ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

«Άτλαντας»: Στήνεται αίθουσα πολέμου στο «Φάρο» της Λεωφόρου Κηφισίας – Το «κόκκινο τηλέφωνο» του Κ.Μητσοτάκη

«Άτλαντας»: Στήνεται αίθουσα πολέμου στο «Φάρο» της Λεωφόρου Κηφισίας – Το «κόκκινο τηλέφωνο» του Κ.Μητσοτάκη

Αυτό θα είναι το όνομα που θα φέρει το υπερσύγχρονο κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα έχει μάτια και αυτιά σε όλη την ελληνική επικράτεια για να προλαμβάνει αλλά και να διαχειρίζεται τις κρίσεις.

Σε μία από τις πολλές συναντήσεις που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Χαρδαλιά όταν ήταν ακόμη γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας – προ πανδημίας δηλαδή – ο πρωθυπουργός φέρεται να του έθεσε ένα ερώτημα: «Πού θα πάω αν πρέπει να είμαι παρών στη διαχείριση μιας σημαντικής κρίσης;».

Το σχέδιο για το χώρο που θα στέγαζε την Πολιτική Προστασία υπήρχε ήδη στα χαρτιά. Πρόκειται για το κτίριο επί της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι όπου στεγαζόταν επί Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 το Βασικό Κέντρο Τύπου και που κάποτε προοριζόταν για να μεταστεγαστεί εκεί το υπουργείο Υγείας.

Αυτό το οποίο δεν είχε σχεδιαστεί αρχικά ήταν ένα κέντρο επιχειρήσεων στο πρότυπο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων που βρίσκεται δύο επίπεδα κάτω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εκεί δηλαδή όπου οι οθόνες προβάλλουν χάρτες της περιοχής ενδιαφέροντος, τη διάταξη των δυνάμεων και κάθε χρήσιμη εικόνα και πληροφορία.

Κάτι αντίστοιχο έπρεπε να δημιουργηθεί για την Πολιτική Προστασία. Η συζήτηση αυτή σύμφωνα με πληροφορίες επανήλθε στο τραπέζι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όταν έκλεισε λόγω κακοκαιρίας επί ώρες η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας στο ύφος της Μαλακάσας, προκαλώντας την αγανάκτηση του πρωθυπουργού για την έλλειψη σωστού και έγκαιρου συντονισμού.

Στην περίπτωση λοιπόν της Πολιτικής Προστασίας το υπό κατασκευή βασικό κέντρο επιχειρήσεων είναι τετραώροφο. Στο κτίριο που είναι μεσοτοιχία με το νέο στρατηγείο της Λεωφόρου Κηφισίας όπου στεγάζονται εδώ και πέντε μήνες όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας και φυσικά το γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά θα στηθούν τέσσερα κέντρα επιχειρήσεων, ένα σε κάθε όροφο, το κέντρο αντιμετώπισης υγειονομικών κινδύνων, μαζί με το κέντρο ενημέρωσης και ιχνηλάτησης, το κέντρο πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, το κέντρο ελέγχου κρίσιμων υποδομών και τέλος το κέντρο ενημέρωσης και διαχείρισης κρίσεων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παραπολιτικά», σε αυτόν τον τελευταίο όροφο θα μπορεί να μεταβαίνει ο πρωθυπουργός για να διαχειριστεί μια μείζονα κρίση όπως μια μεγάλη πυρκαγιά ή πλημμύρα, έναν σεισμό ή μια επίθεση σε κάποια κρίσιμη υποδομή της χώρας.

Στον χώρο αυτό θα υπάρχει «κόκκινο» τηλέφωνο για να επικοινωνεί με όποιον υπουργό ή αρχηγό ξένου κράτους χρειαστεί και το κυριότερο μια ολοκληρωμένη ψηφιακή υποδομή με όλες τις πληροφορίες και τις εικόνες όπου πρέπει να έχει πρόσβαση.

Εκεί θα συγκεντρώνονται σε πραγματικό χρόνο οι εικόνες από όλες τις διαθέσιμες κάμερες σε εθνικές οδούς και αυτοκινητοδρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς αλλά και υποδομές όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου, η ΔΕΗ κ.λπ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για την κατασκευή του αντλήθηκε τεχνογνωσία από αντίστοιχες ξένες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (Federal Emergency Management Agency FEMA) που αποτελεί τμήμα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.