ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Συνεχίζεται η «ναυμαχία» για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ – Η ενδιάμεση λύση

Συνεχίζεται η «ναυμαχία» για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ – Η ενδιάμεση λύση

Σε τελική φάση φαίνεται να εισέρχεται η ναυμαχία ΗΠΑ-Γαλλίας για τις φρεγάτες με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το Παρίσι θα επανέλθει με ακόμη βελτιωμένη προσφορά.

Η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού είναι η επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης όσον αφορά τους εξοπλισμούς όπως φαίνεται αν και ακόμα όλες οι πληροφορίες φαίνονται αντικρουόμενες.

Σημαντικό κριτήριο πάντως θα είναι η ενδιάμεση λύση την οποία προτείνουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές. Δεδομένου ότι οποιαδήποτε παραγγελία νέου πλοίου απαιτεί περίπου 4 χρόνια για την ναυπήγηση και παράδοση του, είναι απαραίτητο να συνοδεύεται και από την παραχώρηση στο Πολεμικό Ναυτικό και κάποιου ήδη υπάρχοντος πλοίου.

Το ποιες θα είναι οι ενδιάμεσες λύσεις το ζήτημα είναι πλέον ανοιχτό. Πάντως ατάκες Aμερικανών όπως «Beggars can’t be choosers» δηλαδή «Οι ζητιάνοι δεν μπορούν να διαλέγουν» μάλλον απομακρύνουν λύσεις όπως ΑΒ και Τiconderoga (δηλαδή σκάφη υψηλών επιδόσεων) και θα προτείνουν O.H Perry(με πιθανό κάποιο πακέτο αναβάθμισης) ή κάποια ταχέα περιπολικά μεγάλου εκτοπίσματος τύπου LCS.

Από την άλλη οι Γάλλοι πιθανόν εκτός των D-615 «Jean Bart» κλάσης «Cassard» και D-646 «Latouche-Tréville» κλάσης «Georges Leygues» που αναφέρθηκε από γαλλικό μέσο ότι προσφέρονται θα μπορούσαν ανάλογα των διαπραγματεύσεων να κινηθούν μεταξύ των Lafayette kai FREMM.

Η επόμενη κίνηση της Αθήνας και του Υπουργείου Άμυνας στο «θερμό» ενδιαφέρον των Γάλλων αλλά και των Ολλανδών είναι να αποσταλούν τις επόμενες εβδομάδες επιστολές ενδιαφέροντος τόσο προς το Παρίσι όσο και προς το Άμστερνταμ όπως έγινε και με την περίπτωση των αμερικανικών MMSC.

Απεναντίας η ολλανδική πρόταση για δύο φρεγάτες τύπου Μ είναι ελκυστική διότι τα πλοία αυτά είναι η εξέλιξη των ήδη υπαρχόντων τύπου S (Έλλη, Λήμνος) οπότε μπορούν αμέσως να ενσωματωθούν χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις εκπαιδεύσεως ή δημιουργίας υποδομών υποστηρίξεως.

Η ολλανδική πρόταση μπορεί να σημάνει και την παραγγελία των νεότερης γενιάς πλοίων τύπου Sigma που είναι σπονδυλωτής σχεδίασης ώστε να ανταποκρίνεται σε κάθε ανάγκη, μπορεί όμως και να συνδυασθεί με την παραγγελία αμερικανικών πλοίων.

Να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές φρεγάτες τύπου MMSC που μας προσφέρονται, είναι οπι χαμηλότερων δυνατοτήτων από όλες. Οπως σχολίασε κορυφαίος παράγοντας, τα έχουν όλα «αλλά από λίγο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.