ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στο μπάσκετ πάμε καλά...

Δείτε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που πλημμυρίσει το σπίτι σας – Τα 7 βήματα

Το πρώτο και το τελευταίο βήμα

Δείτε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που πλημμυρίσει το σπίτι σας – Τα 7 βήματα

Σε περίπτωση που πλημμυρίσει το σπίτι σας από βλάβη στα υδραυλικά πρέπει να ακολουθήσετε 7 απλά βήματα.

Δείτε ποια είναι:

Σταματήστε το νερό (κυριολεκτικά) στην πηγή του. Αν διαπιστώσετε ότι το σπίτι σας μεταμορφώνεται σε… Βενετία, σταματήστε τη ροή νερού όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος για να σταματήσετε τη ροή του νερού στο σπίτι σας, είναι να κλείσετε την κεντρική βαλβίδα παροχής νερού προς το σπίτι.

Κλείστε το ρεύμα. Όταν σταματήσει η ροή του νερού, κατεβάστε τον γενικό διακόπτη του ηλεκτρικού. Δεν θέλετε (σε καμία περίπτωση) να βρεθείτε να περπατάτε μέσα στο νερό με την πιθανότητα να έχει πέσει κάποιο καλώδιο.

Εκκενώστε τον χώρο. Είτε το πρόβλημα αφορά διαρροή νερού από κάποια βρύση είτε το σπάσιμο κάποιου αγωγού στην τουαλέτα, φροντίστε να μη μείνει κανείς μέσα στο σπίτι. Όλοι έξω και σε σημείο ασφαλές.

Καλέστε για βοήθεια. Μόλις τα μέλη της οικογένειάς σας βρεθούν σε στεγνό έδαφος, καλέστε για βοήθεια. Ό,τι κι αν συμβαίνει με το σπίτι που έχει πλημμυρίσει, η ζημιά έχει ήδη γίνει και πρέπει να εστιάσετε στην ασφάλεια των δικών σας. Αν νοικιάζετε το σπίτι, ενημερώστε τον ιδιοκτήτη. Αν είναι δικό σας και στην περίπτωση που έχετε κάνει ασφάλεια κατοικίας, ενημερώστε τον ασφαλιστή σας -πολύ πιθανό ο εμπειρογνώμονας της ασφαλιστικής εταιρείας να πρέπει να έρθει πριν ξεκινήσετε τις διαδικασίες καθαρισμού και επισκευής.

Τεκμηριώστε τα πάντα. Προφανώς, η πρώτη μας αντίδραση είναι να καθαρίσουμε τον χώρο μας. Αλλά στην περίπτωση που έχουμε ασφάλεια κατοικίας, πρέπει να μπορούμε να τεκμηριώσουμε τις βλάβες. Αν (για διάφορους λόγους) δεν μπορείτε να περιμένετε για πολλή ώρα τον εμπειρογνώμονα, φωτογραφίστε ή τραβήξτε βίντεο με το κινητό σας στα σημεία που υπάρχουν ζημιές.

Ξεκινήστε τον καθαρισμό. Ο καθαρισμός ενός πλημμυρισμένου σπιτιού είναι μια μακρά, επίπονη διαδικασία. Θα χρειαστεί να απορροφήσετε το νερό, να σώσετε τυχόν προσωπικά αντικείμενα που μπορείτε, να στεγνώσετε τον χώρο και να απολυμάνετε τυχόν περιοχές ή αντικείμενα που βράχηκαν. Για λόγους υγείας, όταν το κάνετε αυτό, καλό θα είναι να φοράτε γάντια και γαλότσες για να αποφύγετε την επαφή με βακτήρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αποτρέψτε την εμφάνιση μούχλας. Εκτός από τις «άμεσες» ζημιές στον χώρο και στα αντικείμενα, υπάρχει ένας παράπλευρος κίνδυνος, που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η μούχλα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα μετά από μια πλημμύρα – και όχι μόνο ο τύπος μούχλας που μπορεί να βρείτε σε ένα υγρό υπόγειο. Η τοξική μούχλα ή η μαύρη μούχλα μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία σας. Για να αποφύγετε τέτοια προβλήματα, θα χρειαστεί να κάνετε δύο πράγματα: να διατηρήσετε τις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει όσο το δυνατόν πιο στεγνές και να καθαρίσετε τις πιθανώς προβληματικές περιοχές με ένα ισχυρό απορρυπαντικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.