Την ονομασία της παράκτιας πόλης των Αγίων Σαράντα θέλουν να αλλάξουν Αλβανοί διανοούμενοι, σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα.

Η πρόταση ακολούθησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της «Ούρα Βαϊγκουρόρε»/ «Urës Vajgurore», το οποίο ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αλλαγής του ονόματος της πόλης, που τώρα ονομάζεται Ντιμάλ [Dimal], με το όνομα της Ιλλυρικής αρχαίας πόλης που βρισκόταν στην περιοχή όπως αναφέρει το echedoros-a.gr.

Αλλά, για την πόλη των Αγίων Σαράντα, αν και η συζήτηση γίνεται ανεπίσημα, ομάδες κοινωνικής δικτύωσης προτείνουν την ονομασία «Onhezmi», ως το πρώτο όνομα του αρχαίου λιμανιού που βρισκόταν στην ίδια τοποθεσία.

Το όνομα αυτό έχει δύο σημασίες, η πρώτη είναι στα λατινικά, που Onhezi ήταν ένας νοτιοανατολικός άνεμος που διευκόλυνε τις εκδρομές με ιστιοφόρα, ενώ κατά τη δεύτερη εκδοχή της ονομασίας, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Onkizi (ελληνικά: Αγχίσης) ήταν ο πατέρας του Αινεία.

Στη διάρκεια της ιταλικής κατοχής, η Άγιοι Σαράντα, ονομάστηκαν εν συντομία «Porto Eda», προς τιμήν της μεγαλύτερης κόρης του Μπενίτο Μουσσολίνι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η σημερινή ονομασία ‘Saranda’ σημαίνει «40» στα ελληνικά, μια ονομασία που την πήρε από το μοναστήρι των «40 Αγίων» στο λόφο πάνω από την πόλη, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.