ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτό το 9,9% του Βελόπουλου ΄διαβάζεται και ανάποδα: 6,6%. Και αν...

Συνετρίβη αεροσκάφος CL-215 Canadair της ΠΑ στην Κάρυστο – Νεκροί οι δύο χειριστές – Αποκολλήθηκε πλωτήρας εν πτήσει! (upd 3)

Αυτή είναι η «ετοιμότητα» που κοστίζει ζωές αεροπόρων - Ηλικίας 34 και 27 ετών αντίστοιχα οι δύο νεκροί πιλότοι - «Αρχαία» αεροσκάφη σε αποστολές θανάτου: 48 ετών το CL-215

Συνετρίβη αεροσκάφος CL-215 Canadair της ΠΑ στην Κάρυστο – Νεκροί οι δύο χειριστές – Αποκολλήθηκε πλωτήρας εν πτήσει! (upd 3)

Συνετρίβη και παρέσυρε στο θάνατο δύο χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας, τον σμηναγό (Ι), Xρήστος Μουλάς 34 ετών και ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών, πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-215 Canadair, ηλικίας 48 ετών κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Κάρυστο, στην περιοχή Πλατανιστού.

Το Canadair είχε παραληφθεί τον Δεκέμβριο του 1975 με σειριακό αριθμό 1055 και σήμερα απογειώθηκε από τη Νέα Αγχίαλο Βόλου για να επιχειρήσει στην Κάρυστο.

Το αεροσκάφος κατέπεσε όταν κατά την απαγκίστρωση, μετά την ρίψη του νερού, ο δεξιός πλωτήρας που εξασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ των δύο πτερύγων, προσέκρουσε σε δένδρο και αποκολλήθηκε με αποτέλεσμα να απωλεστεί η στήριξη του αεροσκάφους, συνακόλουθα και ο έλεγχος και να μην μπορέσει το πλήρωμα να το επαναφέρει. Ο πλωτήρας αποκολλήθηκε απο την μεριά του πυλώνα, στο σημείο το οποίο βρίσκονται τα συρματόσχοινα ελέγχου του πηδαλίου πτήσεως, με αποτέλεσμα να χαθεί πλήρως ο έλεγχος του αεροσκάφους και να μην μπορεί να επανέλθει. 

Είναι σχεδίασης της δεκαετίας του 1950 και εντάχθηκε σε υπηρεσία στην Πολεμική Αεροπορία το 1975.

Είναι το πρώτο αεροσκάφος σχεδιασμένο και κατασκευασμένο αποκλειστικά για αυτόν το ρόλο και σε αυτό βασίζεται το νεότερο CL-415 της ίδιας εταιρίας.

Το CL-215 είναι δικινητήριο αμφίβιο αεροσκάφος, υψηλής πτέρυγας.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

«Πτώση Αεροσκάφους CL-215

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».

Η αρχική ανακοίνωση του ΓΕΑ για την πτώση

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215, με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας».

Κήρυξη τριήμερου πένθους

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.