Οι πρωταίτιοι του Azovstal στις ρωσικές αρχές για περισσότερες πληροφορίες

Δύο αξιωματικοί των δυνάμεων που είχαν οχυρωθεί στη χαλυβουργία Azovstal, στο λιμάνι της Μαριούπολης της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, μετήχθησαν στη Ρωσία στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα για την τύχη των εκατοντάδων μαχητών που αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάιο, έπειτα από την πολιορκία της Μαριούπολης, που κράτησε μήνες. Η Μόσχα είχε ανακοινώσει όταν τους αιχμαλώτισε ότι θα μεταφέρονταν στα εδάφη των αποσχισμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία.

Επικαλούμενο πηγή στις ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, την οποία δεν κατονόμασε, το TASS μετέδωσε αργά χθες Σάββατο το βράδυ ότι ο Σβιάτοσλαβ Πάλαμαρ, υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ, και ο Σερχίι Βολίνσκι, ο διοικητής της 36ης ταξιαρχίας τυφεκιοφόρων ναυτικού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, μετήχθησαν στη Ρωσία.

Οι ειδικές δυνάμεις τους μετέφεραν από τη Ντανιέτσκ, περιφέρεια της ανατολικής Ουκρανίας που η Μόσχα έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα, στο πλαίσιο «έρευνας», είπε η πηγή του TASS.

«Άλλοι αξιωματικοί διαφόρων ουκρανικών μονάδων επίσης μετήχθησαν στη Ρωσία», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Το πρακτορείο Ρόιτερς αναφέρει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο. Δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από πλευράς Κιέβου.

Ρωσικά ΜΜΕ λένε ότι πάνω από 1.000 μαχητές στάλθηκαν στη Ρωσία

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η ουκρανική κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας βρίσκονται σε επαφή με τους αιχμαλώτους που συνελήφθησαν στη χαλυβουργία Azovstal.

Το τάγμα Αζόφ σχηματίστηκε από νεοναζί το 2014 προτού ενταχθεί στον ουκρανικό στρατό. Μαζί με την 36η ταξιαρχία τυφεκιοφόρων του ναυτικού ήταν μέρος της άμυνας του εργοστασίου.

Το Κίεβο επιδιώκει την ανταλλαγή όλων των στρατιωτικών που αιχμαλωτίστηκαν στη χαλυβουργία με ρώσους στρατιωτικούς που κρατά. Όμως ορισμένοι πολιτικοί στη Ρωσία έχουν ζητήσει τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς να περάσουν από δίκες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν στις αρχές του Ιουνίου ότι 1.000 και πλέον από τους μαχητές που παραδόθηκαν στην Azovstal έχουν μεταχθεί σε τοποθεσίες στη Ρωσία που δεν κατονόμασαν στο πλαίσιο ερευνών.