ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Οι τρεις ελληνικές εταιρείες και οι προπληρωμένες κάρτες: Τα στοιχεία των ατόμων που χρησιμοποιούσαν το Predator

Ποιος είναι ο «Κωνσταντίνος Κοσμίδης» και ο «Δημοσθένης Καλέλης»

Οι τρεις ελληνικές εταιρείες και οι προπληρωμένες κάρτες: Τα στοιχεία των ατόμων που χρησιμοποιούσαν το Predator

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσει από το Predator, καθώς τα επίμαχα SMS φέρεται να είχαν αποσταλεί από τρεις ελληνικές εταιρείες, οι οποίες πληρώθηκαν με τρεις προπληρωμένες κάρτες.

Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή», ο εκδότης της οποίας (Αλέξης Παπαχελάς) «παγιδεύτηκε» από το Predator μέσω του πλαστού «pronews.gr.com».

Μάλιστα, το ρεπορτάζ της εφημερίδας αποκαλύπτει ότι οι δύο από τις προπληρωμένες κάρτες έχουν αγοραστεί από άτομα με στοιχεία «Κωνσταντίνος Κοσμίδης» και «Δημοσθένης Καλέλης».

Τα στοιχεία που έλαβε, έπειτα από αίτημα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αναφέρουν ότι και τα δύο ονόματα έχουν δηλωθεί ως κάτοικοι Αθηναίων, ωστόσο όπως έχει προκύψει από τη μέχρι τώρα έρευνα και σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρχή στις 20 Ιουλίου, δεν πρόκειται για πραγματικά πρόσωπα. 

Ποιους παρακολουθούσαν 

Ξεχωρίζει η παγίδευση του διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά, κομβικής πηγής σε πολιτικές, επιχειρηματικές, διπλωματικές, εξοπλιστικές κλπ. υποθέσεις, μέσω της χρήσης του domain, pronews.gr.com, το οποίο είχε δημιουργηθεί για να παγιδεύουν αυτούς που θα άνοιγαν τον σχετικό σύνδεσμο.

Συγκεκριμένα το μήνυμα που είχε λάβει για να το ανοίξει και να εγκατασταθεί αυτόματα το σύστημα υποκλοπής ήταν: «Αλέξη νομίζω ότι αυτό το θέμα μπορεί να έχει μια θέση στην εφημερίδα σου!».

Kαι η διεύθυνση που είχε μέσα στο link της παγίδευσης ήταν η εξής: https://pronews.gr[.]com/Zvkxyu, το οποίο είχε δημιουργηθεί από τους χρήστες του Predator προκειμένου να οδηγήσουν τον αποδέκτη του μηνύματος να το ανοίξει και να εγκατασταθεί έτσι το παράνομο λογισμικό μέσα στην κινητή του συσκευή!

Άλλα άτομα που ξεχωρίζουν για το «ειδικό βάρος» τους και έλαβαν το σχετικό μήνυμα, είναι οι:

  • Πατέλης Αλέξης, Επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
  • Γεραπετρίτης Γιώργος, πρώην υπουργός Επικρατείας, νυν υπουργός Εξωτερικών με μήνυμα:
    «Γιώργο μου τι πράγματα είναι αυτά που γράφουν στην efsyn. Έχουν ξεφύγει τελείως αυτοί». Από https://www.efsyn[.]news/politiki/kybernisi/300347_polites-kai-epiheiriseis-dyo-tahytiton-exiggeile-i-kybernisi/
  • Γεωργιάδης Άδωνις, πρώην υπουργός Ανάπτυξης, νυν υπουργό Εργασίας και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
    «Μπράβο ρε Άδωνη!» Από https://cnn.gr[.]com/ExlKS
  • Δένδιας Νίκος, πρώην υπουργός Εξωτερικών, νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας – Τα ερωτήματα τέθηκαν σε στενό του συνεργάτη, δεν έχει υπάρξει απάντηση
    «Μπράβο ρε Νίκο. Μέχρι και τους αριστερούς έκανες να σε παραδεχτούν». Από:  https://www.efsyn[.]news/politiki/exoteriki-politiki/301266_neos-gyros-toyrkikon-prokliseon/
  • Ζαννή Μαίη, Ειδική Σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού – Έχει λάβει την επιστολή της Αρχής που την ενημερώνει για την στόχευσή της με ένα κακόβουλο SMS. Η μόλυνση του κινητού της έχει επιβεβαιωθεί από το Citizen Lab. Η συσκευή της παγιδεύθηκε τον Αύγουστο του 2021
  • Παπαγεωργίου Τάσος, υπεύθυνος Ασφαλείας της ΕΥΠ. «Κύριε Παπαγεωργίου, μας αφήσατε για να αναλάβετε τη διοίκηση Ασφαλείας και να συμβαίνουν τέτοια πράγματα;» Από:  https://zougla[.]news/pTSp

Τα μηνύματα είχαν ένα σύντομο κείμενο με παραπλανητικό σύνδεσμο σε ιστοσελίδα που έχει μεγάλη ομοιότητα με άλλες γνωστές ιστοσελίδες, κατά κύριο λόγο ειδησεογραφικές.

Όπως αποκαλύπτεται τώρα, είχε δημιουργηθεί από την ΕΥΠ σε συνεργασία με μία ομάδα Ισραηλινών στην Τσεχία η πλαστή ιστοσελίδα pronews.gr.com, την οποία χρησιμοποιούσαν για να «φυτεύουν» το Predator (μαζί με αρκετές άλλες ιστοσελίδες, όπως θα διαβάσετε στο ρεπορτάζ).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης είχε παγιδευτεί για δύο εβδομάδες τουλάχιστον, το κινητό τηλέφωνο του εκδότη του DNM Group, Tάσου Γκουριώτη, τον περασμένο Οκτώβριο. Η παγίδευση εντοπίστηκε σε έλεγχο ασφαλείας μετά από διαπιστωμένη διαρροή στοιχείων που περιέχονταν στα αρχεία του κινητού!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.