Εξανέστη ο Ανεστίδης...

«Δημιουργική» λογιστική στην Τουρκία: Ψεύτικα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

«Δημιουργική» λογιστική στην Τουρκία: Ψεύτικα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Φαίνεται πως το καθεστώς του Ρ.Τ.Ερντογάν έχει καταφύγει στην δημιουργική λογιστική για να παρουσιάσει τον πληθωρισμό χαμηλότερο από ότι είναι.

Ο Φαΐκ Οζτράκ, μέλος του κύριου αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) επέκρινε τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσίευσε το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής (TÜİK) υποστηρίζοντας ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι πολύ διαφορετικά.

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του TÜİK για τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός αυτόν το μήνα αυξήθηκε κατά 8,55% ετησίως, ενώ οι τιμές των τροφίμων για την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 7,85%.«

«Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του πραγματικού πληθωρισμού και του πληθωρισμού που καθορίζεται από την TÜİK. Ζητήσαμε από το Ινστιτούτο που διευθύνεται από κυβερνητικούς παράγοντες να μας πούνε από πού πήραν αυτά τα δεδομένα, να μας δώσουν διευθύνσεις. Από τέτοιες χαμηλές τιμές θα έπρεπε να επωφεληθεί όλη η χώρα…», είπε ο Οζτράκ σε ομιλία του στο κόμμα.

Επέκρινε, επίσης, τις τουρκικές κρατικές τράπεζες για την προσπάθειά τους να υποστηρίξουν τεχνητά την εύθραυστη οικονομία της χώρας παρεμβαίνοντας στις αγορές συναλλάγματος, όπως γράφει η Duvar.

Η μεγαλύτερη αύξηση των τιμών σύμφωνα με την TÜİK αφορά το αλκοόλ και τα προϊόντα καπνού, που αυξήθηκαν κατά 43,6 τοις εκατό σε ετήσια βάση. Οι φόροι των αλκοολούχων ποτών και των τσιγάρων, αποτελούν δείκτη των τιμών του ινστιτούτου.

Οι επικρίσεις του Οζτράκ είναι σαφώς μια φωνή πραγματικότητας για τον αληθινό πληθωρισμό που βιώνουν οι Τούρκοι καταναλωτές καθώς είναι υπερβολικά υψηλότερος από ό, τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.