Στους «χρονιαπολλάκηδες» του Έπους του '40 αντιτάσσουμε το -επίτηδες- ξεχασμένο: «Ζήτω το Έθνος»!

Ανατολική Λιβύη: «Μπλόκο» στην είσοδο υπηκόων του Ιράν και του Αφγανιστάν από την κυβέρνηση Χαφτάρ

Το μέτρο αφορά όλα τα σημεία εισόδου στη χώρα

Ανατολική Λιβύη: «Μπλόκο» στην είσοδο υπηκόων του Ιράν και του Αφγανιστάν από την κυβέρνηση Χαφτάρ

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Την απαγόρευση εισόδου υπηκόων του Ιράν και του Αφγανιστάν στις περιοχές που ελέγχει ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης.

Το μέτρο αφορά όλα τα σημεία εισόδου στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων συνόρων, των λιμανιών και των αεροδρομίων.

Η απόφαση διευρύνει τους περιορισμούς που είχε επιβάλει η ίδια κυβέρνηση τον Ιούνιο σε υπηκόους τεσσάρων αφρικανικών χωρών. Μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί επίσημη εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν στην επέκταση της απαγόρευσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την εφαρμογή του μέτρου αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα προχωρά και στην απέλαση Ιρανών και Αφγανών υπηκόων που δεν διαθέτουν έγκυρες άδειες παραμονής.

Οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί τον Ιούνιο

Τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, υπό τον Οσάμα Χαμάντ, είχε απαγορεύσει την είσοδο σε υπηκόους του Σουδάν, της Ερυθραίας, της Αιθιοπίας και της Σομαλίας.

Τότε, οι αρχές είχαν επικαλεστεί την ανάγκη «αναδιοργάνωσης» του συστήματος υποδοχής αλλοδαπών.

Ωστόσο, είχαν προβλεφθεί εξαιρέσεις για το προσωπικό πρεσβειών και προξενείων, καθώς και για τα μέλη των οικογενειών τους. Εξαιρέθηκαν επίσης εργαζόμενοι στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, υπό την προϋπόθεση ότι διέθεταν έγκυρες άδειες εργασίας.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι ίδιες εξαιρέσεις θα ισχύσουν και για τους υπηκόους του Ιράν και του Αφγανιστάν.

Οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις της Λιβύης

Η Λιβύη παραμένει διαιρεμένη από το 2014, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις να ασκούν εξουσία σε διαφορετικά τμήματα της χώρας.

Η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης έχει έδρα τη Βεγγάζη και επικεφαλής τον Οσάμα Χαμάντ. Θεωρείται ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει εκτεταμένες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

Στη δυτική Λιβύη, με έδρα την Τρίπολη, βρίσκεται η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπάιμπα, η οποία προέκυψε από πολιτική διαδικασία με την υποστήριξη του ΟΗΕ το 2021.

Μετά την ανατροπή και τον θάνατο του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη βυθίστηκε σε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια και ένοπλες συγκρούσεις, εξελισσόμενη σε σημαντικό κόμβο διέλευσης παράνομων μεταναστών και προσφύγων που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που είχαν συγκεντρωθεί τον Ιούνιο, στη χώρα βρίσκονταν περισσότεροι από 900.000 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.