ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Οι Τούρκοι ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» της έντασης: Εκτόξευσαν βλήμα cruise μετά τις δηλώσεις Χ.Ακάρ (βίντεο)

Οι Τούρκοι ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» της έντασης: Εκτόξευσαν βλήμα  cruise μετά τις δηλώσεις Χ.Ακάρ (βίντεο)

Συνεχίζει η Τουρκία τις πολεμικές της προετοιμασίες μαζί με το πρωτοφανές εξοπλιστικό της πρόγραμμα με κύριο αποδέκτη την Ελλάδα.

Έτσι νέα έμμεση προειδοποίηση απηύθυνε στην Ελλάδα πριν λίγο το τουρκικό Γενικό Επιτελείο με δημοσιοποίηση οπτικού υλικού από την εκτόξευση του βλήματος cruise επιφανείας-επιφανείας Atmaca, δύο ημέρες μετά τη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Bora.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στο θαλάσσιο πεδίο βολής στη Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας παρουσία του προέδρου του γραφείου αμυντικής βιομηχανίας της προεδρίας SSB.

Η βολή πραγματοποιήθηκε από την Roketsan η οποία είναι και η υπεύθυνη ανάπτυξης του νέου πυραύλου.

Η εκτόξευση του βλήματος έρχεται την ίδια ώρα που ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, απείλησε την Ελλάδα ότι «θα πληρώσει βαρύ τίμημα» εάν «προκαλέσει» στο Αιγαίο, το οποίο φυσικά θεωρεί «δική» του θάλασσα!

Η εκτόξευση του Atmaca ο οποίος θα τοποθετηθεί στις φρεγάτες κλάσης Istif όπως και στις επόμενες κλάσης TF-2000 έγινε από μια παλιά βάση ραντάρ στο Sülükgölü η οποία είχε ως στόχο την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του τότε Σοβιετικού Ναυτικού αλλά έκλεισε το 1992.

Οι υπογραφές για έναρξη της μαζικής παραγωγής του βλήματος έπεσαν τον περασμένο μήνα.

Όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία ο Atmaca έχει ανώτερες δυνατότητες από τον κινεζικό , C-802, τον γαλλικό Exocet ή τον αμερικανικό Ηarpoon.

Το βλήμα έχει βάρος 800 χλγρ. εκ των οποίων τα 200 ανήκουν στην πολεμική κεφαλή ενώ η εμβέλειά του ανέρχεται στα 200 χλμ.

Δείτε βίντεο της σημερινής εκτόξευσης:

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν «κινείται φύλο».

Με μόνη εξαίρεση την αναβάθμιση των F-16 η οποία όμως θα ολοκληρωθεί στο μακρινό 2027 και αυτή των P-3B που κανείς δεν ξέρει πότε θα παραληφθεί το πρώτο αεροσκάφος, η αυγτή της επόμενης δεκαετίας θα βρει την Τουρκία με F-35, τα νέα βλήματα cruise Atmaca και SOM-J, νέο αεροπλανοφόρο το TCG Anadolu, νέο άρμα μάχης Altay και μια σειρά από άλλα μικρότερα δεκάδες προγράμματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το πρόβλημα είναι πως θα βρει την Ελλάδα…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.