ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εγκαινιάζεται το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου και είναι… τουρκικό! – Φιέστα Ερντογάν στην Κωνσταντινoύπολη

Εγκαινιάζεται το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου και είναι… τουρκικό! – Φιέστα Ερντογάν στην Κωνσταντινoύπολη

Ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να παρουσιάσει το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ανήμερα της 95ης επετείου από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, που γιορτάζεται μεγαλειωδώς σε όλη τη χώρα, με τον Κεμάλ Ατατούρκ να «ζωντανεύει».

Σε μία τόσο σημαντική – για τους Τούρκους- ημέρα, που έχει το… πρόσωπο του Κεμάλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεδίωξε να γίνει ο «πρωταγωνιστής».

Να δείξει, όχι μόνο στον λαό του, αλλά σε όλο τον κόσμο, ότι αυτή ήταν η αρχή του οράματός του για μία μεγάλη, ισχυρή Τουρκία.

Για μία νέα «οθωμανική αυτοκρατορία».

Και αυτή η αρχή γίνεται με το δικό του αεροδρόμιο, που ο «σουλτάνος» ονειρεύεται να κάνει το μεγαλύτερο στον κόσμο, παίρνοντας τα… ηνία από την Ατλάντα. Ένα επίτευγμα που θα έχει τη δική του σφραγίδα και θα «εξαφανίσει» το υπάρχον αεροδρόμιο που φέρει το όνομα το Ατατούρκ. Αυτό αναμένεται να συμβεί επίσημα στο τέλος του Δεκεμβρίου, όταν και όλες οι αεροπορικές εταιρείες θα μετακομίσουν στο νέο αερολιμένα. Το όνομα του αεροδρομίου θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ξεναγήθηκε μαζί με την σύζυγό του Εμινέ στο αεροδρόμιο. Στην συνέχεια χαιρέτησε πολλούς από τους καλεσμένους που βρίσκονταν στο νέο αεροδρόμιο. Ακολούθησε προβολή με το πως χτίστηκε το αεροδρόμιο. Σε αυτό ανέφεραν ότι ήταν ένα έργο που υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόταν 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αλλά με πίστη, σκληρή δουλειά, υπεράνθρωπες προσπάθειες ολοκληρώθηκε σε 42 μήνες.

Στο βίντεο έγινε αναφορά και στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και συνδέθηκε ως εξής:

Ανέφερε ότι μόνο εκείνο το βράδυ σταμάτησαν τα έργα και μόλις αποκαταστάθηκαν τα πράγματα, το πρωί της 16ης ξεκίνησαν και πάλι να δουλεύουν με τον ίδιο ρυθμό.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ παίρνοντας τον λόγο είπε:

«Είναι ιστορική ημέρα. Ευχαριστώ το Θεό για αυτή την σημαντική μέρα. Αυτό το έργο έγινε χάρη στον πρόεδρό μας Ερντογάν… Κύριε πρόεδρε, αυτό το έργο υλοποιήθηκε από τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες και τους εργάτες που αξίζουν τα συγχαρητήρια μας».

Για να δείξει πόσο μεγάλο είναι το αεροδρόμιο, μετακινήθηκε μαζί με την Εμινέ με ένα μικρό αυτοκινητάκι.

Δείτε ζωντανή εικόνα

Tι γνωρίζουμε για το νέο τουρκικό αεροδρόμιο

Η τελετή των εγκαινίων άρχισε με συναυλία της Προεδρικής Συμφωνικής Ορχήστρας. Θα είναι παρόντες πάνω από 50 ξένοι ηγέτες, υπουργοί και αξιωματούχοι, από τουλάχιστον 18 χώρες.

– Το πρώτο μέρος του αεροδρομίου, χτιζόταν επί τρία χρόνια και κόστισε 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
– Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας, θα εξυπηρετεί 90 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, στην πρώτη του φάση.
– Σήμερα, δύο διάδρομοι –μήκους 3.750 και 4.100 μέτρων- τίθενται σε λειτουργία.
– Μετά την ολοκλήρωση του αεροδρομίου, το 2023, θα καταλαμβάνει συνολικά 19.000 στρέμματα, θα έχει έξι αεροδιαδρόμους με χωρητικότητα 500 αεροσκαφών και θα εξυπηρετεί έως 200 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως.

Θα φιλοξενεί περισσότερες από 100 αεροπορικές εταιρείες

-Θα γίνονται πτήσεις σε περισσότερους από 300 προορισμούς σε όλο τον κόσμο.
-53.000 τ.μ. τα duty free και θα αποτελούνται από έξι τμήματα
-Το πρώτο ταξίδι θα γίνει προς την Άγκυρα στις 31 Οκτωβρίου

Τα βίντεο που διαφημίζουν το νέο αεροδρόμιο δίνουν και παίρνουν. Η πολυτέλεια και η μεγαλομανία είναι εμφανείς και η φιλοδοξία του Σουλτάνου να φτιάξει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου γίνεται πραγματικότητα.

https://twitter.com/sezerkatirciogl/status/1056910189843111937

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=7YkpUo_bl5Q

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.