ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Συμφωνία Ορθοδόξων – Η Σερβία θα αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο 10 έως 12 φορές φθηνότερα σε σχέση με την ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι «αφρίζουν»

Συμφωνία Ορθοδόξων – Η Σερβία θα αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο 10 έως 12 φορές φθηνότερα σε σχέση με την ΕΕ

Η Σερβία των 7 εκατομμυρίων κατοίκων εξασφάλισε «πολύ ευνοϊκή» συμφωνία για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου για τρία χρόνια, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Κρεμλίνο περιορίσθηκε να δηλώσει ότι η Μόσχα «θα συνεχίσει να προμηθεύει την Σερβία με φυσικό αέριο χωρίς διακοπή», αλλά ο Σέρβος πρόεδρος επέμεινε θριαμβολογώντας ότι είναι «μακράν η καλύτερη συμφωνία στην Ευρώπη».
«Θα έχουμε έναν ασφαλή χειμώνα ως προς την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο», είπε προβλέποντας ότι ο λογαριασμός θα είναι 10 έως 12 φορές μικρότερος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Μόσχα έχει κλείσει την βάνα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ένα ολικό εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο είναι μακρινό ενδεχόμενο.

«Αδελφική ρήτρα»

Οι Βρυξέλλες καταδίκασαν τη συμφωνία του Βελιγραδίου με την Μόσχα, με την Κομισιόν να διαμηνύει ότι αναμένει από την Σερβία «να μην ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις με την Ρωσία».

«Οι υποψήφιες χώρες, περιλαμβανομένης της Σερβίας, θα πρέπει προοδευτικά να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές του απέναντι σε τρίτες χώρες με τις πολιτικές και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης και της λήψης περιοριστικών μέτρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πέτερ Στάνο.

Επισήμως, το Βελιγράδι εξακολουθεί να προβάλλει ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα, όμως αποφεύγει να λάβει οποιοδήποτε μέτρο κατά της Ρωσίας.
Την ίδια ώρα, οι σερβικές αρχές διαψεύδουν ότι η προμήθεια φυσικού αερίου σε φιλική τιμή αποτελεί «ανταμοιβή».

«Οσοι μας κατηγορούν ότι δεν επιβάλλουμε κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας μίας συμφωνίας αερίου πρέπει να ντρέπονται», δήλωσε η πρωθυπουργός Ανα Μπέρναμπιτς.

«Η μη επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι θέμα αρχής», πρόσθεσε.

Το Βελιγράδι χρωστάει χάρη στην Ρωσία που αρνήθηκε να αναγνωρίσει το Κόσοβο και προβάλλει τους «ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την μεγάλη αδελφή Ρωσία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ομως, εκ των πραγμάτων, η Σερβία δεν έχει κανένα περιθώριο κινήσεων. Το προηγούμενο συμβόλαιο προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, επίσης με πολύ ευνοϊκές τιμές, έληγε χωρίς να υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση για το Βελιγράδι στο προσεχές μέλλον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.