Πέρασε ο τουρκικός εκβιασμός: Οι ΗΠΑ δέχθηκαν την δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία – Αφοπλίζουν το YPG

Πέρασε ο τουρκικός εκβιασμός: Οι ΗΠΑ δέχθηκαν την δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία – Αφοπλίζουν το YPG

H Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν στην δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία, προκειμένου να μην εισβάλλουν οι τουρκικές δυνάμεις,

Αυτό σημαίνει πως ο τουρκικός εκβιασμός στην Ουάσινγκτον για εισβολή στη Συρία πέρασε, κάτι που δείχνει πως οι κινήσεις στρατευμάτων του Ερντογάν δεν ήταν για το “θεαθήναι”.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας αναφέρει ότι αξιωματούχοι της Τουρκίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα “Κοινό Κέντρο Δράσης” για τον συντονισμό και τη διαχείριση μιας τέτοιας ζώνης.

Σε δήλωση που εκδόθηκε στο τέλος των τριήμερων συνομιλιών μεταξύ αξιωματούχων της Τουρκίας και των ΗΠΑ, το υπουργείο δήλωσε ότι το κέντρο θα εδρεύει στην Τουρκία και θα συσταθεί “το συντομότερο δυνατό”.

Το υπουργείο δεν παρέσχε περαιτέρω λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι οι πλευρές συμφώνησαν ότι η ασφαλής ζώνη θα γίνει «διάδρομος ειρήνης» και ότι θα ληφθούν όλα τα πρόσθετα μέτρα για να εξασφαλιστεί η επιστροφή των προσφύγων στη Συρία.

Αυτό είναι μία αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας,αφού πλέον η Τουρκία θα “κλείσει” εν μέρη το μέτωπο που την άγχωνε περισσότερο και θα ρίξει της όλες της τις δυνάμεις στην Αν.Μεσόγειο.

Η Τουρκία σε συντονισμό με τις Η.Π.Α. θα εκκαθαρίσει μια ζώνη βάθους 19-25 μιλίων εντός της Συρίας, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη από συριακές κουρδικές δυνάμεις τις οποίες και θα αφοπλίσουν.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χούλιου Άκαρ, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι συνομιλίες με τις Η.Π.Α. για μία ασφαλή ζώνη στη βόρεια Συρία ήταν «θετικές» μετά από προηγούμενη συνάντηση που άφησε την Άγκυρα ανήσυχη.

“Είδαμε με ικανοποίηση ότι οι συνομιλητές μας πλησίασαν στις θέσεις μας. Οι συναντήσεις ήταν θετικές και αρκετά εποικοδομητικές “, δήλωσε ο Akar, όπως ανέφερε ο κρατικός οργανισμός Anadolu.

Βέβαια ο Ακάρ ακόμα και τότε δεν παρέλειψε να εκβιάσει τις ΗΠΑ υπενθυμίζοντάς τους πως η Τουρκία είναι έτοιμη να “μπει” στη Συρία.

“Τα σχέδιά μας, οι προετοιμασίες, η ανάπτυξη των μονάδων μας στην περιοχή είναι πλήρεις. Αλλά είπαμε ότι θέλαμε να συνεργαστούμε με τον φίλο και τον σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες “, συνεχίζει ο Akar, προσθέτοντας ότι” αν αυτό δεν είναι δυνατό, έχουμε πει πολλές φορές ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο “.

Η Τουρκία απειλούσε να ξεκινήσει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για να καταλάβει την ανατολική περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Ευφράτη.

Το τουρκικό καθεστώς κατηγόρησε τον Συνασπισμό των ΗΠΑ ότι προστατεύει το Κουρδικό (YPG), η οποία λέει η Άγκυρα ότι είναι παρακλάδι του PKK.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ουάσινγκτον αρνείται ότι συντονίσεται με το YPG, αλλά υποστηρίζει ότι συνεργάζεται με τις δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας (SDF), οι οποίες αποτελούνται από αρκετές εθνοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων και των Αράβων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.