ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Στην Κύπρο ασκήθηκε το Ισραήλ σε σενάρια κατά της Χεζμπολάχ και του Ιράν

Συμμετείχαν αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών Super King Air, F-16 και Apache

Στην Κύπρο ασκήθηκε το Ισραήλ σε σενάρια κατά της Χεζμπολάχ και του Ιράν

Η ισραηλινή αεροπορία (IAF) χρησιμοποίησε μια άσκηση στην Κύπρο τον Μάιο για να προσομοιώσει μάχη εναντίον της λιβανέζικης μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, καθώς και την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών F-16 από ένα άγνωστο αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με το έγκυρο πρακτορείο στρατιωτικών πληροφοριών Janes, η άσκηση “Γαλάζιος Ήλιος”, που πραγματοποιήθηκε με την Κυπριακή Εθνική Φρουρά από τις 7 έως τις 11 Μαΐου, περιελάμβανε αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών Super King Air από την 100η Μοίρα της IAF, F-16 από δύο διαφορετικές μοίρες και επιθετικά ελικόπτερα Apache που αναπτύχθηκαν στην Κύπρο, καθώς και επισκέψεις μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 που μετέφεραν μέλη της επίλεκτης μονάδας Maglan, τμήμα της Ταξιαρχίας Καταδρομών των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF).

Ο Ανθυπολοχαγός Y (το όνομα του οποίου αποκρύπτεται), ένας πιλότος της 100ης Μοίρας που ήταν επικεφαλής της άσκησης, δήλωσε στο Janes ότι τα δασώδη βουνά της Κύπρου παρείχαν άγνωστο έδαφος που χρησίμευε ως καλό σκηνικό για μια άσκηση προσομοίωσης συγκρούσεων σε μια “βόρεια αρένα”, ένας όρος που χρησιμοποιούν οι IDF για να περιγράψουν τον Λίβανο.

Στην ισραηλινή άσκηση συμμετείχε “μεγάλος αριθμός” εκπαιδευτικών πτήσεων που προσομοιώνουν “σύνθετα σενάρια” βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος, ανέφερε ο IDF. Το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν πραγματοποιήσει αρκετές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τα τελευταία χρόνια.

Προχθές, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βόρεια Διοίκηση, στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης «Firm Hand».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο ίδιος πραγματοποίησε επιτόπια αξιολόγηση της κατάστασης μαζί με ανώτερους αξιωματούχους του Ισραηλινού στρατού που είναι σε ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα.

Επειδή οι επιθετικές πολεμικές ενέργειες δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων, ο ισραηλινός στρατός είναι σε αυξημένη επιφυλακή εδώ και ημέρες, ενώ οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις τεστάρισαν πριν μερικές ημέρες, επιτυχώς, τη ναυτική έκδοση του συστήματος Iron Dome έναντι πολλαπλών επιθέσεων.

Με την άσκηση «Firm Hand» το Ισραήλ δέσμευσε το μισό FIR Λευκωσίας για άσκηση με στόχο το Ιράν. Μια στρατιωτική πηγή είπε ότι η άσκηση θα περιλαμβάνει την εκτέλεση προσομοιωμένων «στρατηγικών» χτυπημάτων βαθιά σε εχθρικό έδαφος σε ένα πλήρες σενάριο πολέμου και το ναυτικό θα εκτελεί εικονικές επιθετικές και αμυντικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η άσκηση ήταν προσχεδιασμένη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προέκυψε από πρόσφατες εκτιμήσεις ασφαλείας. Το Γενικό Επιτελείο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων προειδοποίησε ότι θα σημειωθεί σημαντική αύξηση της παρουσίας των δυνάμεων ασφαλείας και των αεροσκαφών σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η άσκηση αυτή δεν περιορίστηκε μόνο στο Ισραήλ καθώς σχεδόν ολόκληρο το νότιο FIR Λευκωσίας δεσμεύτηκε για τις ανάγκες της ισραηλινής άσκησης να προσομοιώσει επιχειρήσεις σε μεγάλες αποστάσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.