Πολιτική αναταραχή στην Τουρκία: Ξεκίνησε η διάσπαση του AKP – Ο Ερντογάν διέγραψε Α.Νταβούτογλου & άλλους 3

Πολιτική αναταραχή στην Τουρκία: Ξεκίνησε η διάσπαση του AKP – Ο Ερντογάν διέγραψε Α.Νταβούτογλου & άλλους 3

Ξεκίνησε και τυπικά η διάσπαση του AKP καθώς η εκτελεστική επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε χθες Δευτέρα ομόφωνα να παραπέμψει τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλους τρεις σε πειθαρχικό κομματικό όργανο με την εισήγηση να διαγραφούν.

Οι άλλοι τρεις είναι ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κοινοβουλίου Ayhan Sefer Üstün, ο αναπληρωτής Κων/πολης Abdullah Başçı και ο πρώην αναπληρωτής αντιπρόεδρος Selçuk Özdağ. Μάλιστα ο Başçı αμέσως μετά την διαγραφή του απάντησε στον Ρ.Τ.Ερντογάν λέγοντας “θα συνεχίσουμε να μιλάμε”.

Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από πεντάωρη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του AKP προεδρεύοντος του Ερντογάν, ανέφερε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hürriyet στην ηλεκτρονική έκδοσή της.

Σημαντική μορφή του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος, ο Νταβούτογλου, ο οποίος υπήρξε επίσης υπουργός Εξωτερικών, παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρωθυπουργού το 2016, έπειτα από διετή θητεία. Είχε διαβεβαιώσει τότε πως δεν θα επέκρινε ποτέ τον Ερντογάν δημόσια, αλλά πρόσφατα φάνηκε αποφασισμένος να πάψει να σιωπά ως προς αυτές που χαρακτηρίζει δυσλειτουργίες στο κυβερνών κόμμα.

Κατηγόρησε ιδίως το AKP ότι αποκλίνει από τους στόχους του, ενώ επέκρινε την ηγεσία διότι απαίτησε να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπου ηττήθηκε με οριακή διαφορά τον Μάρτιο από την αντιπολίτευση. Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, τον Ιούνιο, ο υποψήφιος που επέλεξε προσωπικά ο Ερντογάν υπέστη βαριά ήττα.

Ακόμη, ο Νταβούτογλου στηλίτευσε την παύση τη 19η Αυγούστου τριών δημάρχων πόλεων της ανατολικής Τουρκίας — Ντιγιάρμπακιρ, Μάρντιν, Βαν — που ανήκουν όλοι στο Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP, εκφράζει την κουρδική μειονότητα) και την άσκηση διώξεων σε βάρος τους για υποτιθέμενους δεσμούς με τους κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.

Η απόφαση καταγράφηκε ενώ άλλοτε προσωπικότητες πρώτης γραμμής στο AKP, όπως ο πρώην πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρώην πρωθυπουργός Αλί Μπαμπατζάν, αμφότεροι ιδρυτικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος, παίρνουν τελευταία αποστάσεις από τον Ερντογάν και ιδρύουν κόμμα.

Ο Μπαμπατζάν, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανακοίνωσε την 8η Ιουλίου ότι παραιτείται και αποχωρεί από το κόμμα επικαλούμενος τις «βαθιές διαφωνίες» του με την ηγεσία και την ανάγκη που υπάρχει κατ’ αυτόν να διαμορφωθεί «νέο όραμα».

Ο Μπαμπατζάν, επίσης πρώην υπουργός Οικονομίας και πρώην επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, πριν γίνει αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης ως το 2015, φέρεται να ετοιμάζεται να ιδρύσει μέσα στο φθινόπωρο νέο κόμμα μαζί με τον Γκιουλ.

Πρόσφατα όπως αποκάλυψε το pronews.gr, ξέσπασε “θύελλα” στην Τουρκία μετά την “φωτιά” που άναψε με την αποκάλυψη του ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είπε πως ο Ν.Μπαχτσελί, και πυρήνες του κόμματος AKP υπό την καθοδήγηση του Ρ.Τ.Ερντογάν έβαζαν βόμβες και σκότωναν Τούρκους και Κούρδους το 2015!

Πιο αναλυτικά, ο Αχμέτ Νταβουτογλου αποκάλυψε πως οι βομβιστικές επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος με αρκετούς νεκρούς το 2015 αποδίδονται σε ενορχηστρωμένη επιχείρηση πυρήνων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ με στόχο την ανατροπή των αποτελεσμάτων των εκλογών, τις οποίες είχε χάσει ο Ρ.Τ. Ερντογάν, και την προκήρυξη νέων εκλογών υπό το κλίμα της γενικευμένης ανασφάλειας.

«Εάν διερευνηθούν οι υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία, πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορούν να πάνε να αντιμετωπίσουν το κοινό…

Δεν μπορούν αυτοί να μας ασκήσουν κριτική. Σας το λέω ειλικρινά

Ξέρετε γιατί; Γιατί όταν η τουρκική ιστορία γραφτεί στο μέλλον, η περίοδος μεταξύ 7 Ιουνίου και 1 Νοεμβρίου 2015 θα είναι μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές», δήλωσε Νταβούτογλου σε συνέδριο στην Επαρχία Σαγγάριου.



Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.