ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Η Γκαγκαουζία στην Μολδαβία υιοθετεί το σύμβολο του Αγίου Γεωργίου για την ρωσική Ημέρα της Νίκης!

Οι Γκαγκαούζιοι στέλνουν «σήμα» στη Μόσχα - Η στρατηγική θέση της περιοχής δίπλα στην Οδησσό

Η Γκαγκαουζία στην Μολδαβία υιοθετεί το σύμβολο του Αγίου Γεωργίου για την ρωσική Ημέρα της Νίκης!

Πρώτοι στο pronews.gr και στο defencenet.gr είχαμε γράψει ότι το πρόβλημα της Μολδαβίας δεν είναι μόνο η Υπερδνειστερία αλλά και η Γκαγκαουζία των τουρκόφωνων Ορθοδόξων που θέλουν από την δεκαετία του ’90 να ενωθούν με την Ρωσική Ομοσπονδία.

Στις 29 Απριλίου, η Λαϊκή Συνέλευση της Γκαγκαουζίας (PNG) ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει τη χρήση της κορδέλας του Αγίου Γεωργίου στο έδαφος της αυτόνομης περιοχής των Γκαγκαούζιων στην νότιο Μολδαβία, σε αντίθεση με την απαγόρευση των μολδαβικών αρχών, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα.

Οι Γκαγκαούζιοι συνολικά είναι 130.000 που διαβιούν στα εδάφη της Μολδαβίας.

Υπάρχουν Γκαγκαούζιοι και στην Ρουμανία, την Βουλγαρία ακόμα και την ελληνική Θράκη.

Κατά την απελευθέρωση της Ανατολικής Θράκης από τον ελληνικό στρατό το 1919 συγκρότησαν το πρώτο σύνταγμα του ελληνικού στρατού με 700 άνδρες και σύμφωνα με τον Γενικό Διοικητή της Θράκης Γεραγά διακρίθηκαν για την ανδρεία τους.

Με τη συνθήκη της Λωζάνης θεωρήθηκαν από τους Τούρκους ανταλλάξιμοι και υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να εγκατασταθούν στην επαρχία Ορεστιάδας και Διδυμότειχου σε 21 χωριά. Ο κύριος όγκος τους είναι εγκαταστημένος στα χωριά: Οινόη, Σαγήνη, Κλεισώ, Αμμόβουνο, Θούριο, Λεπτή, Κέραμος, Καναδάς, κλπ.

Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι στο έδαφος της Γκαγκαουζίας «επιτρέπεται η ελεύθερη κατασκευή, αποθήκευση και χρήση των συμβόλων της Μεγάλης Νίκης στις 9 Μαΐου 1945 – κορδέλες του Αγίου Γεωργίου, κόκκινες σημαίες της Νίκης.

Σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία, το έγγραφο έπρεπε να εγκριθεί από την bashkan (επικεφαλής) της αυτονομίας, Ειρήνη Βλάχ. Και σήμερα η Βλαχ υπέγραψε τον νόμο.

“Η επικεφαλής της Γκαγκαουζίας Ειρήνη Βλάχ υπέγραψε το νόμο “Σχετικά με τη χρήση των συμβόλων της Νίκης στο έδαφος της Γκαγκαουζίας”, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα της διοίκησης των Γκαγκαούζων.

Εν ολίγοις οι Γκαγκαούζιοι στέλνουν μήνυμα ενότητας στην Μόσχα ενώ συντάσσονται μαζί της σε μία κρίσιμη περίοδο.

Η ανακήρυξη της αυτονομίας της Γκαγκαουζίας το 1994 έγινε κατόπιν αντιπαράθεσης με το Κισινάου το οποίο ήθελε να αποφύγει έναν νέο πόλεμο τύπου Υπερδνειστερίας.

Μία δεύτερη σύγκρουση ήταν κάτι πολύ δύσκολο για να το διαχειριστεί η Μολδαβία, ένα κράτος το οποίο δεν θεωρείται και δεν είναι ιδιαίτερε ισχυρό.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή των Γκαγκαούζων συνορεύει με την επαρχία της Οδησσού.

Στην πραγματικότητα είναι μία περιοχή στρατηγικής σημασίας για τους Ρώσους με πληθυσμός εξολοκλήρου φίλα προσκείμενο προς την Μόσχα.

Οι Γκαγκαούζιοι είχαν επιλέξει να δώσουν την γλώσσα τους επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να γλιτώσουν τους σουλτανικούς βαρύτατους φόρους.

Εκείνα τα χρόνια όποιος έδινε γλώσσα ή θρήσκευμα απαλάσσονταν από τους φόρους.

Οι Γκαγκαούζιοι κράτησαν την θρησκεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.