Το Καζακαστάν απέρριψε το αίτημα της Ρωσίας να απελάσει τον Ουκρανό πρεσβευτή

«Όσους περισσότερους Ρώσους σκοτώσουμε τώρα, τόσο λιγότερους θα σκοτώσουν τα παιδιά μας» είχε πει

Το Καζακαστάν απέρριψε το αίτημα της Ρωσίας να απελάσει τον Ουκρανό πρεσβευτή

Οι αρχές του Καζακστάν απέρριψαν σήμερα αίτημα της Ρωσίας να απελάσουν τον Ουκρανό πρεσβευτή για σχόλια που έκανε σχετικά με δολοφονία Ρώσων, επιπλήττοντας τη Μόσχα ότι χρησιμοποίησε έναν ανάρμοστο τόνο μεταξύ «ίσων στρατηγικών εταίρων».

Αντικατάσταση του πρέσβη ζήτησε το Καζακστάν

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν όταν ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Αστάνα Πέτρο Βρουμπλέφσκιι δήλωσε τον Αύγουστο σε συνέντευξη με τοπικό μπλόγκερ, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, πως «όσους περισσότερους Ρώσους σκοτώσουμε τώρα, τόσο λιγότερους από αυτούς θα χρειαστεί να σκοτώσουν τα παιδιά μας».

Η Ρωσία απαίτησε από το Καζακστάν να απελάσει τον διπλωμάτη, αλλά η Αστάνα ζήτησε αντ΄αυτού από το Κίεβο να τον αντικαταστήσει, λέγοντάς του πως τα σχόλιά του ήταν απαράδεκτα για μία χώρα που έχει μια μεγάλη ρωσική μειονότητα.

Η οργή της Ζαχάροβα και η αντίδραση του καζακικού ΥΠΕΞ

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε χθες, Τρίτη, πως η Μόσχα «εξοργίστηκε» από το γεγονός ότι ο Βρουμπλέφσκιι εξακολουθεί να βρίσκεται στην Αστάνα, και κάλεσε τον Καζάκο πρεσβευτή.

Ο εκπρόσωπος του καζακικού υπουργείου Εξωτερικών Αϊμπέκ Σμαντιγιάροφ χαρακτήρισε σήμερα τον τόνο της Ζαχάροβα «ασύμβατο με τη φύση των συμμαχικών σχέσεων ανάμεσα στο Καζακστάν και τη Ρωσία ως ίσων στρατηγικών εταίρων» και πρόσθεσε πως ο Ρώσος πρεσβευτής θα κληθεί με τη σειρά του στο καζακικό ΥΠΕΞ.

Ο Σμαντιγιάροφ δήλωσε πως ο Βρουμπλέφσκιι θα φύγει από το Καζακστάν μόλις τοποθετηθεί νέος Ουκρανός πρεσβευτής.

Το Καζακστάν διατηρεί παραδοσιακά στενές οικονομικές σχέσεις και σχέσεις ασφαλείας με τη Ρωσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Αστάνα έχει κάνει έκκληση για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης και αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα μέσω των οποίων η Ρωσία ενσωμάτωσε τμήματα της Ουκρανίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.