Οργισμένη απάντηση από την Αγκυρα για την ταπείνωση που υπέστη στα F-35

Οργισμένη απάντηση από την Αγκυρα για την ταπείνωση που υπέστη στα F-35

Προς την πόρτα εξόδου από το ΝΑΤΟ κατευθύνεται με γοργό ρυθμό η Τουρκία.

Η δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία χαρακτήρισε «άδικη» την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν τη χώρα από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 του NATO εξαιτίας της απόφασης της Αγκυρας να αποκτήσει το σύστημα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής, μακρού βεληνεκούς S-400, είναι η ελάχιστη πρώτη αντίδραση.

«Αυτό το μονομερές μέτρο αντίκειται προς το πνεύμα της συμμαχίας και δεν βασίζεται σε θεμιτούς λόγους (…). Ο αποκλεισμός της Τουρκίας, ενός από τους εταίρους του προγράμματος F-35, είναι άδικος», υποστήριξε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προέτρεψε την Ουάσιγκτον να ανακαλέσει την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε λαθεμένη, ενώ έκρινε ότι θα πλήξει τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο κρατών, συμμάχων στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα ενδιαφέροντα: Mέσα σε πανηγυρικό κλίμα τα… ρωσικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει ήδη εγκρίνει 2 επίπεδα κυρώσεων κατά ΗΠΑ τα οποία είναι έτοιμος να ενεργοποιήσει

Μάλιστα τονίζουν πως αυτό πρόκειται να γίνει “πολύ σύντομα, ίσως και μεθαύριο Παρασκευή” μόλις ο Ν.Τραμπ ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων (περιορισμένων ή ευρείας έκτασης μικρή σημασία έχει) κατά της Τουρκίας.

Η προμήθεια ρωσικών μαχητικών θεωρείται εξαιρετικά πιθανή εξέλιξη, όπως και η τεχνική βοήθεια σε ανάπτυξη κινητήρων για ελικόπτερα και μαχητικά εγχωρίως κατασκευασμένα.

Στη Μόσχα θεωρούν επίσης δεδομένο πως η Τουρκία θα προχωρήσει σίγουρα στην αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος Pantsir S2 και μαχητικών αεροσκαφών από Su-35S μέχρι Su-57!

H αιτιολογία τους είναι προφανής: Η Τουρκία θα χρειαστεί συμπαραγωγό χώρα για τους κινητήρες μαχητικών και ελικοπτέρων Τ-129 ΑΤΑΚ και στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων μπορεί να βρει συνέταιρο κοιτώντας μόνο προς Μόσχα και Πεκίνο!

Ηδη, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αυτό ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιουρι Μπορίσοφ αναφέρει δημοσίευμα της Cumhuriyet.

Ο Ρώσος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ολα είναι εφικτό να συμβούν; Αυτό (μεταφορά κομματιών των S-400 στην Τουρκία) είναι ένα παράδειγμα για το πως είναι κάτι τέτοιο εφικτό από πλευράς μας».

Η ανακοίνωση των τουρκικών αντιμέτρων θα γίνει αμέσως μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων, ίσως δηλαδή και την ίδια μέρα για να δοθεί από την Αγκυρα άμεση απάντηση.

Σε περίπτωση δε που υπάρξουν ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίξουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ τότε ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα κλείσει τις βάσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα για όλα τα κράτη μέλη της Συμμαχίας και όχι μόνο για τις ΗΠΑ.

Τέλος, τουρκικές δυνάμεις έχουν ήδη απομακρύνει το τείχος που κατασκεύασαν κατά μήκος των συνόρων με τις κουρδικές περιοχές της Συρίας στο Tal Abyad ενώ έχουν στείλει και μπουλντόζες στην περιοχή (φωτό παρακάτω)

Αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κλιμακώσει. Θα ξεκινήσει δηλαδή την νέα εισβολή μέχρι ανατολικά του Ευφράτη. Για αυτό και οι αμερικανικές δυνάμεις ξεκίνησαν νέες περιπολίες στην Μάνμπιτζ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πως οι πληροφορίες αυτές έχουν δημοσιευτεί σε 3 ρωσικά ΜΜΕ…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.