ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τα υπερσύγχρονα σκάφη Saar 6

Έπληξαν υποδομές της Χαμάς

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τα υπερσύγχρονα σκάφη Saar 6

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (16/10) ότι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα υπερσύγχρονα σκάφη Saar 6 κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου με τη Χαμάς. 

Οι επιθέσεις από τα πλοία Oz και Magan Saar 6 έπληξαν υποδομές της Χαμάς για τη συναρμολόγηση όπλων, καθώς και θέσεις και παρατηρητήρια για τους ναυτικούς κομάντος της Χαμάς.

Τα ναυτικά σκάφη διαθέτουν 18 διαφορετικά προηγμένα τεχνολογικά συστήματα μάχης και ακριβείας επί του σκάφους, μεγάλο μέρος των οποίων αναπτύχθηκε στο Ισραήλ, και τρία από αυτά έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία τους τελευταίους έξι μήνες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, τα σκάφη Saar 6 έχουν υποβληθεί σε εκτεταμένες επιχειρησιακές δοκιμές για να φτάσουν σε αυτή τη στιγμή.

Τον Απρίλιο, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα εξαιρετικά προηγμένα συστήματα ραντάρ της πυραυλακάτου Saar 6 χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία τον Μάρτιο του 2021 για να βοηθήσουν στον εντοπισμό ενός ιρανικού επιθετικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους και να διευκολύνουν την ανάθεση σε ένα συγκεκριμένο αεροσκάφος F-35 να καταρρίψει το εισερχόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Άμυνα έναντι της Χεζμπολάχ

Αν και το περιστατικό είχε ανακοινωθεί ακόμη και νωρίτερα, τον Απρίλιο ήταν η πρώτη φορά που αποκαλύφθηκε ότι η μέθοδος για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση του επιθετικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους ήταν μέσω ενός ισραηλινού ναυτικού σκάφους.

Μέχρι τότε, πολλοί θεωρούσαν ότι είτε χερσαίο είτε εναέριο ισραηλινό ραντάρ είχε εντοπίσει το ιρανικό επιθετικό drone, ειδικά από τη στιγμή που ένα αεροσκάφος F-35 το είχε καταρρίψει.

Ωστόσο, η ανακοίνωση κατέστησε σαφές ότι το αεροσκάφος F-35 το έκανε μόνο αφού του ανατέθηκε να το κάνει μέσω πληροφοριών που παρείχε το αμερικανικό ναυτικό.

Η αποκάλυψη αυτή ήρθε μαζί με άλλες αποκαλύψεις σχετικά με τις ισραηλινές πυραυλάκατους, μεταξύ των οποίων ότι αυτές και άλλα ισραηλινά ναυτικά σκάφη – καθώς και αμερικανικά ναυτικά σκάφη – συμμετείχαν για δύο εβδομάδες στα μέσα του 2022 για την προετοιμασία της εγκατάστασης του κρίσιμου νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish.

Προηγουμένως, είχε αναφερθεί ότι στις 2 Ιουλίου 2022, ένα αεροπλάνο και μια κανονιοφόρος των IDF αναχαίτισαν τρία εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς τον εναέριο χώρο πάνω από τα οικονομικά ύδατα του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη και οι θυγατρικές της ισχυρίστηκαν ότι η εκτόξευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ήταν δικαιολογημένη, τη χαρακτήρισε “επιτυχημένη” και υποστήριξε ότι βοήθησε τον Λίβανο στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την οριοθέτηση των ναυτικών συνόρων του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.