Bloomberg: «Η ακύρωση της πώλησης των F-35A στην Τουρκία είναι αδύνατη γιατί θα προκαλούσε χάος στην παραγωγή του»

Bloomberg: «Η ακύρωση της πώλησης των F-35A στην Τουρκία είναι αδύνατη γιατί θα προκαλούσε χάος στην παραγωγή του»

Ως σοβαρό περιγράφει το πρόβλημα της μη παράδοσης των 100 F-35A στην Τουρκία το Bloomberg καθώς όπως αναφέρει η Τουρκία αυτή τη στιγμή διαθέτει αλυσίδα παραγωγής των αεροσκαφών στο έδαφός της, η οποία είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί, ή αν γίνει αυτό θα έχει τεράστια ζημιά συνολικά στο πρόγραμμα, σε μια περίοδο όπου η κατασκευάστρια Lockheed Martin προσπαθεί να μειώσει το κόστος πώλησης του μαχητικού stealth.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό οικονομικό site και αναδημοσιεύει το τουρκικό :haber.sol:

«Το αμερικανικό κογκρέσο, πήρε τον περασμένο Αύγουστο μια απόφαση η οποία εμποδίσει την πώληση στην Τουρκία των αεροσκαφών F-35. Παρά την απόφαση αυτή όμως η Τουρκία είναι εκ των παραγωγών του αεροσκάφους και ως εκ τούτου κάποια βασικά τμήματα του παράγονται εκεί.

Έτσι οποιαδήποτε ακύρωση της πώλησης του μαχητικού και απόσυρση των τουρκικών εταιρειών από την παραγωγή θα φέρει χάος στην γραμμή παραγωγής του αεροσκάφους».

Αυτό όπως σημειώνουν έγκυροι αναλυτές θα εκτοξεύσει την τιμή του ενδεχομένως πάνω από τα 100 εκατ. $, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος από τις καθυστερήσεις παραδόσεων του μαχητικού σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μια ενδεχόμενη απόφαση για την ακύρωση της προμήθειας των F-35 στην Τουρκία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

«Η Τουρκία είναι ¨παγκόσμιος ηγέτης¨ στην παραγωγή αεροσκαφών με τουλάχιστον 10 τουρκικές εταιρίες να έχουν παραδώσει τμήματα του F-35 αξίας 12 δισ $.», αναφέρει ακόμη το site.

Τα τμήματα αυτά αφορούν, μέρη της κεντρικής ατράκτου, του συστήματος προσγείωσης και του πιλοτηρίου και αυτά παράγονται μόνο στην Τουρκία, αυτή τη στιγμή.

Το Bloomberg αναφέρει πως η εταιρία Northrop Grunman παράγει μαζί με την ΤΑΙ τα τμήματα-κλειδιά του αεροσκάφους και προσθέτει πως σε περίπτωση που ακυρωθεί η προμήθεια του αεροσκάφους, θα προκληθεί μεγάλη ζημία στην αλυσίδα προμήθειας.

Αναφέρεται δε πως η απόφαση του κογκρέσου έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κάνουν καμία αλλαγή σχετικά με την πώληση των F-35 στην Τουρκία, μέχρι να παρουσιαστεί η σχετική έκθεση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάττις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.