με την προσθήκη του πολυφασματικού συστήματος στόχευσης (Multi-Spectral Targeting System).

Η γκάμα των αισθητήρων που διαθέτει είναι μεγάλη επιτρέποντας την παρακολούθηση πολλαπλών χερσαίων στόχων και μπορεί να φέρει αφενός 4 πυραύλους τύπου αέρος – εδάφους Hellfire, οι οποίοι μπορούν να εξοπλιστούν με κεφαλές υψηλής εκρηκτικότητας για χρήση κατά θωρακισμένων στόχων και αφετέρου κατευθυνόμενες βόμβες GBU-12 Paveway II και GBU-38 Joint Direct Attack.

Πάνω από 300 αεροσκάφη βρίσκονται σε υπηρεσία με τις αμερικανικές δυνάμεις ενώ σε υπηρεσία βρίσκονται και με τις δυνάμεις της Γαλλίας, Βρετανίας, Βέλγιο, Ινδία ενώ πιθανό να βρεθεί και σε ελληνικά χέρια (στην άοπλη έκδοσή του).

Τέτοιου τύπου μαχητικά drone ή UCAV βρίσκονται στην χώρα μας από το Νοέμβριο του 2022 οταν 8 από αυτά μεταστάθμευσαν στην Λάρισα.

Μάλιστα, το ΓΕΕΘΑ είχε ανακοινώσει ότι το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση Λάρισας 8 UAV τύπου MQ-9 Reaper της USAFE με το προσωπικό υποστήριξής τους, στο πλαίσιο του υφιστάμενου και εν εξελίξει σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για την προώθηση, υλοποίηση και διαρκή διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες χώρες, και μετά από στενή και αγαστή συνεργασία των αρμοδίων Κλάδων του με τις Αμερικανικές αρχές.

Η μεταστάθμευση έχει διάρκεια ενός έτους, θα ενισχύσει την διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του NATO και έλαβε χώρα σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), καθώς και της Εφαρμοστικής Διευθέτησής της που υπεγράφη μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και της US European Command (EUCOM) την 1 Νοεμβρίου 2021.

Όπως είχαμε αναφέρει τον περασμένο Ιούλιο, τα UAV τύπου MQ-9 Reaper έχουν μπει στο στόχαστρο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είχε παρουσιάσει εξοπλιστικό πρόγραμμα απόκτησης δύο τέτοιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με εκτιμώμενο κόστος τα 370 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής στις 4 Ιουλίου 2022.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.