Η Τουρκία στέλνει επιπλέον στρατεύματα αλλά και μισθοφόρους στην Λιβύη

Η Τουρκία στέλνει επιπλέον στρατεύματα αλλά και μισθοφόρους στην Λιβύη

Μετά την άφιξη του πρώτου κύματος Τούρκων «στρατιωτικών συμβούλων» στην Τρίπολη, η Άγκυρα εντός δύο εβδομάδων στέλνει τον κύριο όγκο των στρατευμάτων της στη Λιβύη.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στην Άγκυρα, θα αποσταλούν 2 ή 3 σκάφη υποβρύχιων καταστροφών με άνδρες της SAT καθώς επίσης και 100 Τούρκοι πεζοναύτες.

Επίσης η Άγκυρα ετοιμάζει αποστολή ανδρών που υπηρετούν σε ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, όπως η Sadat

Το μνημόνιο που υπογράφηκε πρόσφατα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, ειδικά το σκέλος που αφορά στη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, απειλεί να κλιμακώσει την ένταση σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, αφού η Τουρκία κατοχυρώνει δικαίωμα επέμβασης στη Λιβύη και διαρκούς στρατιωτικής παρουσίας ακριβώς κάτω από την Κρήτη.

Στη συμφωνία της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης προβλέπεται όπως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού της αστυνομίας και του στρατού των ισλαμιστών της Τρίπολης με την αποστολή μίας Δύναμης Άμεσης Κρούσης

Επιπλέον, το σχέδιο είναι να συσταθεί κι ένα κοινό τμήμα άμυνας και ασφάλειας, το οποίο πιθανότατα θα αποτελέσει τη νομική βάση για μία περαιτέρω πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων της Τουρκίας στη Λιβύη.

Η συμφωνία επίσης προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και τη διεξαγωγή κοινών περιπολιών και ελέγχων εντός των θαλασσίων ζωνών που έχουν καθορίσει οι δύο χώρες.

Το στοίχημα για την Τουρκία είναι αν θα προλάβει την προέλαση του στρατηγού Χαφτάρ ο οποίος βρίσκεται στα περίχωρα της Τρίπολης και απειλεί να εξαλείψει την κυβέρνηση των ισλαμιστών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ελλάδα όπως πάντα… απλά παρακολουθεί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.