ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Πολεμικό σκάφος στέλνει η Βρετανία στη Γουιάνα – Εν μέσω απειλών του Ν.Μαδούρο

Υπήρξε φόβος ότι η Βενεζουέλα μπορεί να εισβάλει

Πολεμικό σκάφος στέλνει η Βρετανία στη Γουιάνα – Εν μέσω απειλών του Ν.Μαδούρο

Η Βρετανία ετοιμάζεται να στείλει πολεμικό πλοίο στη Γουιάνα, στη Νότια Αμερική, ως ένδειξη διπλωματικής και στρατιωτικής υποστήριξης προς την πρώην βρετανική αποικία, την ώρα που η γειτονική της Βενεζουέλα επιμένει με τις απειλές για προσάρτηση της περιοχής Εσεκουίμπο.

Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι το HMS Trent θα συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις μετά τα Χριστούγεννα, όπως αναφέρει το BBC.

Το HMS Trent, που είναι υπεράκτιο περιπολικό σκάφος, είχε αναπτυχθεί στην Καραϊβική για την αναζήτηση λαθρεμπόρων ναρκωτικών, αλλά τού ανατέθηκε νέα αποστολή μετά την απειλή της Βενεζουέλας να προσαρτήσει την περιοχή Εσεκουίμπο, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και χρυσό, διαμάντια και βωξίτη.

Αυτό δημιούργησε φόβους ότι η Βενεζουέλα θα μπορούσε να εισβάλει και να προκαλέσει τον πρώτο διακρατικό πόλεμο στη Νότια Αμερική μετά τη σύγκρουση των Φώκλαντς το 1982.

Η Γουιάνα είναι μέλος της Κοινοπολιτείας και το μοναδικό αγγλόφωνο έθνος της Νότιας Αμερικής.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διοργάνωσε δημοψήφισμα στις 3 Δεκεμβρίου για να επιβεβαιώσει τη λαϊκή υποστήριξη για τη διεκδίκηση της χώρας του στο Εσεκουίμπο.

Το αποτέλεσμα αμφισβητήθηκε ευρέως, αλλά παρ’ όλα αυτά το Καράκας δημοσίευσε νέους χάρτες που δείχνουν το Εσεκουίμπο ως μέρος της Βενεζουέλας, όρισε νέο κυβερνήτη και προσέφερε ταυτότητες σε όσους ζουν στην αραιοκατοικημένη περιοχή. Διέταξε επίσης την κρατική εταιρεία πετρελαίου να εκδώσει άδειες εξόρυξης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν και ο Μαδούρο κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γουιάνας, Ιρφάν Αλί, συμφώνησε να μη χρησιμοποιήσει βία, διατήρησε τις εδαφικές του αξιώσεις και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν για το πώς θα μπορούσε να διευθετηθεί νομικά η διαμάχη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.