«Φωτιά» έβαλε η εγκατάσταση Arrow στην Κρήτη: Έκτακτο πολεμικό συμβούλιο στην Άγκυρα με όλη την στρατιωτική ηγεσία

«Φωτιά» έβαλε η εγκατάσταση  Arrow στην Κρήτη: Έκτακτο πολεμικό συμβούλιο στην Άγκυρα με όλη την στρατιωτική ηγεσία

Γρίφος αποδείχθηκε η έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα μετά της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας και της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Αρχικά οι αναφορές ήθελαν το συμβούλιο να ασχολείται με το σήριαλ των S-400 και F-35, τώρα όμως τα τουρκικά ΜΜΕ περιγράφουν ότι η σύσκεψη περιστραφεί γύρω «από το θέμα του Αιγαίου βάσει των νέων εξελίξεων», χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές οι “νέες εξελίξεις”.

Πολλοί πάντως κάνουν λόγο ότι το τουρκικό συμβούλιο έγινε εκτάκτως μετά τη σημερινή παρότρυνση από το Ισραήλ για εγκατάσταση των Iron Dome και των συστημάτων David Sling κοντά στην εγκατάσταση ραντάρ της Κρήτης, αλλά και της πρότασης για τοποθέτηση Patriot στην Κύπρο.

Στην σύσκεψη στην οποία προέδρευαν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Χ.Ακάρ και Μ.Τσαβούσογλου, πήραν μέρος ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Yasar Guler, ο αρχηγός του Στρατού στρατηγός Umit Dundar, ο αρχηγός του Ναυτικού ναύαρχος Adnan Ozbal, ο αρχηγός της Αεροπορίας πτέραρχος Hasan Kucukakyuz, ο υφυπουργός Άμυνας Yunus Emre Karaosmanoglu, ενώ τη σύσκεψη παρακολούθησε και ο γραμματέας της κυβέρνησης Sedat Onal.

Η σχεδόν πολεμική αυτή σύσκεψη, όπως αναφέρεται από τα τουρκικά ΜΜΕ ασχολήθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και την περιφερειακή σταθερότητα και διεθνείς σχέσεις, ενώ την απασχόλησε και η δημιουργία ζώνης ασφάλειας στη Συρία.

Όπως τονίζεται όμως στη σύσκεψη διατυπώθηκε η πάγια θέση, ότι η Τουρκία θα προστατέψει τα δικαιώματά της και συμφέροντα στην περιοχή.

Οι S-400 και τα F-35

Φυσικά το γεγονός αυτό, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τη σύσκεψη να απασχόλησε και το θέμα των F-35.

Ο Τσαβούσογλου είχε αναφέρει εχθές στο πρακτορείο Sputnik αναφορικά με το ζήτημα των S-400 και τα προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν ότι.

«Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αρνηθούν να προμηθεύσουν την Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη F-35, η Άγκυρα θα ικανοποιήσει την ανάγκη για να εξοπλιστεί με τέτοια αεροσκάφη στρεφόμενη σε άλλη χώρα», είχε δηλώσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο επίσης για πιθανή αγορά από την Τουρκία των ρωσικών μαχητικών Su-57 στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αρνηθούν να προμηθεύσουν την Τουρκία με τα μαχητικά F-35.

«Γιατί αγοράζουμε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400; Επειδή έχουμε επείγουσα ανάγκη για ένα σύστημα αεράμυνας. Είμαστε ήδη εταίροι στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα, έχουμε καταβάλει το αναγκαίο ποσό.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν προβλήματα με αυτό. Αλλά στο χειρότερο σενάριο, θα χρειαστεί να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας στρεφόμενοι αλλού, όπου προσφέρονται οι καλύτερες τεχνολογίες», είχε τονίσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα το «αφεντικό» της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας του οργανισμού Rosoboronexport, Alexander Mikheyev δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προμηθεύσει την Τουρκία με «εναλλακτική» επιλογή σε περίπτωση που η υπόθεση με τα F-35 καταλήξει σε αδιέξοδο.

Μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ ο Mikheyev είπε:

«Εάν η τουρκική πλευρά έρθει σε εμάς για να τους προτείνουμε λύση, είμαστε έτοιμοι να τους δώσουμε εναλλακτικές λύσεις με μαχητικά αεροσκάφη».

Ο επικεφαλής της Mikheyev απάντησε επίσης και σε ρωτήσεις για τα S-400 λέγοντας πως το πρώτο φορτίο θα έρθει στην Τουρκία τον Ιούλιο, ενώ είπε ακόμη πως οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει στην συμπαραγωγή στην Τουρκία μερών του Α/Α συστήματος.

«Έχουμε συμφωνήσει σε κάθε επιμέρους θέμα. Έχουμε συμφωνήσει για το συνολικό πρόγραμμα και εργαζόμαστε για την υλοποίησή του».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμη είπε, ίσως και το πιο σημαντικό, ότι Ρωσία και Τουρκία έχουν συζητήσει για νέα κοινά προγράμματα που αφορούν τα πεδία των αεροπορικών κινητήρων και παραγωγής ελικοπτέρων και αεροσκαφών και όλα αυτά θα συζητηθούν εκ νέου στην έκθεση IDEF 2019 που ξεκινά στις 30 Απριλίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.